Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όταν η Housemarket (ΙΚΕΑ) του ομίλου Φουρλή προκαλεί συνειδητά σύγχυση στους επενδυτές…

Όταν η Housemarket (ΙΚΕΑ) του ομίλου Φουρλή προκαλεί συνειδητά σύγχυση στους επενδυτές…
Το πανόραμα της ασάφειας σε σχέση με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και η ατάραχη  ορκωτός
Την απόλυτη σύγχυση προσφέρει ως ενημέρωση για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού η Housemarket του ομίλου Φουρλή που ελέγχει τα ΙΚΕΑ ενώ την ίδια στιγμή και ο ορκωτός ξεχνά να εφαρμόσει τις οδηγίες των εποπτικών αρχών για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.
Στο δικό τους πρόγραμμα τόσο ο ορκωτός ελεγκτής όσο και ο όμιλος Φουρλή.
Αλλιώς πως να εξηγήσει κάποιος το γεγονός.
Ο Όμιλος παρακολουθεί προσεχτικά τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού, προκειμένου να προσαρμοστεί στις ειδικές συνθήκες που προκύπτουν αποκλειστικά Covid-19.
Ta Housemarket αναφέρουν ότι «ετά και τις επίσημες αποφάσεις αναστολής λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων του Ομίλου (ΙΚΕΑ) σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, το βασικό σενάριο στο οποίο λειτουργεί πλέον ο Όμιλος περιλαμβάνει κλείσιμο φυσικού δικτύου για περίπου 10 εβδομάδες.
Σ’ αυτή την υπόθεση, ο Όμιλος υπολογίζει κάμψη πωλήσεων κατά 10% με περίπου ισόποση πτώση του κόστους πωληθέντων (σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα).
Δηλαδή η εταιρία υπολογίζει ότι από τα 306 εκ ευρώ ο τζίρος θα υποχωρήσει σε ενοποιημένη βάση στα 275 εκ ευρώ και το κόστος πωληθέντων θα υποχωρήσει στα 160 εκ ευρώ και από εκεί και πέρα υπάρχει χάος εκτιμήσεων.
Με βάση τα στοιχεία της εταιρίας το μεικτό κέρδος θα διαμορφωθεί στα 115 εκ ευρώ από 128 εκ ευρώ.
Δηλαδή η εταιρία ισχυρίζεται ότι θα πετύχει προ φόρων κερδοφορία αν υποθέσουμε ότι θα έχει εξοικονόμηση από την επιδότηση μισθολογικού κόστους και τη μείωση των ενοικίων.
Και αυτό όταν η οικονομία οδεύει προς ύφεση 10% με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Αν υποθέσουμε ότι το lockdown κρατήσει δυόμιση μήνες τότε θεωρητικά η εταιρία θα έχει χάσει στην καλύτερη των περιπτώσεων με το θεωρητικό σενάριο διατήρησης της ζήτησης στα τωρινά επίπεδα περί τα 60 εκ ευρώ έσοδα. Για να έχει 30 εκ ευρώ απώλειες όπως υποστηρίζει θα πρέπει το νεκρό δίμηνο να κάνει ηλεκτρονικές πωλήσεις της τάξεως των 25 έως 30 εκ ευρώ.
Κάνει όμως ; αυτό μόνο η ίδια το γνωρίζει καθώς πετάει αριθμούς στον αέρα ισχυριζόμενη ότι τα on line καταστήματα είχαν αύξηση 82% το Μάρτιο αποκρύπτοντας επί ποιου εσόδου υπολογίζεται η αύξηση.Και το πράττει συνειδητά καθώς γνωρίζει τα μεγέθη επακριβώς προκαλώντας με τον τρόπο αυτό σύγχυση στους επενδυτές.
Επιπλέον αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει συμφωνίες «παγώματος» των πληρωμών προς τους βασικούς του προμηθευτές (InterIkea), προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητά του το προσεχές διάστημα.
Ωστόσο δεν αναφέρει τι διάρκεια έχει αυτή η συμφωνία και αν μετά τη λήξη της θα αντιμετωπίσει πρόβλημα σε επίπεδο ρευστότητας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης