Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Τέλος Απριλίου 2020 το πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας - Στα 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

tags :
Σταϊκούρας: Τέλος Απριλίου 2020 το πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας - Στα 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα
Για τις προσεχείς ώρες προσδιόρισε την έκδοση του 7ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,
Για τις προσεχείς ώρες προσδιόρισε την έκδοση του 7ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας παράλληλα, πως «θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους».
Ο ίδιος, «φωτογράφισε» και το ύψος της έκδοσης, αναφέροντας ότι «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσό».
Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το 'μαξιλάρι' ούτε τον Ιούνιο», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ' ωφελεία της κοινωνίας.
Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό Action24, για τις σημερινές (14/4) προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% και ανεργία 22,3% στην Ελλάδα το 2020, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5% έως 10%, προσθέτοντας εμφατικά ότι «πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».
Ωστόσο, είπε ότι «η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση εφέτος», το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την έκταση της κρίσης, ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο και τον τρόπο αντίδρασης στον τουρισμό και σε κάποιους άλλους κλάδους της οικονομίας.
Για τον λόγο αυτό, λαμβάνονται μεν εμπροσθοβαρή μέτρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν «καύσιμα» για την επόμενη ημέρα, υποστήριξε.
Ο υπουργός προανήγγειλε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις επόμενες δύο εβδομάδες για να συγκρατηθεί ο ρυθμός αύξησης - λόγω της κρίσης - των «κόκκινων» δανείων.
Ανέφερε ότι πρέπει «να δούμε πόσα θα δημιουργηθούν το 2020- 2021 και από ποιες πηγές», επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμών.
Τέλος, επανέλαβε ότι έως το τέλος Απριλίου θα υπάρξουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για το πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας, το σχήμα του οποίου συζητείται τώρα με τους θεσμούς.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά FM. έκανε λόγο για σταδιακή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας από τον Μάιο.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση, ενώ δεν παρατηρείται εκροή καταθέσεων εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Ο υπουργός εκτιμά ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να προσφέρουν ευκολίες με τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν, ωστόσο αντιμετώπιση όσων επλήγησαν από την κρίση θα είναι πολύ διαφορετική από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που «θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. .
Όσον αφορά την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός εκτίμησε ότι παρά τις αντιρρήσεις τω θεσμών, περί το τέλος του μήνα θα καταφέρουμε να έχουμε μια νέα παράταση με ένα ενδιάμεσο καθεστώς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τις επόμενες 5 με 10 ημέρες θα ανακοινωθούν ειδικές στοχευμένες παρεμβάσεις για κλάδους όπως ναυτιλία, ιδιωτική υγεία, ακτοπλοΐα, μεταφορές, ενέργεια, κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου, πρωτογενή τομέα και τουρισμό (με διαχωρισμό σε τουρισμό 12 μηνών και σε εποχικό).
Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ωστόσο επανέλαβε ότι η ύφεση θα είναι βαθειά.
«Δεν είμαι σε θέση να πω το μέγεθός της, όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να το πράξει», τόνισε και ανέφερε την εκτίμηση για ύφεση της τάξης του 5% με 10% που ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης