Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Τρίτη φορά άτυχες... οι ελληνικές τράπεζες - Η κρίση του κορωνοϊού αυξάνει το κόστος κεφαλαίου στο 24%, θα επιμείνουν οι πιέσεις

JP Morgan: Τρίτη φορά άτυχες... οι ελληνικές τράπεζες - Η κρίση του κορωνοϊού αυξάνει το κόστος κεφαλαίου στο 24%, θα επιμείνουν οι πιέσεις
Με μειωμένη ορατότητα στα κέρδη, οι θετικοί καταλύτες φαίνεται να περιορίζονται σε μια πιθανή συμπίεση στο COE, αναφέρει η JP Morgan Cazenove
Με σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, επανέρχεται η JP Morgan Cazenove στις ελληνικές τράπεζες, πλην της Πειραιώς που διατηρεί τη σύσταση neutral (ουδετερότητα).
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 1,10 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,70 ευρώ για τη Eurobank, στα 1,90 ευρώ για την Εθνική και στα 1,80 ευρώ για την Πειραιώς.
Image
Ειδικότερα, στη σημερινή, 23 Απριλίου 2020, 31σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Third time unlucky: COVID-19 elevates cost of equity to 24%, with pressure unlikely to ease soon" (τρίτη φορά άτυχες: Η κρίση του κορωνοϊού αυξάνει το CoE στο 24%, θα επιμείνουν οι πιέσεις), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η JP Morgan Cazenove, τονίζει ότι το το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 εκτροχίασε το περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες, και με αυτό τη θετική επενδυτική της άποψη για τον τομέα.
Με μειωμένη ορατότητα στις οικονομικές προοπτικές και τα σχέδια μείωσης των NPEs, η αγορά ζητά πλέον 2,2 φορές υψηλότερο COE για τις μετοχές, ή στο 24%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη.
Τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα περιορίσουν τον αντίκτυπο από την κρίση, ενώ οι χαμηλές αποτιμήσεις, μόλις στο 0,15x σε όρους P/BV περιορίζουν αναμφισβήτητα τον κίνδυνο πτώσης από αυτά τα επίπεδα.
Image
Ωστόσο, προς το παρόν με μειωμένη ορατότητα στα κέρδη, οι θετικοί καταλύτες φαίνεται να περιορίζονται σε μια πιθανή συμπίεση στο COE.
Οι Eurobank και η Εθνική είναι στις προτιμώμενες επιλογές της JP Morgan Cazenove.
Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται τώρα στο 0,15x σε όρους P/BV, υποδηλώνοντας πτώση 60% από τα προ COVID-19 επίπεδα, ενώ έχουν σημαντική υποαπόδοση έναντι των τραπεζών της περιοχής CEEMEA.
Image
Εκτιμάται επίσης, ότι το discount στον ROE των τραπεζικών μετοχών φτάνει το 3%.
Image

Το Κόστος Κινδύνου θα ασκήσει πιέσεις στον ROTE δηλαδή στην απόδοση κεφαλαίων

Όπως εκτιμά η JP Morgan Cazenove, τα οργανικά NPEs θα αυξηθούν κατά 6 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-22, ή ~10% του τρέχοντος αποθέματος, ενώ θα αναβάλουν και θα μετακινήσουν για αργότερα όλες τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις στο 2021.
Οι ελληνικές τράπεζες θα δοκιμάσουν το μέγιστο κόστος κινδύνου το 2020, καταναλώνοντας περισσότερο των περιθωρίων PPOP τους, ακολουθούμενη από μια σταδιακή ανάκαμψη έως το 2022.
Ταυτόχρονα με την πάροδο του χρόνου, το PPOP πιθανότατα θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ανέπαφο καθώς ο νέος δανεισμός συνεχίζεται, ενώ οι αρχές παρέχουν ανοχή.
Συνολικά, η JP Morgan μείωσε τις εκτιμήσεις για τις αποδόσεις κεφαλαίου το 2022 κατά περίπου 20% κατά μέσο όρο, με τα ROTEs να διαμορφώνονται στο υψηλότερο από την Eurobank στο 7,0% και στο χαμηλότερο από την Πειραιώς στο 3,8%.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης