Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με τα 80 εκατ. ευρώ της Κομισιόν στη γερμανική φαρμακευτική CureVac

Σάλος με τα 80 εκατ. ευρώ της Κομισιόν στη γερμανική φαρμακευτική CureVac
Με απευθείας ανάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γερμανική φαρμακευτική CureVac αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αντί 80 εκατ. ευρώ
Οσμή σκανδάλου αναδίδεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η πρόεδρος Ursula von der Leyen είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας CureVac τον Μάρτιο, χωρίς να έχουν ακολουθηθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται για τις συναντήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων με τους εκπροσώπους εταιρειών.
Κατόπιν, η CureVac χρηματοδοτήθηκε με 80 εκατομμύρια ευρώ.
Η τηλεσυνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω αναταραχής που προκλήθηκε όταν έγινε γνωστό πως o Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προσπάθησε να κατοχυρώσει την πατέντα και τα πνευματικά δικαιώματα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ετοιμαζόταν να αναπτύξει η γερμανική φαρμακευτική.
Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα παράσχει δάνειο ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην CureVac, ώστε η τελευταία να αναπτύξει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (οι εκπρόσωποι της CureVac και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν πως τα πράγματα εκτυλίχθηκαν κατά αυτό τον τρόπο).
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε «με την προϋπόθεση ότι το CureVac, ως δικαιολογημένη εξαίρεση, θα εγγραφόταν στη συνέχεια στο Μητρώο Διαφάνειας (η ευρωπαϊκή Διαύγεια)», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας:
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου κρίσης».
Ωστόσο, η συνάντηση της Von der Leyen με την CureVac ήταν η μοναδική που είχε η πρόεδρος της Επιτροπής μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο με εκπροσώπους εταιρειών εξαιρετικού ενδιαφέροντος.
Από την άλλη, εκπρόσωπος της Επιτροπής διαβεβαιώνει πως η πρόεδρος «αντάλλαξε απόψεις και με άλλους επιχειρηματικούς ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όλες οι ηλεκτρονικές συναντήσεις θα εγγραφούν στο Μητρώο Διαφάνειας σε εύθετο χρόνο».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η CureVac έχει ξαναλάβει ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ το 2014, στο πλαίσιο προγράμματος για την ενίσχυση της καινοτομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης