Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ο κορωνοϊός θα οδηγήσει περισσότερες χώρες σε χρεοκοπία - O κίνδυνος για Ελλάδα, Ιταλία

Economist: Ο κορωνοϊός θα οδηγήσει περισσότερες χώρες σε χρεοκοπία - O κίνδυνος για Ελλάδα, Ιταλία
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Economist Intelligence Unit προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέας κρίσης στην ευρωζώνη με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ιταλία
Για μια αύξηση των χρεοκοπιών τους επόμενους 12-18 μήνες καθώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως αυξάνουν τις δαπάνες τους για να περιορίσουν τη οικονομική ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποιεί επικεφαλής οικονομολόγος της Economist Intelligence Unit.
Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας κρίσης στην ευρωζώνη με την Ελλάδα και την Ιταλία να βρίσκονται στο επίκεντρο.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια θέματα εδώ, πιθανόν να δούμε να επιστρέφει μια κρίση της ευρωζώνης με χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία να είναι στο επίκεντρο της» δήλωσε ο Simon Baptist μιλώντας στο CNBC.
«Στον αναδυόμενο κόσμο, χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία είναι πιθανό να υποστούν περαιτέρω κρίση ως αποτέλεσμα αυτού.
Και βέβαια, η Αργεντινή αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα χρεοκοπίας» δήλωσε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι ο κορωνοϊός έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 1,9 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να λάβουν πρωτοφανή μέτρα όπως το lockdown χωρών ή πόλεων, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να έχει σταματήσει.
Την ίδια στιγμή, πολλές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μεγάλα πακέτα μέτρων για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, με κάποιες να εκδίδουν περισσότερα ομόλογα για να χρηματοδοτήσει αυτές τις δαπάνες.
Ωστόσο, ο Baptist επεσήμανε ότι δεν έχουν όλες οι κυβερνήσεις τη δυνατότητα να λάβουν τη χρηματοδότηση που επιδιώκουν.
Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις στις αναδυόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν μεγάλη δυσκολία στην προσπάθεια τους να πείσουν τους διεθνείς επενδυτές να δανείσουν περισσότερα χρήματα σε μια περίοδο όπου οι επενδυτές αναζητούν ασφαλέστερες επενδύσεις.

Economist: Η ελληνική οικονομία θα πληγεί καίρια από τον κορωνοϊό

Εξάλλου, σε πρόσφατο δημοσίευμα του Economist αναφερόταν ότι η ελληνική οικονομία θα χτυπηθεί περισσότερο οποιαδήποτε άλλη στην ευρωζώνη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Στα τέλη του προηγούμενου έτους, φαινόταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει προχωρήσει.
Μετά από μια επιβράδυνση που διήρκεσε περισσότερο από τη Μεγάλη Ύφεση, η οικονομία της αναπτύχθηκε και πάλι.
Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών αυξήθηκε κατά 47% το 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο.
Ο τουρισμός αυξανόταν, οι καταναλωτές ξόδευαν και οι ελληνικές τράπεζες μείωναν την επιβάρυνσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην αρχή του τρέχοντος έτους έφθασε σε υψηλά επίπεδα, ενισχυμένη από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και τη νίκη του συντηρητικού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να άρει τα εμπόδια στις επιχειρήσεις.
Ο πρώην εκπαιδευμένος τραπεζίτης του Χάρβαρντ ξεκίνησε καλά.
Μείωσε τη γραφειοκρατία για να διευκολύνει την έναρξη μιας νέας επιχείρησης.
Προχώρησε σε μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, μειώνοντας το κόστος της εκτόξευσης ενός εργαζομένου.
Μείωσε τους εταιρικούς φόρους από 28% σε 24%.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήρε εντελώς τον έλεγχο κεφαλαίων για άτομα και επιχειρήσεις.
Τον Νοέμβριο, ενέκρινε επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ από την China Ocean Shipping Company στον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας», σχολιάζει το περιοδικό.
Ωστόσο, υπογραμμίζει, πλέον η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες διαταραχές σε οποιαδήποτε οικονομία της ευρωζώνης, όπως σχολιάζιε και ο Jakob Suwalski του οίκου Scope, ένας οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ο οποίος προβλέπει ύφεση από 7% σε 18% του ΑΕΠ το 2020.
«Καμία χώρα στη ζώνη του ευρώ, εκτός από την Κύπρο, δεν είναι περισσότερο εξαρτημένη από την Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος έχει ουσιαστικά σταματήσει να υπάρχει.
Ο τομέας αντιπροσώπευε το ήμισυ της οικονομικής ανάπτυξης το 2018, περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ (90% σε τμήματα του νότιου Αιγαίου) και το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας της χώρας. Τώρα οι τουρίστες έχουν σταματήσει να έρχονται.
Στις 19 Μαρτίου, η κυβέρνηση έκλεισε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα από τις 23 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, μια ημερομηνία που σίγουρα θα επεκταθεί.
Το Ελληνικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι το έλλειμμα λόγω ακυρώσεων έχει ήδη ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Στα μέσα Μαρτίου, η ελληνική κυβέρνηση περιόρισε τις δημόσιες συγκεντρώσεις σε δέκα άτομα.
Απαγόρευσε επίσης αφίξεις μη κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταξίδια προς και από την Αλβανία, την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ισπανία και διέταξε το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων λιανικής εκτός των σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα, καταστήματα κατοικίδιων ζώων, εταιρείες διανομής τροφίμων, παντοπωλεία, αρτοποιεία, περίπτερα και τράπεζες.
Η Ελλάδα είναι ένα έθνος μικρών επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν λίγους πόρους για να περάσουν δύσκολες στιγμές.
Στις 23 Μαρτίου, η κυβέρνηση έδωσε αυστηρότερους περιορισμούς επιβάλλοντας εθνική καραντίνα.
Εκτός από μια επείγουσα ώθηση ύψους 10 δισεκ. ευρώ, ο Μητσοτάκης επιμένει ότι η χώρα έχει "περισσότερα όπλα" για να προστατεύσει την οικονομία, αφού περίπου 12 δισεκ. ευρώ των ομολόγων της κηρυχθεί επιλέξιμα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Είναι ίσως ένα μήνυμα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει μόλις τεθεί υπό έλεγχο ο ιός», σχολιάζει ο Economist.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης