Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απώλειες 200 εκατ. το μήνα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση κατά 40% του ενοικίου

Απώλειες 200 εκατ. το μήνα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση κατά 40% του ενοικίου
Σε τροχιά πτώσης οδηγείται η αγορά των ενοικίων εξαιτίας της υγειονομικής βόμβας του COVID 19 αλλά και στα μέτρα προστασίας που επέβαλε η κυβέρνηση
Σε τροχιά πτώσης οδηγείται η αγορά των ενοικίων εξαιτίας της  υγειονομικής βόμβας που έσκασε στη χώρα μας αλλά και στα μέτρα προστασίας που επέβαλε η κυβέρνηση μειώνοντας τα ενοίκια κατά 40%  αφού οι πληγείσες εταιρείες όπως και εργαζόμενοι μπορούν να καταβάλλουν μόνο το 60% του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Το υπόλοιπο 40% μέχρι σήμερα είναι ζημιά για τον ιδιοκτήτη ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά λύσεις κάλυψης της απώλειας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα έσοδα  από μισθώματα έφθασαν τα 6,1 δις. ευρώ με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν  για το οικονομικό έτος 2017.
Τα εισοδήματα των ιδιοκτητών της φετινής  χρονιάς  θεωρείται σχεδόν βέβαιο  ότι δεν θα φτάσουν τα 6,1 δις ευρώ, με τους ειδικούς της κτηματαγοράς, όμως να διστάζουν  να κάνουν προβλέψεις καθώς η πανδημία του Covid 19 βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η κυβέρνηση  πρέπει να νομοθετήσει εκ νέου για τον Μάιο και το ύψος του μισθώματος που θα καταβάλλουν οι ενοικιαστές στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Πάντως το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου οι ιδιοκτήτες σημειώνουν απώλειες ύψους  412,8 εκατ. ευρώ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2017.
Στο κακό σενάριο να παραταθεί το μέτρο καταβολής του 60% του μισθώματος για  τους επόμενους 10  μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μετρούν απώλειες ύψους 2 δισ.  ευρώ.
Η αγορά των μισθωμάτων αποκλείεται να επανέλθει στα επίπεδα που ήτα πριν την εφαρμογή των μέτρων.
Το καλό σενάριο  προβλέπει τις απώλειες στα επίπεδα του 10% δηλαδή στα 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια  βάση.
Στελέχη της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι η εκκίνηση της οικονομίας  θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα ενώ όσο  αναβάλλεται η απόφαση  θα αυξάνεται το κόστος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ),σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, ανέφερε  ότι  από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα κάλυψης οποιουδήποτε ποσοστού μισθωμάτων, η καταβολή των οποίων εκτιμάται ότι θα πρέπει να ανασταλεί πλήρως έως ότου αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί.
Την  ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ.  Στράτος  Παραδιάς υποστηρίζει ότι  τα  έσοδα από ενοίκια αποτελούν τη μοναδική πηγή εσόδων για σημαντική  μερίδα συνταξιούχων, η οποία πλέον δεν μπορεί  να επιβιώσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από ετήσια έσοδα ενοικίων κάτω του 10.000 ευρώ ενώ  αντίστοιχο ποσό  εμφανίζεται για ποσά άνω των 50.000 ευρώ το χρόνο.  
Η αγορά των μισθωμάτων διαμορφώνει και την αξία πώλησης των ακινήτων.
Πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία.
Όσο μειώνονται η αξία του μισθώματος πέφτει αντίστοιχα η αξία του ακινήτου. 
Όταν ένα ακίνητο μισθώνεται προς 500 ευρώ το μήνα η αξία των μισθωμάτων σε διάστημα 35 ετών  ανέρχεται σε 210.000.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης