Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και διακυμάνσεις στις αγορές, χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα - Κέρδη +0,58% ο S&P 500 - Στο +0,21% ο DAX

Νευρικότητα και διακυμάνσεις στις αγορές, χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα - Κέρδη +0,58% ο S&P 500 - Στο +0,21% ο DAX
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς μειώνεται ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων
(upd) Νευρικότητα και διακυμάνσεις επικράτησαν στις διεθνείς αγορές σήμερα (16/4), καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία και με τις περισσότερες χώρες να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα.
Παράλληλα στο επίκεντρο βρίσκονται η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Στις ΗΠΑ αρνητικά επηρέασε η νέα εκτίναξη της ανεργίας κατά άνω των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι αιτήθηκαν για πρώτη φορά επίδομα, ενώ η Wall Street αναμένει το νέο πακέτο  2 τρισ. δολάρια για υποδομές που προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει ο πρόεδρος Trump.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει πολύ προσεκτικά να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα με τη Γερμανία μάλιστα να παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες έχουν δεχθεί το βαρτύτερο πλήγμα από τον κορωνοϊό, καθώς μειώνεται ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,14% και διαμορφώθηκε στις 23.537 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,58% στις 2.785 μονάδες.
Στις 8.532 μονάδες ο δείκτης Nasdaq με κέρδη +1,66%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, ενισχύεται στις 42 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά +0,21% κλείνοντας στις 10.301 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +0,29% και διαμορφώθηκε στις 16.768 μονάδες.
Image
Image

Μακροοικονομικά στοιχεία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η αύξηση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας να δέχεται ισχυρό πλήγμα από το παρατεταμένο lockdown, λόγω του κορωνοϊού.
Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν στα 5,25 εκατ., την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου 2020.
Σε διάστημα ενός μήνα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έχουν ανέλθει σε 22 εκατ.
Η έκθεση για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, ήρθε σε συνέχεια των απαισιόδοξων στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν χθες και έδειξαν πτώση-ρεκόρ στις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου και τη μεγαλύτερη μείωση στη βιομηχανική παραγωγή των εργοστασίων από το 1946.
Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία, η οποία πιστεύουν ότι βρίσκεται ήδη σε ύφεση, συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Image
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τη Μέγάλη Ύφεση υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης Philladelphia Fed τον Απρίλιο του 2020
, εν μέσω του lockdown στην αμερικανική οικονομία, λόγω του κορωνοϊού.
Ο δείκτης κατέρρευσε τον Απρίλιο στο -56,6 από το -12,5 τον Μάρτιο.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο -70,9, από -15,5 τον Μάρτιο.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στο -46,7 από 4,1.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι βιομηχανίες αναμένουν βελτίωση των συνθηκών σε ορίζοντα έξι μηνών, με τον δείκτη μελλοντικής δραστηριότητας να αυξάνεται κατά 8 μονάδες στο 43.
Υπενθυμίζεται ότι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε και ο μεταποιητικός δείκτης New York Empire State.

Εταιρικά αποτελέσματα

Πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley για το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (16/4) στοιχεία της αμερικανικής τράπεζας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα κέρδη της αμερικανικής τράπεζας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -30% σε ετήσια βάση, στα 1,7 δισ. δολ. (0,99 δολ. ανά μετοχή), έναντι 2,4 δισ. δολ. (1,33 δολ. ανά μετοχή) προηγουμένως, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 1,21 δολ.
Παράλληλα, τα έσοδα της Morgan Stanley κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -7,8% στα 9,49 δισ. δολ. έναντι 10,29 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 9,93 δισ. δολ.
Τα έσοδα από το τμήμα διαχείρισης πλούτου διαμορφώθηκαν στα 4,04 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα ύψους 4,28 δισ. δολ. ενώ τα έσοδα σταθερού εισοδήματος διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. δολ. έναντι εκτιμήσεων στα 2,7 δισ. δολ.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, είδαμε περισσότερη μεταβλητότητα στις αγορές, αβεβαιότητα και ανησυχία σε σχέση με οποιαδήποτε στιγμή μετά από την οικονομική κρίση, λόγω του καταστροφικού COVID-19», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, James Gorman, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
«Ενώ είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, η Morgan Stanley κινήθηκε καλά στο τρίμηνο, δεδομένων των συνθηκών, και τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν την ισχύ του ισορροπημένου επιχειρηματικού μας μοντέλου», πρόσθεσε ο κ. Gorman.
Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι «οι επενδύσεις μας στην τεχνολογία και τις υποδομές μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας σε όλο τον κόστμο, με πάνω από το 90% των εργαζομένων μας να εργάζεται από το σπίτι», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «είμαι υπερήφανος για την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό των υπαλλήλων μας απέναντι σε αυτά τα εμπόδια».
Πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της BlackRock για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (16/4) η αμερικανική τράπεζα, καθώς ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία οδήγησε σε σημαντική αύξηση των λειτουργικών εξόδων.
Συγκεκριμένα, τα κέρδη της αμερικανικής τράπεζας υποχώρησαν κατά -23% στα 806 εκατ. δολ. (5,15 δολ. ανά μετοχή) έναντι 1,05 δισ. δολ. (6,61 δολ. ανά μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Μάλιστα, τα κέρδη της BlackRock αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η ετήσια πτώση θα ήταν μικρότερη, στα 6,36 δολ. ανά μετοχή.
Παράλληλα, τα έσοδα της τράπεζας κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +11% στα 3,71 δισ. δολ. έναντι 3,35 δισ. δολ. το προηγούμενο έτος και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 3,63 δισ. δολ.
Τα περιουσικά στοιχεία υπό διαχείριση κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -1% στα 6,47 τρισ. δολ. έναντι 6,52 τρισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι συνολικές καθαρές ροές υποχώρησαν κατά -46% στα 34,99 δισ. δολ. έναντι 52,44 δισ. δολ. το προηγούμενο έτος.
Όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας, σημειώθηκε ετήσια αύξηση κατά +43% στα 3,03 δισ. δολ. ενώ το περιθώριο λειτουργίας για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 18,4% έναντι 26,8% το 2019.
«Οι στρατηγικές επενδύσεις που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια σε βασικούς τομείς ανάπτυξης εξακολουθούν να ανταποκρίνονται με επιτυχία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Laurence Fink, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
«Η επιχείρηση διαχείρισης ταμειακών ροών μας συγκέντρωσε πάνω από 50 δισ. δολ. σε καθαρές εισροές, καθώς οι πελάτες προσπάθησαν γρήγορα να αποφύγουν τον κίνδυνο», πρόσθεσε ο κ. Fink.
Άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη της Bank of New York Mellon για το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (16/4) αποτελέσματα της αμερικανικής τράπεζας, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα κέρδη της αμερικανικής τράπεζας αυξήθηκαν κατά +11,7% στα 944 εκατ. δολ. (1,05 δολ. ανά μετοχή) έναντι 910 εκατ. δολ. (0,94 δολ. ανά μετοχή), την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στα 0,90 δολ. ανά μετοχή.
Παράλληλα, τα έσοδα της Bank of New York Mellon κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +5,36% στα 4,11 δισ. δολ. έναντι 3,9 δισ. δολ. το προηγούμενο έτος, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 3,86 δισ. δολ.
Τα συνολικά έσοδα προμηθειών κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στα 3,32 δισ. δολ. εν μέσω αύξσης του όγκου συναλλαγών, ενώ τα καθρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά -3% στα 814 εκατ. δολ.
Τα υπό διαχέιριση περιουσιακά στοιχεία διαμορφώθηκαν στα 35,2 δισ. δολ. γεγονός που αποτελεί αύξηση κατά +2% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τις υψηλότερες εισροέας πελατών.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η Bank of New York Mellon ανακοίνωσε ότι ο Todd Gibbons ανέλαβε και επίσημα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς βρισκόταν σε αυτή τη θέση ως προσωρινός CEO από το περασμένο φθινόπωρο.
Η Abbott Laboratories ανακοίνωσε πτώση 16% στα κέρδη τριμήνου, εξαιτίας μιας φορολογικής δαπάνης, ενώ ανέστειλε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της χρήσης, εν μέσω αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στα 564 εκατ. δολάρια ή 31 σεντς ανά μετοχή, στο α΄ τρίμηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου, έναντι των 672 εκατ. δολαρίων ή 38 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν στα 7,73 δισ. δολάρια από τα 7,54 δισ. δολάρια.

Εταιρικές ειδήσεις

«Βουτιά» 34,9% κατέγραψαν οι πωλήσεις οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του έτους, διαμορφούμενες στα 88.770 οχήματα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει τη ζήτηση στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του πλανήτη.
Όπως αναφέρει ωστόσο η αυτοκινητοβιομηχανία, οι αντιπρόσωποί της στην Κίνα έχουν επιστρέψει και πάλι σε λειτουργία και ήδη οι πωλήσεις του Μαρτίου διαμορφώνονται στο 75% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Στην Κίνα, η Ford κατασκευάζει αυτοκίνητα μέσω της Jiangling Motors Corp Ltd, στην οποία διατηρεί ποσοστό συμμετοχής, αλλά και μέσω της κοινοπραξίας που έχει συστήσει με την Chongqing Changan Automobile Co Ltd.
Η Ford παλεύει να αναζωογονήσει τις πωλήσεις της στην Κίνα εδώ και μερικά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2017 που ξεκίνησαν να καταγράφουν πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου, εμφάνισαν πτώση 6% το 2017, σε ετήσια βάση, η οποία εκτινάχθηκε στο 37% το 2018 και περιορίστηκε λίγο στο -26% το 2019.
Την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης BlueJeans εξαγοράζει η Verizon, καθώς οι εργαζόμενοι βασίζονται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακά εργαλεία για να συνδεθούν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη.
Σύμφωνα με το CNBC, πολλά εργαλεία, όπως το Zoom, το Slack και το Microsoft Teams έχουν καταγράψει αύξηση στη χρήση, ενώ η εξαγορά δείχνει πως η Verizon ψάχνει να είναι μέρος αυτής της τάσης, την ώρα που οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αγωνίζονται για να ανοίξουν ξανά.
«Καθώς ο τρόπος που εργαζόμαστε συνεχίζει να αλλάζει, είναι απολύτως κρίσιμο για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες του δημόσιου τομέα να έχουν πρόσβαση σε μία ολοκληρωμένη σουίτα προσφορών, που είναι έτοιμες για επιχειρήσεις, ασφαλείς και ενσωματώνουν υπάρχοντα εργαλεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Verizon Business, Tami Erwin.
Η Verizon σημείωσε ότι οι ιδρυτές και η ομάδα διαχείρισης της BlueJeans θα ενταχθούν στην εταιρεία για να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πλατφόρμας και οι υπάλληλοί της θα αποτελέσουν επίσης μέρος της Verizon. Το ντιλ αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικό κλίμα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες έχουν δεχθεί το βαρτύτερο πλήγμα από τον κορωνοϊό, καθώς μειώνεται ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων.
Τα νεότερα στοιχεία που αφορούν τις δύο χώρες, ήρθαν να προστεθούν στις ενδείξεις ότι η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει πολύ προσεκτικά να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα με τη Γερμανία μάλιστα να παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η αξιολόγηση της Κομισιόν για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί έως σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής (16/4/2020) τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).
Έτοιμη για τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού δηλώνει η ΕΚΤ.
«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της» δήλωσε η Isabel Schnabel, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ επεσήμανε ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει για να αποτρέψει τον κατακερματισμό των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην ευρωζώνη».
Η ίδια επεσήμανε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα είχε βοηθήσει σε μια περίοδο όπου τα κέρδη των τραπεζών είναι ήδη υπό πίεση.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Schnabel δήλωσε ο πληθωρισμός ενδεχομένως να υποχωρήσει λίγο ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.
«Η μορφή της ανάκαμψης είναι αβέβαιη» τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ, όπου θα συμπεριλάβει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας
πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (16/4) η Ευρωπαϊκή Στατιστικής Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της ενιαίας νομισματικής ένωσης υποχώρησε κατά -1,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -1,9% τον Ιανουάριο του 2020.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,1% έναντι πτώσης -2,3% τον Ιανουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο -0,1%.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά -1,3% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην Ευρωζώνη καταγράφηκε στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο -3,6%, ενώ οι τομείς ενέργειας και ενδιάμεσων αγαθών υποχώρησαν κατά -2,2% και -0,8% αντίστοιχα.
Αντίθετα, η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκε κατά +0,1% σε ετήσια βάση, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για την παραγωγή διαρκών αγαθών, και συγκεκριμένα στο +0,9%.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μεγαλύτερη ετήσια πτώση καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (-8%) και την Ιρλανδία (-6,8%), ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στη Μάλτα (+10,5%) και την Πολωνία (+3,6%).
Επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (16/4) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 1,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 1,7% τον Φεβρουάριο του 2019 και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων επίσης στο 1,4%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,1% έναντι μηνιαίας ανόδου 0,4% τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας επίσης της εκτιμήσεις.
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος αποτελεί μέτρο σύγκρισης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώθηκε ετήσια αύξηση κατά 1,3%, έναντι ανόδου 1,7% τον προηγούμενο μήνα.
Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, έναντι μηνιαίας ανόδου 0,6% προηγουμένως, και έναντι εκτιμήσεων επίσης στο 0,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του ΔΤΚ.
Οι τιμές καταναλωτή στους τομείς εστιατορίων και ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 2,7% ετησίως, ενώ οι τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 2,5%.
Image
Στο ταμπλό, η μετοχή της βρετανικής αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους easyJet σημείωσε άλμα 9% αφού ανακοίνωσε ότι αναμένει να είναι σε θέση να επιβιώσει από την παρατεταμένη καθήλωση του στόλου στο έδαφος λόγω των ενεργειών στις οποίες προχώρησε για να βελτιώσει τα οικονομικά της.
Η αύξηση της τιμής της μετοχής της οδήγησε τον δείκτη των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σε άλμα κατά 2,3%.
Η γερμανική εταιρία διαδικτυακής πώλησης ενδυμάτων Zalando σημείωσε άλμα 8% αφού εξέφρασε αισιοδοξία για το δεύτερο τρίμηνο ύστερα από την αύξηση των πωλήσεων τον Απρίλιο.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (16/4) οι αγορές της Ασίας, μετά τις νέες απώλειες που έφερε στη Wall Street η «βουτιά» που σημειώθηκε στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2020.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,33% στις 19.290,20 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,92% στις 5.416,30 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,28% στις 24.077 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχωρεί κατά -0,69% στις 10.375,48 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα ενισχύθηκε κατά +0,31% στις 2.819,93 μονάδες, την ίδια στιγμή που η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component διαμορφώθηκε στο +0,49% και τις 10.468 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,97% στις 2.630,76 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας στο -0,02% και τις 1.857,07 μονάδες.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε οριακή αύξηση της ανεργίας στη χώρα για τον Μάρτιο του 2020, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία διαμορφώθηκε στο 5,2% έναντι 5,1% τον Φεβρουάριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω άνοδο της ανεργίας στο 5,4%.
Μάλιστα, η Υπηρεσία δήλωσε ότι τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν 5.900 νέες θέσεις εργασίας στη χώρας, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση των θέσεων εργασίας κατά 30.000.
Χθες, ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street σημείωσε απώλειες της τάξεως του -2,2% στις 2.783,36 μονάδες, ενώ η πτώση για τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq διαμορφώθηκε στο -1,86% και -1,44% αντίστοιχα.
Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά -8,7% τον Μάρτιο του 2020, σε μηνιαία βάση, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας την πτώση του -3,9% που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2008.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας υποχώρησαν κατά -6,2%, ενώ οι πωλήσεις στον τομέα τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά +27%.
Ο αναλυτής της Mizuho Bank, Riki Ogawa, χαρακτήρισε τα παραπάνω στοιχεία ως μία «άσχημη αφύπνιση», διευκρινίζοντας ότι «οποιαδήποτε θεωρία για ανάκαμψη σχήματος V μετά από την άρση των μέτρων πλέον αμφισβητείται πιο σοβαρά».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι οι επενδυτές να έχουν μία σαφέστερη εικόνα σχετικά με το πότε θα είναι σε θέση οι περισσότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία του COVID-19.

Μεικτά πρόσημα στις τιμές του πετρελαίου

Μεικτά πρόσημα καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, μετά τη νέα πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, στον απόηχο της σημαντικής ανόδου που σημειώθηκε στα αποθέματα ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +0,47% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 27,82 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά -0,35% στα 19,80 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου αυξήθηκαν κατά 19,2 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στα 11,6 δολ. ανά βαρέλια.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Υπηρεσίας ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως των 13,1 εκατ. βαρελιών.
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα σε συμφωνία για τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, η αυξημένη υπερπροσφορά παγκοσμίως διατηρεί τις τιμές του «μαύρου χρυσού» υπό ισχυρές πιέσεις.
«Η αργή εφαρμογή της συμφωνίας, ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης και η ασταθής δέσμευση από τους άλλους να ακολουθήσουν θα μπορούσε να διατηρήσει την αγορά υπό πίεση μέχρι η πανδημία να επιτρέψει στη ζήτηση καυσίμων να ανακάμψει», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της Saxo Bank, Ole Hansen.
Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν πιέσεις και από τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία έκανε λόγο για πτώση της ημερήσιας ζήτησης κατά 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.
«Δεν υπάρχει εφικτή συμφωνία που θα μπορούσε να μειώσει αρκετά την προσφορά ώστε να αντισταθμίσει τέτοιες βραχυπρόθεσμες απώλειες στη ζήτηση», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του ΙΕΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα επιτεύγματα της προηγούμενης εβδομάδας είναι μία σταθερή αρχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης