Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Τα κολοσσιαία πακέτα στήριξης των οικονομιών έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού φέρνουν παγκόσμια κρίση χρέους

Economist: Τα κολοσσιαία πακέτα στήριξης των οικονομιών έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού φέρνουν παγκόσμια κρίση χρέους
Διπλή ύφεση αναμένουν οι αναλυτές του ΕΙU λόγω των μέτρων που παίρνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Μια νέα κρίση χρέους, από ό,τι φαίνεται, είναι προ των πυλών, μετά τα κολοσσιαία μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που πήραν οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η καταστροφή που προκάλεσε η φονική νόσος ανάγκασε τις κυβερνήσεις να λάβουν ιστορικές αποφάσεις στο πεδίο της οικονομίας.
Αυτές οι αποφάσεις, αν μη τι άλλο, ήταν απαραίτητες για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Ωστόσο, τα μέτρα ενίσχυσης επιφυλάσσουν μια νέα κρίση χρέους που σε κάποιες χώρες αναμένεται να διπλασιάσει την ύφεση.
«Αναμφισβήτητα θα υπάρξει νέα κρίση χρέους» υποστηρίζει η Economist Intelligence Unit, προσθέτοντας:
«Προς το παρόν, οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις δημοσιονομικές δαπάνες για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της επιδημίας, τη διατήρηση της βασικής οικονομικής αρχιτεκτονικής και τη διατήρηση των εργαζομένων στη δουλειά τους.
Ως αποτέλεσμα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αυξηθούν απότομα τα επόμενα χρόνια».
Σε ανάλογες προειδοποιήσεις είχε προβεί η Παγκόσμια Τράπεζα από τον Ιανουάριο, όταν επεβλήθη το πρώτο lockdown.
Μάλιστα, περιέγραψε το τρέχον κύμα συσσώρευσης χρέους ως τη μεγαλύτερη, ταχύτερη και ευρύτερη αύξηση στον παγκόσμιο δανεισμό από τη δεκαετία του 1970.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστήριξε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να αντιμετωπίσει πρωτοφανή χρηματοοικονομική κρίση.
Μάλιστα, το Ταμείο αναμένει για το 2020 πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο ύψος του 3%, ενώ οι μισές χώρες του κόσμου έχουν ζητήσει ήδη τη βοήθειά του.
Η έκθεση της ΕΙU προειδοποίησε ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα πληγούν πρώτες λόγω των επιβαρυμένων δημοσιονομικών τους στοιχείων, μεταδίδοντας την κρίση και σε άλλες οικονομίες.
«Πολλές ανεπτυγμένες χώρες μπορεί, μεσοπρόθεσμα, να βρεθούν στο χείλος μιας κρίσης χρέους» έγραψε η Agathe Demarais, διευθύντρια παγκόσμιων εκτιμήσεων του EIU.
«Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και από το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν αδύναμες δημοσιονομικές θέσεις πριν από την εκδήλωση του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα είναι από τα χειρότερα και σφοδρότερα πληγέντα κράτη» συμπλήρωσε.
Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με 182.816 και 165.155 περιπτώσεις (Πέμπτη 17 Απριλίου) αντίστοιχα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Παράλληλα η Ιταλία έχει 21.600 θανάτους και η Ισπανία πάνω από 19.100.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ίσως χρειαστεί να αυξηθούν οι φόροι, κάτι θα προκαλέσει αναστάτωση στη φορολογική βάση.
Παράλληλα, η αγορά ομολόγων θα πιεστεί πολύ, καθώς θα υπάρξουν διαδοχικές υποβαθμίσεις χωρών.
Σε κάθε περίπτωση, περιθώρια για μέτρα λιτότητας δεν υπάρχουν, καθώς οι προηγούμενες κρίσεις χρέους έχουν πλέον εξαντλήσει αυτό το οπλοστάσιο, και μάλλον θα πρέπει να υπάρξει νέο κύμα παροχής ρευστότητας στις αγορές, σε μια κεϋνσιανή λογική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης