Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Προς τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση μεταπολεμικά, στο -5,5% το ΑΕΠ το 2020

Capital Economics: Προς τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση μεταπολεμικά, στο -5,5% το ΑΕΠ το 2020
Το ΑΕΠ είναι απίθανο να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα ακόμη και στα τέλη του 2022
Προς τη χειρότερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οδεύει η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Capital Economics.
H ύφεση αναμένεται στο 5,5% πολύ βαθύτερη από το -0,5% που είχε καταγραφεί στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο στις εαρινές προβλέψεις για ύφεση 3% στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Μόλις τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός, η οικονομική παραγωγή θα καταγράψει ριμπάουντ, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Σε κάποιες ανεπτυγμένες οικονομίες, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 20% στο α΄τρίμηνο του 2020.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παραδείγματα, ο κλάδος των υπηρεσιών είναι αυτός που θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, σε σχέση με τη βιομηχανία.
Ακόμη και μετά την άρση των μέτρων, η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη αναμένεται να παραμείνει στάσιμη, τουλάχιστον για όσο διάστημα επιμένει ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
Το μεγαλύτερο ρίσκο μεσοπρόθεσμα είναι ο πληθωρισμός, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει λάβει τεράστια δημοσιονομική και νομισματική στήριξη.
Ενδεχομένως οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ως ένα μέσο για να μειωθεί το βάρος του χρέους, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Capital Economics εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη έναντι της Ευρώπης, κυρίως λόγω της χαμηλότερης εξάρτησης από τους τομείς που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα.
Το ΑΕΠ είναι απίθανο να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα ακόμη και στα τέλη του 2022.
Στην Ευρωζώνη, το lockdownέχει προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, τάση που θα διατηρηθεί ακόμη και όταν περάσει η επιδημία, καθώς θα παραμείνουν σε ισχύ σημαντικοί περιορισμοί.

Image

Image
 


Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης