Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές λόγω κατάρρευσης στις τιμές του αμερικανικού πετρελαίου - Πτώση έως -1% στη Wall, ήπια άνοδος στην Ευρώπη στο +0,47% ο DAX

Νευρικότητα στις αγορές λόγω κατάρρευσης στις τιμές του αμερικανικού πετρελαίου - Πτώση έως -1% στη Wall, ήπια άνοδος στην Ευρώπη  στο +0,47% ο DAX
Νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω του κραχ στο αμερικανικό πετρέλαιο
(upd5) Νευρικότητα επικρατεί σήμερα Δευτέρα (20/4/2020) στις αγορές, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν νωρίτερα εντός της ημέρας, καθώς η νέα ισχυρή πτώση στην τιμή του αμερικανικού πετρελαίου προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών
Οι τιμές του αμερικανικού αργού καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1982, υποχώντας κάτω στα 10,86 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας κα δεχθούν ισχυρές πιέσεις.
Παράλληλα οι επενδυτές αξιολογούν τις πρώτες προσπάθειες των κυβερνήσεων να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους μετά τα δρακόντεια μέτρα που υιοθέτησαν το προηγούμενο διάστημα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα νέο μπαράζ αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για το χειρότερο τρίμηνο αποτελεσμάτων από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της FactSet, τα αποτελέσματα του α' τριμήνου αναμένεται να εμφανίσουν πτώση 14,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -1,01 στις 23.998 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετο S&P 500 υποχωρεί κατά -0,65% στις 2.855 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, καταγράφει άνοδο +0,7% στις 8.655 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, σημείωνει άνοδο +5,95% στις 40 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο +0,47% κλείνοντας στις 10.675 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +0,05% στις 17.064 μονάδες.
CH 20200326 Stock market wild swings 10am.png
Image
 
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η United Airlines Holdings, ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει μεγαλύτερη της αναμενόμενης ζημιά στο α' τρίμηνο και σχεδιάζει να δανειστεί έως και 4,5 δισ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος της κυβέρνησης για την ανακούφιση των αεροπορικών εταρειών που επλήγησαν από τον κορονοϊό. (CARES).Η εταιρεία προειδοποίησε ότι σε προκαταρκτική βάση εμφανίζει ζημιές 2,1 δισ. δολαρίων και σε προσαρμοσμένη βάση ζημιές 1 δισ. δολαρίων.
Οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές 622,7 εκατ. δολαρίων και σε προσαρμοσμένη βάση ζημιές 533,5 εκατ. δολαρίων.
Η United ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα συρρικνώθηκαν 17% στα 8 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 8,35 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα για δανειακό πρόγραμμα υπό το σχέδιο CARES, το οποίο θα έχει διάρκεια έως 5 έτη. Εάν δανειστεί έως 4,5 δισ. δολάρια, θα είναι υποχρεωμένη να εκδώσει warrants για την αγορά από την κυβέρνηση έως 14,2 εκατομμύρια μετοχών στην εταιρεία.
Η DuPont de Nemours ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει τις πιστωτικές της γραμμές, βάζοντας στον πάγο συγκεκριμένες δαπάνες και αναστέλλοντας το guidance για το σύνολο της χρήσης, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο κολοσσός των χημικών αναμένει ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου αλλά παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τη σημαντική αβεβαιότητας σε κάποιες από τις τελικές αγορές του.
Η εταιρεία αναμένει ζημιές 0,70-1 δολαρίων ανά μετοχή στο πρώτο τρίμηνο και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 82-84 σεντς. Οι αναλυτές τοποθετούν τα κέρδη ανά μετοχή στα 68 σεντς.
Η εταιρεία εισήλθε σε μια ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή 364 ημερών ύψους 1 δισ. δολαρίων για να αντικαταστήσει μια γραμμή 750 εκατ. δολαρίων που θα έληγε τον Ιούνιο.
Έχει αδρανοποιήσει μερικές μονάδες, κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των βιομηχανικών αγαθών, κίνηση που αντανακλά την πίεση που υφίσταται η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.
Η εταιρεία θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄τριμήνου στις 5 Μαΐου.

Ήπια άνοδος στην Ευρώπη

Παρά την έντονη νευρικότητα που επικράτησε στη σημερινή (20/4 συνεδρίαση, τα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια έκλεισαν με ήπια κέρδη με τους επενδυτές να αξιολογούν τις πρώτες προσπάθειες των κυβερνήσεων να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους μετά τα δρακόντεια μέτρα που υιοθέτησαν το προηγούμενο διάστημα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εταιρείες του Stoxx 600 θα καταγράψουν πτώση 22% στα κέρδη, έναντι αρχικής πρόβλεψης για άνοδο 10,5%.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά +7,9% συνολικά, λόγω της επιβράδυνσης που σημειώθηκε στα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη, καθώς και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.
Image
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε σοβαρή ύφεση και η ανάκαμψη είναι απίθανο να είναι γρήγορη, καθώς πολλοί περιορισμοί που σχετίζονται με τον κορωνοϊό θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέφερε η Bundesbank στην τακτική μηνιαία οικονομική έκθεση της.
Με τη χώρα σε εικονικό lockdown από τα μέσα Μαρτίου λόγω του κορωνοϊού, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει σταματήσει, ακόμα κι αν βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την ανακούφιση ορισμένων περιορισμών τις επόμενες εβδομάδες.
Οι αριθμοί του πρώτου τριμήνου είχαν ήδη επηρεαστεί σοβαρά, αλλά το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ακόμη χειρότερο, δήλωσε η Bundesbank, επισημαίνοντας τη σοβαρή μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων και της κατανάλωσης.
Ωστόσο, δεν υπάρχει φόβος ότι η γερμανική οικονομία θα μπει σε έναν καθοδικό κύκλο", πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι διευκολυντικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη.
Ανέφερε επίσης ότι ο πληθωρισμός - ο πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - είναι πιθανό να μειωθεί απότομα τους επόμενους μήνες καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου μεταφέρονται γρήγορα στους καταναλωτές.
Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας (Bank of Spain) για τις επιπτώσεις του κορωνοϊου στην ισπανική οικονομία.
Ειδικότερα, αναμένεται κατά 4,7% συρρίκνωση της ισπανικής οικονομία το α' τρίμηνο του 2020, ενώ για το σύνολο του έτους αναμένεται συρρίκνωση από 6,8% έως 12,4%.
Ωστόσο, για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη μεταξύ 5,5% και 8,5%.
Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί από 7% έως 11% το 2020, το χρέος αναμένεται να κυμανθεί στο 110% με 120%, η ανεργία από 18,3% έως 21,7%.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας  διεύρυνση κατέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (20/4) στοιχεία της Eurostat, εν μέσω ετήσιας ανόδου στις εξαγωγές της ενιαίας νομισματικής ένωσης.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +1,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, στα 189,3 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά -1% στα 166,3 δισ. ευρώ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της ενιαίας νομισματικής ένωσης να διευρυνθεί στα 23 δισ. ευρώ, έναντι 18,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά -0,6% σε ετήσια βάση, στα 161,5 δισ. ευρώ.
Για το πρώτο δίμηνο του 2020, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά +0,9% σε σχέση με το 2019, στα 373,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά -0,7% σε ετήσια βάση, στα 348,4 δισ. ευρώ.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2020 διαμορφώθηκε στα 24,8 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσμος 19,1 δισ. ευρώ το 2019, ενώ το εμπόριο μεταξύ των χωρών υποχώρησε κατά -0,9% στα 326,4 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά +1% σε σχέση με το 2019, στα 170,7 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά -2,8% στα 148,3 δισ. ευρώ.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευρύνθηκε στα 22,4 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 16,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, την ίδια στιγμή που το εμπόριο μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ αυξήθηκε κατά +1% σε ετήσια βάση, στα 253,3 δισ. ευρώ.
Πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (20/4) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη υποχώρησε κατά -0,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -0,4%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -0,7%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -0,8%, έναντι ετήσιας πτώση -0,7% τον Φεβρουάριο, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο -0,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι τιμές στον τομέα της ενέργειας κατέγραψαν μηνιαία πτώση της τάξεως του -4,7%, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 σημειώθηκε πτώση -3,1%.
Οι τιμές ενδιάμεσων αγαθών υποχώρησαν κατά -2,1% σε ετήσια βάση και κατά -0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησαν κατά -1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, παραμένοντας αμετάβλητες σε μηνιαία βάση.
Επιπλέον, οι τιμές διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά +1,5% σε ετήσια βάση και κατά +0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ η άνοδος στις τιμές μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών διαμορφώθηκε στο +4,2% ετησίως και στο +0,3% σε μηνιαία βάση.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σημαντική πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της ολλανδικής Koninklijke Philips το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς η πανδημία του Covid-19 είχε σημαντική επίδραση στις δραστηριότητες της τεχνολογικής εταιρείας.
Ειδικότερα, τα κέρδη της Philips κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -76% σε ετήσια βάση, στα 39 εκατ. ευρώ, έναντι 162 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα οποία αποτελούν σημαντική μέτρηση για την εταιρεία, υποχώρησαν στα 42 εκατ. ευρώ, έναντι 171 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Όσον αφορά τα έσοδα της Philips από πωλήσεις, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -2% στα 4,15 δισ. ευρώ, έναντι 4,16 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Επιπλέον, η εταιρεία δήλωσε ότι το περιθώριο κέρδους για το πρώτο τρίμηνο του 2020 υποχώρησε στο 5,9% έναντι 8,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ αναμένει ότι ο κορωνοϊός θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρείας και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ωστόσο, η Philips αναμένει επιστροφή στην κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο του 2020, χωρίς ωστόσο να προχωράει σε σύγκεκριμένες εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης που επικρατεί.
Η Vivendi ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2020 χάρη στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της θυγατρικής Universal Music Group.
Αναλυτικότερα, ο γαλλικός μιντιακός όμιλος ανακοίνωσε ότι τα έσοδα α' τριμήνου αυξήθηκαν στα 3,87 δισ. ευρώ από 3,46 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Η Universal Music Group συνεισέφερε 1,77  δισ. ευρώ στα έσοδα του τριμήνου, από 1,5 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Vivendi ανέφερε ότι η πανδημία του κορονοϊού είχε περιορισμένο αντίκτυπο στα έσοδα του τριμήνου αν και κάποιες επιχειρήσεις του ομίλου όπως οι Havas Group, Editis και Vivendi βίωσαν μείωση των εσόδων τον Μάρτιο και αναμένεται να δοκιμαστούν στο β' τρίμηνο εξαιτίας του κορωνοϊού.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά τη νέα μείωση επιτοκίων στην Κίνα

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση του βασικού της επιτοκίου για το 2020, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,15% στις 19.669,12 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -2,45% και τις 5.353 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο -0,84% και τις 1.898,36 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϊλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,60% στις 1.259,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,46% στις 23.267 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,10% στις 10.586,71 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε στο +0,50% και τις 2.852,55 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,81% και τις 10.612,90 μονάδες.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,85%, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,65% με 4,75%.
Σημειώνεται ότι και οι 52 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση του βασικού επιτοκίου από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, προβλέποντας παράλλημα μείωση του επιτοκίου δανεισμού πέντε ετών κατά 5 με 10 μονάδες βάσης.
«Η ασύμμετρη μείωση υποδηλώνει ότι οι αρχές θα τηρήσουν την αυστηρή στεγαστική πολιτική», δήλωσε ο οικονομολόγος της ANZ στη Σαγκάη, Xing Zhaopeng, διευκρινίζοντας ότι «δε θα θεωρηθεί ως ένα εργαλείο για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στη BNP Paribas, Jacqueline Rong, ανέφερε ότι «η οριακή μείωση στο επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών θα μπορούσε να ερμηνευτθεί ως μία αντικυκλική χαλάρωση στον τομέα της στέγασης», ενώ πρόσθεσε ότι «ο τομέα ακινήτων υπήρξε ο μεγαλύτερος μοχλός της οικονομίας, συμβάλλοντας περισσότερο από τις εξαγωγές στην ευρεία οικονομική ανάπτυξη».
Νωρίτερα, το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις εξαγωγές της χώρας για τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία οι εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική πτώση σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι εξαγωγές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησαν κατά -11,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για αυτοκίνητα, ανταλλακτικά οχημάτων και πλοία.
Τον περασμένο μήνα οι εξαγωγές της Ιαπωνίας κατέγραψαν οριακή πτώση της τάξεως του -1% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του Μαρτίου θα διαμορφωθεί στο -9,4%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Ιαπωνίας για τον ίδιο μήνα υποχώρησαν κατά -5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -13,9% τον Φεβρουάριο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 4,9 δισ. γεν (45,6 εκατ. δολ.), ενώ οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι τα στοιχεία ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τον αντίκτυπο του Covid-19 στη χώρα.
Όσον αφορά τις εξαγωγές της Ιαπωνίας προς τις ΗΠΑ, σημειώθηκε σημαντική πτώση της τάξεως του -16,5% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις εξαγωγές προς την Κίνα διαμορφώθηκε στο -8,7%.
«Το σαββατοκύριακο ήταν σχετικά ήσυχο στο μέτωπο των ειδήσεων», δήλωσε ο αναλυτής αγορών στην Oanda, Jeffrey Halley, διευκρινίζοντας ότι «ελλείψει ειδήσεων, και μετά από ορισμένα ισχυρά ράλι την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές της Ασίας μπορεί να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, καθώς η δυναμική δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης