Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στις αγορές, αρνητικές οι ενδείξεις από το φάρμακο remdesivir - Στο +0,17% ο Dow, στην Ευρώπη ο DAX +0,95%

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στις αγορές, αρνητικές οι ενδείξεις από το φάρμακο remdesivir - Στο +0,17% ο Dow, στην Ευρώπη ο DAX +0,95%
Το φάρμακο remdesivir για το οποίο είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τον κορωνοιό... δεν πέρασε την πρώτη τυποποιημένη κλινική δοκιμή 
(upd8) Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στην Wall Street μετά τις αναφορές ότι το φάρμακο remdesivir για το οποίο είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορωνοιό δεν πήγε καλά στο πρώτο τυποποιημένο κλινικό τέστ ενώ ρόλο στις αγορές έχουν διαδραματίσει και τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ καθώς και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.
Με βάση πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, τα νέα από το μέτωπο του φαρμάκου remdesivir δεν πήγαν καλά στα κλινικά τεστ και αυτό επέδρασε αρνητικά στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall.
Εν τω μεταξύ και τα μηνύματα από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ είναι απογητευτικά.

Να σημειωθεί ότι συνολικά τα επιδόματα ανεργίας τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φθάσει στα 25 εκατ.
Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ που θα κινηθεί μεταξύ 12% και 15%.
Το προηγούμενο ιστορικό με την ανεργία σε αυτά τα επίπεδα ήταν στα αρχικά στάδια της Μεγάλης Ύφεσης την δεκαετία του 1930.
Την προσοχή των επενδυτών συγκεντρώνουν επίσης και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων που δείχνουν ολοένα και πιο ξεκάθαρα τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην εταιρική κερδοφορία.
Σε ετήσια βάση, η εκτίμηση για την ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή είναι αρνητική, στο -13,6%, ενώ χωρίς τον κλάδο του πετρελαίου διαμορφώνεται στο -11,8%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα της Refinitiv.
Από τις 84 επιχειρήσεις του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι σήμερα το 66,7% κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ το 28,6% τις έχασε.
Τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, το 74% των επιχειρήσεων κατά μέσο όρο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, ενώ το 19% τις έχασε.
Ήπια άνοδο κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα κέρδη πάντως να παραμένουν περιορισμένα μετά τα ζοφερά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Ευρωζώνη και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για την ανάσχεση της κρίσης, οι οποίοι θα κληθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.
Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, εντούτοις οι δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία εκτιμάται ότι θα ασκήσουν πιέσεις στους ηγέτες να βρουν έναν κοινό τόπο δράσης.
Παράλληλα η οικονομία της Ευρωζώνης γνώρισε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και απασχόληση που έχει ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,17% στις 23.515 μονάδες με υψηλό ημέρας 23.885 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση -0,05% στις 2.797 μονάδες με υψηλό ημέρας 2.845 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq  καταγράψε πτώση -0,01% στις 8.494 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε -2,53% στις 40,96 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο +0,95% κλείνοντας στις 10.513 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +1,47% στις 17.011 μονάδες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται junk ομόλογα, προκειμένου να αποτραπεί μία νέα κρίση χρέους, λόγω του κορωνοϊού.
Image
Image
Χθες 22/4 ο Dow σημείωσε άνοδο +2% και έκλεισε στις 23.475,82, μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +2,3% στις 2.799,31 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά +2,7% στις 8.495,38 μονάδες.  
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πάνω από τα 25 εκατ. διαμορφώνονται αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ σε διάστημα 1,5 μήνα, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει το lockdown της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Απριλίου, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν σε 4,4 εκατ.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για 4 εκατ. αιτήσεις τουλάχιστον, με κάποιους να ανεβάζουν τον αριθμό στα 5,25 εκατ. σύμφωνα με το Marketwatch.
Όσον αφορά τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 15% και δεν αποκλείεται να φτάσει το 20%.
Τον Φεβρουάριο ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,5%, σε χαμηλά 50 ετών.
Τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 5,25 εκατ, 6,6 εκατ, 6,9 εκατ. και 3,3 εκατ. αντίστοιχα.
Μόλις δύο μήνες πριν, οι αιτήσεις ανέρχονταν σε 200 χιλ. την εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.
Παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι θα αρχίσει η σταδιακή υποχώρησή τους.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Blackstone Group, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εναλλακτικών assets (όπως real estate) παγκοσμίως, ανακοίνωσε αύξηση 4% στα κέρδη α΄ τριμήνου κυρίως λόγω της αύξησης των τελών διαχείρισης από την ισχυρή συγκέντρωση χρημάτων, παρά το ότι τα κεφάλαιά της υπέστησαν πλήγμα εξαιτίας του κορωνοϊού.
Τα κέρδη αυξήθηκαν στα 557,1 εκατ. δολάρια από τα 538 εκατ. δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 46 σεντς, χαμηλότερα από τα 50 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η αξία του χαρτοφυλακίου της σε μετοχές, μειώθηκε 21,6% στο α΄ τρίμηνο, σε σχέση με την πτώση 20% που σημείωσε στην ίδια περίοδο ο S&P 500.
Τα συνολικά assets υπό διαχείριση της Blackstone μειώθηκαν στα 538 δισ. δολάρια στο τρίμηνο, από τα 571,1 δισ. δολάρια στο προηγούμενο τρίμηνο.
Το μέρισμα για το τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 39 σεντς ανά μετοχή.
Η Domino’s Pizza,  αλυσίδα πίτσας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη και έσοδα α΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 121,6 εκατ. δολάρια ή 3,07 δολάρια ανά μετοχή, από τα 92,7 εκατ. δολάρια ή 2,20 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη και έσοδα α΄ τριμήνου, και παρείχε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, που ήταν αντίστοιχες των προσδοκιών.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,46 δισ. δολάρια ή 1,60 δολάρια ανά μετοχή, από τα 4,24 δισ. δολάρια ή 4,31 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 1,75 από τα 1,33 δολάρια, καλύτερα από τις εκτιμήσεις για 1,48 δολάρια.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 15% στα 5,86 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 5,49 δισ. δολάρια, καθώς η αύξηση των όγκων αντισταθμίστηκε μερικώς από τις χαμηλότερες τιμές.
Για το 2020, η Eli Lilly αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 6,70-6,90, έναντι εκτιμήσεων για 6,74 δολάρια.

Ήπια άνοδος στην Ευρώπη

Ήπια άνοδο κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα κέρδη πάντως να παραμένουν περιορισμένα μετά τα ζοφερά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ευρωζώνη και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. για την ανάσχεση της κρίσης.  
Τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα στην κρίσιμη σύνοδο των Ευρωπαίων, οι οποίοι θα κληθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.
Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, εντούτοις οι δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία εκτιμάται ότι θα ασκήσουν πιέσεις στους ηγέτες να βρουν έναν κοινό τόπο δράσης.
Μέχρι στιγμής, το μόνο που έχουν οι αγορές είναι οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μάλιστα χτες το βράδυ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ομόλογα κλίμακας «junk» ως εγγυήσεις για την παροχή δανείων, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τη διαθεσιμότητα εγγυήσεων για τις τράπεζες που επιθυμούν να δανειστούν από το Ευρωσύστημα.
Image
Η οικονομία της Ευρωζώνης γνώρισε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και απασχόληση που έχει ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας νέα «βουτιά» σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (23/4) στοιχεία της Markit, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε τις κυβερνήσεις της ενιαίας νομισματικής ένωσης στην επιβολή lockdown και την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 13,5 μονάδες, έναντι 29,7 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
Μάλιστα, η πτώση του δείκτη PMI ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Reuters στις 25 μονάδες, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις στις 18 μονάδες.
Ο δείκτης που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στις 11,7 μονάδες, έναντι 26,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στις 22,8 μονάδες.
Στη Γερμανία, βαθαίνει η ύφεση στον ιδιωτικό τομέα, με τα στοιχεία του Απριλίου για τον κλάδο μεταποίησης και υπηρεσιών να καταγράφουν ιστορική συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Ο δείκτης IHS Markit υποχώρησε στο 17,1 από 35 τον προηγούμενο μήνα.
Οι κλάδοι υπηρεσιών και μεταποίησης αντιστοιχούν στα 2/3 της γερμανικής οικονομίας.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία.
Οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μικρότερη πτώση, στις 31 μονάδες.
Σύμφωνα με την ΙΗS Markit, τα στοιχεία Απριλίου αποκάλυψαν τις πλήρεις επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown στη γερμανική οικονομία, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταγράφει πρωτοφανή συρρίκνωση.
Όσον αφορά την απασχόληση, τα στοιχεία καταγράφουν πολύ μικρότερη πτώση σε σχέση με την παραγωγή, η οποία αποδίδεται στις μειωμένες εργατοώρες.
Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη Γαλλία για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (23/4) στοιχεία της Markit, καθώς το lockdown στη χώρα έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον κλάδο υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 11,2 μονάδες, έναντι 28,9 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
Παράλληλα, ο δείκτης κατέγραψε πολύ μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 24,5 μονάδες.
Ο κλάδος υπηρεσιών έχει καταγράψει μέχρι στιγμής το ισχυρότερο πλήγμα, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 10,4 μονάδες, έναντι 27,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στις 24,5 μονάδες.
Όσον αφορά τον μεταποιητικό κλάδο, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 31,5 μονάδες, έναντι 43,2 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 37 μονάδες.
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (23/4) στοιχεία της Markit, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19 οδήγησαν σε άμεσο περιορισμό της παραγωγής.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 12,9 μονάδες, έναντι 36 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων είκοσι ετών.
Ο δείκτης πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η Markit την καταγραφή των σχετικών στοιχείων, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στις 29,5 μονάδες.
Σημειώνεται ότι πριν από τον Μάρτιο του 2020, το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί ο δείκτης PMI ήταν οι 38,1 μονάδες, τον Νοέμβριο του 2008.
Το 81% των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών και το 75% των επιχειρήσεων του μεταποιητικού κλάδου ανέφεραν πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του Απριλίου, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία του Covid-19.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας άλμα 75% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Credit Suisse στο α΄τρίμηνο του 2020.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της ελβετικής τράπεζας ανήλθαν σε 1,31 δισ. ελβετικά φράγκα (1,35 δισ. δολ.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 7% στα 5,78 δισ. ελβετικά φράγκα.
Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη 1,02 δισ. και έσοδα 5,7 δισ.
H τράπεζα προειδοποιεί ωστόσο ότι ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει υψηλός, σχετικά με την οικονομική επίδραση της πανδημίας.
Η Dassault Systems ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη και τα έσοδα για το α΄ τρίμηνο του 2020, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση.
Η γαλλική εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη μη ελεγμένα με βάση τα τελευταία λογιστικά πρότυπα, αυξήθηκαν στα 334,1 εκατ. ευρώ, από τα 316,4 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2019, ενώ το αντίστοιχο λειτουργικό περιθώριο της περιόδου μειώθηκε στο 29,2% από το 32,8%.
Τα μη ελεγμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 250 εκατ. ευρώ από τα 226,5 εκατ. Ευρώ, ενώ τα έσοδα του τριμήνου αυξήθηκαν 17% στα 1,14 δισ. ευρώ από τα 964 εκατ. ευρώ σε σταθερό νόμισμα.
Για το σύνολο της χρήσης αναμένει έσοδα 4,5-4,55 δισ. ευρώ, με το λειτουργικό περιθώριο στο 29,5%.
Η Pernod Ricard ανακοίνωσε ότι οι οργανικές πωλήσεις μειώθηκαν 15% για το γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τις δραστηριότητές της.
Η εταιρεία της βότκας Absolut ανακοίνωσε πωλήσεις 1,74 δισ. Ευρώ στο τρίμηνο, χαμηλότερα από τα 2 δισ. Ευρώ πριν από ένα χρόνο, αλλά καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,63 δισ. ευρώ.
Για το εννεάμηνο της χρήσης 2020, οι πωλήσεις της Pernod Ricard μειώθηκαν σε οργανική βάση κατά 2%.
Η γαλλική εταιρεία έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, η οποία έχει κλείσει μπαρ, εστιατόρια, και άλλες εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο.
Η Pernod Ricard υποστήριξε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη από τις επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, που κάνουν λόγο για οργανική μείωση κατά 20% στη χρήση 2020.
Ανακοίνωσε δε ότι θα πληρώσει προμέρισμα 1,18 ευρώ ανά μετοχή στις 10 Ιουλίου.
Η Hermes International ανακοίνωσε χαμηλότερα έσοδα α΄ τριμήνου καθώς οι δραστηριότητές της επλήγησαν από τον κορωνοϊό.
Η Hermes, γνωστή για τις τσάντες της Birkin και Kelly, ανακοίνωσε πωλήσεις α΄ τριμήνου 1,51 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από τις πωλήσεις των 1,61 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο και ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων για 1,45 δισ. ευρώ.
Σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία τα έσοδα μειώθηκαν 7,7%.
Η μείωση των εσόδων είναι σπάνια για την εταιρεία, η οποία θεωρείται ίσως η πιο ανθεκτική στον κλάδο των πολυτελών ειδών.
Αλλά οι πωλήσεις της Hermes διαμορφώθηκαν καλύτερα από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστικών LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton και Kering, των οποίων τα έσοδα κατέγραψαν διψήφια πτώση εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η Schneider Electric ανακοίνωσε ότι τα έσοδα πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού ενώ σημαντικό πλήγμα αναμένεται να δεχτούν και τα έσοδα β' τριμήνου.
Η γαλλική εταιρεία διαχείρισης ενέργειας, ωστόσο, εμφανίζεται αισιόδοξη πως θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις τάσεις που αναδύονται από την κρίση.
Αναλυτικά, τα έσοδα της Schneider Electric ανήλθαν στα 5,83 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 7,6% σε ετήσια βάση.
Τα οργανικά έσοδα μειώθηκαν 6,4%.
Τα μεγέθη ήταν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι τοποθετούσαν τα έσοδα στα 5,85 δισ. ευρώ.
Η Schneider Electric ανέφερε ότι ξεκίνησε το τρίμηνο θετικά σε όλο τον κόσμο εκτός από την Κίνα, η οποία επλήγη πρώτη από τον κορωνοϊό.
Έως τα τέλη του τριμήνου ωστόσο, πολλές περιοχές του πλανήτη είχαν εφαρμόσει κάποιου είδους lockdown και δεδομένου ότι αυτή η κατάσταση ισχύει ακόμη, η Schneider αναμένει το β' τρίμηνο να επηρεαστεί πολύ αρνητικά από την πανδημία.
Η Daimler AG αναμένει τα έσοδα και τα κέρδη να μειωθούν το 2020 εξαιτίας των αρνητικών επιδράσεων του κορωνοϊού, ο οποίος έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην εταιρεία στο α΄ τρίμηνο.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κέρδη προ φόρων και τόκων να μειωθούν το 2020 σε σχέση με το 2019.
Τα έσοδα, οι ταμειακές ροές και οι πωλήσεις οχημάτων αναμένεται επίσης να υποχωρήσουν, με τις δραστηριότητες των Mercedes-benz αυτοκίνητων, vans,  Daimler φορτηγών και λεωφορείων να αναμένεται να καταγράψουν χαμηλότερες πωλήσεις.
"Οι επιδράσεις της πανδημίας στην καταναλωτική ζήτηση, στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην παραγωγή οχημάτων δεν μπορούν να αξιολογηθούν με την συνήθη βεβαιότητα, καθιστώντας την επανεξέταση των εκτιμήσεων για τη χρήση 2020, σύνθετη”, τόνισε.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία (τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα), τα ΕΒΙΤ του ομίλου στο α΄ τρίμηνο υποχώρησαν στα 617 εκατ. Ευρώ από τα 2,80 δισ. ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα ΕΒΙΤ επίσης υποχώρησαν κατακόρυφα στα 719 εκατ. Ευρώ από τα 2,31 δισ. ευρώ.
Η Unilever PLC ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου στο α΄ τρίμηνο, επωφελούμενη από την ισχυρή αμερικανική αγορά, και δήλωσε πως αποσύρει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης, εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού.
Η αγγλό-ολλανδική εταιρεία λιανικής, με brands όπως τα παγωτά Ben & Jerry’s, τα σαπούνια Dove, ανακοίνωσε τριμηνιαίο τζίρο 12,42 δισ. ευρώ, έναντι 12,40 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Η μονάδα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας παραμένει η μεγαλύτερη από όλες τις δραστηριότητες της Unilever, με τζίρο 5,30 δισ. ευρώ και υποκείμενη αύξηση πωλήσεων 0,3% σε ετήσια βάση.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε πετρέλαιο και ΗΠΑ

Mε μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (23/4) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε κέρδη της τάξεως του +1,52% στις 19.429,44 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας κατέγραψε περαιτέρω συρρίκωνση τωον Απρίλιο του 2020.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, ο δείκτης δραστηριότητας του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στις 43,7 μονάδες, έναντι 44,8 μονάδων τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που ο δείκτης που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στις 22,8 μονάδες, έναντι 33,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit να διαμορφωθεί στις 27,8 μονάδες, έναντι 36,2 μονάδων τον Μάρτιο του 2020.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,08% στις 5.217,10 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,98% στις 1.814,73 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,25% στις 23.954 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,57% και τις 10.366,51 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,19% στις 2.838,50 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,54% και τις 10.560,29 μονάδες.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ING, η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα δώσει ώθηση στις αγορές της Ασίας, με τους ίδιους ωστόσο να διευκρινίζουν ότι «η αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19 στην περιοχή είναι πιθανό να περιορίσει οποιοδήποτε ράλι».
Οι επενδυτές εξακολουθούν να προετοιμάζονται για μία βαθιά ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας κατά το επόμενο διάστημα, με τις αγορές της Wall Street να έχουν υποχωρήσει κατά -30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας των σχετικών προσδοκιών.
«Η οικονομία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναλειτουργίας, ακόμα και σε περιορισμένο επίπεδο», αναφέρει η Prudential Financial, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε ότι η Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, ξεκινάει την επανέναρξη της δραστηριότητας».
«Εάν τα πράγματα πάνε καλά σε αυτές τις οικονομίες, θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες χώρες να επαναλειτουργούν και ενδεχομένως να εντείνουν τη δραστηριότητά τους», αναφέρει η Prudential Financial.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης