Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στις 3 Μαΐου αρχίζει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα – Σε τρεις φάσεις το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα

Στις 3 Μαΐου αρχίζει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα – Σε τρεις φάσεις το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα
Ημέρα ορόσημο η 3η Μαΐου για την επιστροφή στην κανονικότητα - Σταδιακά η επάνοδος στην οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα
(upd5) Ημερομηνία – ορόσημο είναι για πολλούς Έλληνες η 3 Μαΐου 2020, καθώς τότε ξεκινά και επίσημα η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο εμπεριέχει πολλά σημεία από το αντίστοιχο των ΗΠΑ. 
Στόχος αυτού του σχεδίου, είναι έστω και σταδιακά  να επανεκκινήσουν όλοι οι τομείς της οικονομίας και να μη χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν.
Το σχέδιο επεξεργάζεται επιτροπή ειδικών υπό τον συντονισμό του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου αλλά βαρύνουσα σημασία έχει ο λόγος επιστημόνων, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, που μελετούν  την εξέλιξη της πανδημίας.
Εξάλλου τα επιδημιολογικά στοιχεία στο τέλος Απριλίου θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στις επόμενες φάσεις και μέχρι την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Πρώτη φάση - καταστήματα λιανικής και άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας  

Η 3η Μαΐου ενέχει και έναν σημαντικό συμβολισμό για το τέλος της καραντίνας, καθώς τότε καταργείται ο περιορισμός στις μετακινήσεις και η αποστολή μηνυμάτων στο 13033 για τις εξόδους των πολιτών.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, από τις 4 Μαΐου θα μπορέσει να ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων λιανικής με μικρό και μεσαίο όγκο επιφάνειας με μέτρα προστασίας, όπως απόσταση μεταξύ πελατών και περιορισμένης εισόδου σε αυτά.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, δεν πρόκειται να χαλαρώσουν οι έλεγχοι για τον συνωστισμό εντός καταστημάτων με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να φέρουν μεγάλη ευθύνη σε περίπτωση παραβάσεων και τα πρόστιμα θα καραδοκούν.  
Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις καταστημάτων, όπως τα κομμωτήρια θα συνιστάται η τήρηση ραντεβού και αποστάσεων μεταξύ πελατών για την αποφυγή συνωστισμού.    
Πρόκειται για μέτρα, που θα μείνουν μέχρι την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Δεύτερη φάση - καφετέριες και μπαρ

Οι καφετέριες και τα μπαρ θα είναι τα τελευταία καταστήματα, που θα τεθούν σε λειτουργία και εδώ υπάρχουν δύο σενάρια.
Το πρώτο να ανοίξουν όσα έχουν εξωτερικούς χώρους, στο διάστημα 11 - 18 Μαΐου μειώνοντας τα τραπέζια τους και τηρώντας την απόσταση ενός μέτρου, και το δεύτερο να ανοίξουν τον Ιούνιο.
Η λύση, που θα προκριθεί, θα γίνει γνωστή λίγο πριν από την 3η Μαΐου.

Τρίτη φάση - ξενοδοχεία, καταλύματα

Για τα ξενοδοχεία φαίνεται να έχει αποφασιστεί το άνοιγμά τους  από 15 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου τα δωδεκάμηνης διάρκειας και από 1η Ιουλίου τα υπόλοιπα καταλύματα.
Πρόκειται για μία απόφαση, που θα βασιστεί και στα πεπραγμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οποία θα συναρτάται με τον τρόπο και χρόνο εκτέλεσης των πτήσεων.

Ειδικό σχέδιο για τα σχολεία

Για τα σχολεία υπάρχει ειδικό σχέδιο.
Σύμφωνα με αυτό, μπορούν να λειτουργήσουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία, που έχουν παιδιά ηλικίας έως 12 ετών στο διάστημα μεταξύ 11 - 18 Μαΐου.
Στο επόμενο δεκαήμερο μετά τα δημοτικά και φυσικά πάντα υπό την παρακολούθηση της επιδημιολογικής καμπύλης αναμένεται να συνεχίσουν τα γυμνάσια.
Για τα Λύκεια αναμένεται να υπάρξει ειδική μέριμνα και να επιστρέψει στα θρανία μόνο η Γ' τάξη λόγω εξετάσεων, ίσως μαζί με τα δημοτικά σχολεία.
Επίσης στο τραπέζι είναι και η παράταση της σχολικής χρονιάς  προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος όπως και το άνοιγμα των σχολείων νωρίτερα το φθινόπωρο.
Εως το τέλος Μαΐου αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, αρχής γενομένης από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισμό αλλά και οι διοικητικές μονάδες του κράτους, όπως οι εφορίες.

Μετακινήσεις εκτός νομού

Ως προς τις μετακινήσεις εκτός νομού, η 3η Μαΐου  δεν  θα είναι η ημερομηνία πλήρους απελευθέρωσης.
Η απαγόρευση αναμένεται να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Μαΐου και τότε θα έχει επανεξεταστεί η κατάσταση.
Κάθε νομός έχει διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο και αυτό το δεδομένο θα έχει βαρύνουσα σημασία στη λήψη της τελικής απόφασης.
Στόχος είναι να προστατευθούν περιοχές με λίγα ή ελάχιστα κρούσματα.  

Συνοπτικά η άρση της καραντίνας σε στάδια:
  • Θα απελευθερωθεί η κυκλοφορία με κάποια κριτήρια.
  • Θα ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα επίσης με κριτήρια.
  • Δεν θα απελευθερωθούν χώροι όπου μπορούν να βρίσκονται πολλοί άνθρωποι μαζί όπως γυμναστήρια ή χώροι διασκέδασης.
  • Θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για τα σχολεία αν και εμμένουν εισηγήσεις να μην ανοίξουν για λόγους πρόληψης.
  • Για τους παιδικούς σταθμούς ωστόσο φαίνεται θα ανοίξουν κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και ορισμένων χωρών της ευρωζώνης.
  • Έως τις 18 Μαΐου θα έχει ξεκινήσει το δεύτερο κύμα απελευθέρωσης με στόχο περισσότερα καταστήματα να λειτουργούν και σχεδόν η πλειοψηφία των πολιτών να έχει επιστρέψει στην εργασία του.
  • Στόχος είναι την 1η Ιουνίου ένα μεγάλος μέρος της ελληνικής κοινωνίας να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα με τις απαραίτητες προφυλάξεις.
  • Τα εστιατόρια θα ανοίξουν προς τα τέλη Μαΐου επίσης με κριτήρια και προϋποθέσεις.
  • Οι απελευθερώσεις των αεροπορικών δρομολογίων θα πραγματοποιηθούν όταν ολοκληρωθεί σχέδιο με βάση το οποίο θα ελέγχονται όσοι έρχονται από άλλη χώρα. Τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει και θα καθυστερήσει.
  • Για τις ευπαθείς ομάδες οι συστάσεις θα είναι να διατηρήσουν τις προφυλάξεις έως το τέλος του 2020.
  • Θα υπάρξει πρόγνωση για το πώς θα ξεκινήσουν πιο μαζικά τεστ στους πολίτες.
  • Ο μήνας ορόσημο θεωρείται ο Σεπτέμβριος του 2020 γιατί τότε θα έχει σχεδόν εξαφανιστεί η καμπύλη κρουσμάτων και θανάτων, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις για επανεμφάνιση νέου κύματος Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2020.
Το αμερικανικό σχέδιο και τα κοινά στοιχεία

Όπως γίνεται αντιληπτό το ελληνικό σχέδιο έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το αντίστοιχο των ΗΠΑ του προέδρου Trump.
Και αυτό κινείται στην πεπατημένη των τριών φάσεων.
Στην πρώτη φάση  προβλέπει τη συνέχιση της «κοινωνικής απόστασης» και της πολιτικής κατά των συγκεντρώσεων περισσότερων από 10 άτομα, ενώ τα ευάλωτα άτομα θα πρέπει να μείνουν αποκλεισμένα στα σπίτια τους. Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις που δεν θεωρούνται σκόπιμες και επιβεβλημένες, θα πρέπει να αποφεύγονται. 
Τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, οι αθλητικοί χώροι, οι χώροι λατρείας και τα γυμναστήρια θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μόνο εάν μπορούν να επιβάλουν πρωτόκολλα «αυστηρής κοινωνικής απόστασης» και υγιεινής. 
Στη δεύτερη φάση μεταξύ άλλων επιτρέπεται να ανοίξουν μπαρ, σχολεία, ταξίδια και συγκεντρώσεις έως 50 ατόμων, ενώ στους μεγάλους χώροι θα ακολουθείται η τακτική της «ήπιας» κοινωνικής απόστασης. 
Στην τρίτη φάση, άπαντες θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το χρόνο τους ανάμεσα σε πλήθη και δημόσιες αλληλεπιδράσεις.
Οι μεγάλοι χώροι, τα μπαρ και τα γυμναστήρια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις «μεγαλύτερες αλλαγές» σε σύγκριση με μια περίοδο πριν από τη νόσο.
Η επανεκκίνηση θα γίνει «πολιτεία προς πολιτεία» με βάση «επαληθεύσιμα» δεδομένα, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump .
Θα επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών να προσαρμόσουν τα μέτρα και εάν θεωρούν ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφασίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης