Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη μέγγενη του κορωνοϊού οι γαλλικές τράπεζες – Τεράστιες οι απώλειες στην αγορά παραγώγων

Στη μέγγενη του κορωνοϊού οι γαλλικές τράπεζες – Τεράστιες οι απώλειες στην αγορά παραγώγων
Δραματικές είναι οι απώλειες των BNP Paribas και Societe Generale από τοποθετήσεις σε παράγωγα
Τεράστιες απώλειες παρουσιάζουν οι γαλλικές τράπεζες λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και των ζημιών που εγγράφουν λόγω τοποθετήσεων σε παράγωγα.
Μετά την BNP Paribas, που απώλεσε 200 εκατομμύρια ευρώ σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δομημένα προϊόντα, η «άλλη» μεγάλη γαλλική τράπεζα, η Societe Generale, έχασε επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα διεθνή χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια της αναταραχής στην αγορά που προκλήθηκε από την πανδημία κορωνοϊού.
Οι απώλειες σε κεφάλαια ανήλθαν περίπου σε 150 με 200 εκατομμύρια ευρώ και σημειώθηκαν το α’ τρίμηνο του 2020, προτού ξεσπάσει η μεγάλη κρίση στις τιμές του πετρελαίου.
Βέβαια, η απόδοση της Societe Generale μπορεί μέχρι έναν βαθμό να ισορροπήσει, καθώς είδε τους όγκους των διεθνών συναλλαγών να τετραπλασιάζονται μέσα στον Μάρτιο – εκτός αν η τράπεζα χάσει με κάποιον τρόπο και άλλα χρήματα.
Τον Απρίλιο η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές πως οι γαλλικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην αγορά παραγώγων, ενώ είχε υπολογίσει τις απώλειες της Societe Generale στα 300 εκατομμύρια ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Frederic Oudea, είχε δηλώσει πως κέρδη από τοποθετήσεις σε παράγωγα συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων της τράπεζας κατά 9% το δ’ τρίμηνο του 2019.
Μένει τώρα να ανακοινώσει πόσο ήταν η ζημία για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

BNP Paribas: Aπώλειες 200 εκατ. ευρώ λόγω του κορωνοϊού

Απώλειες ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ενέγραψε η γαλλική τράπεζα BNP Paribas.
Η BNP Paribas, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Γαλλία, έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια σε σύνθετες συναλλαγές μετοχών, μετά το ξέσπασμα και την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οι traders της τράπεζας απώλεσαν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά παραγώγων.
Οι συναλλαγές, που εξελίχθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, αφορούσαν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δομημένα προϊόντα.
Τέτοιου είδους πολύπλοκες συναλλαγές αποτελούσαν το συγκριτικό πλεονέκτημα της τράπεζας.
Οι απώλειες υπογραμμίζουν τους κινδύνους στους οποίους εκτέθηκαν οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της bear market τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο θανατηφόρος ιός προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους και ανάγκασε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα να βάλει στοπ, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου.
Νικητές από αυτή την αναταραχή αναδείχθηκαν στις ΗΠΑ οι JP Morgan Chase & Co. και Citigroup Inc., που κατάφεραν να σωρεύσουν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων στην αγορά παραγώγων.
Η BNP Paribas, υπό την εποπτεία του Chief Executive Officer Jean-Laurent Bonnafe, έχασε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ σε δομημένα προϊόντα, ανέφεραν πηγές.
Αυτές οι συναλλαγές, που είναι δημοφιλείς μεταξύ των επενδυτών σε ολόκληρη την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, συνδέονται με καλάθια μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, ενέχουν μεγάλο ρίσκο.
Η τράπεζα έχασε επίσης περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μερισμάτων για το τρέχον τρίμηνο.
Μάλιστα, οι ζημιές, αθροιστικά, είχαν φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι ιθύνοντες μπόρεσαν και τις «μάζεψαν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης