Οικονομία

Ζοφερές οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την διεθνή οικονομία και την Ελλάδα, σοκ για το ΑΕΠ το 2020 - Οι 8 δυσοίωνες παραδοχές

Ζοφερές οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την διεθνή οικονομία και την Ελλάδα, σοκ για το ΑΕΠ το 2020 - Οι 8 δυσοίωνες παραδοχές
Οι 7 κρίσιμες παραδοχές του ΔΝΤ για οικονομίες και Ελλάδα
Στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας  στρέφονται από σήμερα 14 Απριλίου 2020 οι προβολείς της δημοσιότητας εν όψει των πρώτων εκτιμήσεων  που θα εκπέμψει ο διεθνής οργανισμός για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.
Η ύφεση θα είναι κεντρικό σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, μέρος του οποίου αποτελεί και η Ελλάδα που κλονίζεται συθέμελα από τον κορωνοιό και η οικονομία της απειλείται με δραστική συρρίκνωση.
Τελευταία (δραματική) προειδοποίηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα  κάνει λόγο για ύφεση έως 10% το 2020 με την κρίση να στοιχίζει στο ΑΕΠ 2,5 μονάδες κάθε μήνα λόγω των μεγάλων απωλειών από τις εισπράξεις στον τουρισμό ( 19 - 20 δισ. ευρώ).
Επί της ουσίας η ελληνική οικονομία ακολουθεί το μεγάλο μακροβούτι που θα κάνει η ευρωζώνη. Σύμφωνα με τους αναλυτές η ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι πολύ σοβαρότερη από αυτήν της παγκόσμιας και η τελική συρρίκνωση του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το 10%, αν το «λοκ ντάουν» διατηρηθεί για τρεις μήνες.
Θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ευρωζώνη και την Ελλάδα δεν κινηθούν στο εύρος των εκτιμήσεων που έχουν διατυπώσει ήδη για την ύφεση ξένοι οίκοι και οργανισμοί.

Με βάση ενδείξεις το ΔΝΤ
-Θα αναφέρει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε οικονομίες της ευρωζώνης μπορεί να προσεγγίσει το -10%
-Σε τριμηνιαία βάση μπορεί να καταγραφεί μείωση ΑΕΠ άνω του -15% σε ορισμένες οικονομίες

-Η συρρίκνωση στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το -10% σε ένα δυσμενές σενάριο
-Η κρίση θα αφήσει το στίγμα της στις διεθνείς οικονομίες και αγορές
-Η ανάκαμψη θα είναι αργή οπότε μάλλον βλέπει μοντέλο U με ορίζοντα 2 ετών
-Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο
-Η αύξηση του χρέους των χωρών θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον
-Η δημοσιονομική εκτροπή θα αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο στην επιστροφή στην κανονικότητα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης