Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) στο BN: Ασπιρίνη τα κυβερνητικά μέτρα - Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν τα ενοίκια Μαΐου 

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) στο BN: Ασπιρίνη τα κυβερνητικά μέτρα - Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν τα ενοίκια Μαΐου 
Στιγμές Αποκάλυψης θα βιώσουν οι μικρομεσαίες επιχείρησης μετά το lockdown
Έρχεται Αρμαγεδδών για τις μικρομεσαίες επιχείρησης μετά το lockdown της οικονομίας ενώ η επανεκκίνηση θεωρείται ως άθλος το Ηρακλή αφού οι τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις  μεταφέρθηκαν στο κοντινό μέλλον.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ Γιώργος Καββαθάς εκτιμά ότι οι Μικρομεσαίες Εταιρίες θα  βρεθούν σε μία νέα οικονομική δίνη, αναγνωρίζοντας όμως τις προσπάθειες της κυβέρνησης,  οι  οποίες δεν μπορούν να αποδώσουν καθώς η παρεχόμενη οικονομική ενίσχυση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της κρίσης.
Προσθέτει ότι πρόκειται για μέτρα ασπιρίνη.
Ακόμη και η επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δις, ευρώ θα διανείμει  ανά επιχείρηση από 3.000 έως 5000 ευρώ στην περίπτωση που αξιοποιήσουν τη ρύθμιση οι μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς στο πακέτο εντάσσονται εταιρείες με προσωπικό έως 500 άτομα.
Υπογραμμίζει ότι η καταβολή των μισθωμάτων στα  επίπεδα του 60%  του Μαρτίου και του Απριλίου εξάντλησαν την όποια μικρή ρευστότητα διέθεταν οι επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ , όπως αναφέρει, δέχεται καθημερινά μηνύματα από  επιχειρηματίες που λένε ότι δεν μπορούν να καταβάλουν το ενοίκιο του Μαΐου, και προτείνει το κόστος να επιμεριστεί κατά 1/3 στο ενοικιαστή και τα υπόλοιπα 2/3  να  κατανεμηθούν στον ιδιοκτήτη και στο κράτος.
Επανέλαβε ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις θα πληρωθούν μετά από  5 και 6 μήνες  χωρίς κανένας να είναι σε θέση να πει ότι  θα δύναται να ανταποκριθεί.
Την ίδια στιγμή ο κ. Γιώργος Θανόπουλος  επιστημονικός αναλυτής  στο ΙΜΕ  της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι η  πανδημία του κορωνοιού θα οδηγήσει σε λουκέτο περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις και χαρακτήρισε συντηρητικά  τα πρόσφατα συμπεράσματα της έρευνας, επισημαίνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το χρόνο λήξης της πανδημίας και από τα βήματα  επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ο κ. Θανοπούλος, εκτιμά ότι το πλήγμα που θα δεχθεί  φέτος ο τουρισμός θα αποτυπωθεί άμεσα στις ΜμΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εποχή των Μνημονίων έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις και σήμερα εξαιτίας  της πανδημίας  στο προθάλαμο βρίσκονται τουλάχιστον 100.000  επιχειρήσεις με το  συνολικό αριθμό των ΜμΕ να  έχει υποχωρήσει κάτω από τις 600.000 ενώ  πριν την  κρίση του 2010, ξεπερνούσε τις 800.000.
Τα νέα  λουκέτα αναμένεται να κοστίζουν σε περισσότερες  από 250.000 θέσεις απασχόλησης  που συμπεριλαμβάνουν  την κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων και των υπαλλήλων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις 7 στις 10 ΜμΕ  θα είναι η ρευστότητα στο στάδιο της επανεκκίνησης της Οικονομία καθώς   το ταμείο θα είναι άδειο  και τα έξοδα  θα τρέχουν.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης