Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Τουλάχιστον 76 αμοιβαία κεφάλαια της ΕΕ ανέστειλαν τις καταβολές τους λόγω κορωνοϊού

tags :
Fitch: Τουλάχιστον 76 αμοιβαία κεφάλαια της ΕΕ ανέστειλαν τις καταβολές τους λόγω κορωνοϊού
Αυτά τα κεφάλαια είχαν 40 δισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση
Τουλάχιστον 76 ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια ανέστειλαν τις καταβολές τους τον Μάρτιο του 2020 λόγω της αυξημένης ζήτησης για αναλήψεις από επενδυτές που ανησυχούν για την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει ο οίκος Fitch Ratings.
Αυτά τα κεφάλαια, τα οποία εντοπίστηκαν από την Fitch από τις γνωστοποιήσεις των διαχειριστών επενδύσεων, είχαν 40 δισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
Η πολιτική αυτή, ή αλλιώς gating, είναι σπάνια και τα μόνα συγκρίσιμα παραδείγματα ήταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και κατά την ψηφοφορία για το Brexit το 2016.
Εκτιμάται, δε, ότι η πραγματική έκταση του gating είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου ότι οι δημόσιες γνωστοποιήσεις κεφαλαίων είναι περιορισμένες.
Image
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών δήλωσε ότι κεφάλαια συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ έκλεισαν ή εφάρμοσαν άλλα έκτακτα μέτρα ρευστότητας τον Μάρτιο.
Η συντριπτική πλειονότητα του gating προήλθε από ζητήματα τιμολόγησης των υποκείμενων τίτλων σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Υπήρχε ακόμη και μια περίπτωση αμοιβαίου κεφαλαίου διαπραγμάτευσης που ανέστειλε τις συναλλαγές λόγω ζητημάτων τιμολόγησης.
Image
Αρκετά κεφάλαια έχουν ανοίξει ξανά, αλλά μερικά έχουν προχωρήσει στην εκκαθάριση.
Σύμφωνα με την Fitch, ένας μεγάλος αριθμός gating σε κεφάλαια που διαχειρίζονται οι σκανδιναβοί διαχειριστές, κάτι που μπορεί να αντικατοπτρίζει υψηλότερα πρότυπα γνωστοποίησης για τους διαχειριστές κεφαλαίων σε αυτήν την περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης