Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Θα ξεπεράσουν τα 80 δισ. δολ. τα κόκκινα δάνεια στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

Fitch: Θα ξεπεράσουν τα 80 δισ. δολ. τα κόκκινα δάνεια στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Θα ξεπεράσουν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια τα κόκκινα δάνεια στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings
«Τσουνάμι» χρεοκοπιών και μαζικές αθετήσεις πληρωμών ύψους πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια προβλέπει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings για τον Απρίλιο στις ΗΠΑ.
Tις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρατηρηθεί πολλές αλλαγές σε σχέση με τη μεγαλύτερη αμερικανική εμπορική τράπεζα, τη JP Morgan.
Αφού ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε τις χορηγήσεις δανείων για τα οποία δεν υπάρχει εγγύηση από το αμερικανικό κράτος, οι ιθύνοντες έκριναν πως πρέπει να αυξήσουν τα όρια και τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τις εξασφαλίσεις.
Για παράδειγμα, για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου πλέον απαιτείται ο δανειολήπτης να διαθέτει σε ρευστότητα το 20% της εμπορικής αξίας της κατοικίας την οποία προτίθεται να αγοράσει.
Να επισημανθεί πως η JP Morgan έχει ανακοινώσει πως αναμένει οι αθετήσεις σε πληρωμές δανείων να πενταπλασιαστούν τον τρέχοντα μήνα.
«Η Fitch αναμένει ότι οι αθετήσεις σε πληρωμές θα υπερβούν το 3% τον Μάιο, το οποίο θα είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2015» δήλωσε ο Eric Rosenthal, διευθυντής της Leveraged Finance.
Από την άλλη, οι 14 χρεοκοπίες μεγάλων εταιρειών που υπήρξαν αυτό τον μήνα επηρέασαν δυσμενώς 10 ξεχωριστούς τομείς.
Παράλληλα, άλλα 3 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να χαθούν τον Απρίλιο, καθώς δυο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η Neiman Marcus Group Inc. και η Akorn Inc. αναμένεται να χρεοκοπήσουν.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό χρεοκοπιών στον τομέα της ενέργειας ανέρχεται στο 5,5%, με τις προβλέψεις να το ανεβάζουν στο 18% μέχρι το τέλος του έτους.
Αντίστοιχη κατάσταση, τηρουμένων των αναλογιών, επικρατεί και στις τηλεπικοινωνίες, με τον ρυθμό αθέτησης πληρωμών να αγγίζει το 4% και να αναμένεται να ξεπεράσει το 7,5%.
Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως οι κλάδοι της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του λιανεμπορίου, που έχει καταρρεύσει, και της υγείας συγκεντρώνουν το 60% του συνόλου των δανείων.
Τον Μάρτιο εκτίμησε πως τα κόκκινα δάνεια θα ανέλθουν στο 6%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πλέον, ανεβάζει αυτό το ποσοστό στο 8%, ενώ σε περίπτωση που ύφεση πάρει μεγαλύτερο βάθος τα κόκκινα δάνεια θα αγγίξουν διψήφια ποσοστά το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης