Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank, Morgan Stanley: Από τις 4 Μαΐου θα ξεκινήσει η στρατηγική άρσης των lockdowns διεθνώς - Το κρίσιμο διάστημα των 14 ημερών

Deutsche Bank, Morgan Stanley: Από τις 4 Μαΐου θα ξεκινήσει η στρατηγική άρσης των lockdowns διεθνώς - Το κρίσιμο διάστημα των 14 ημερών
Deutsche Bank και Morgan Stanley δίνουν τις ημερομηνίες-κλειδιά για την επανεκκίνηση της οικονομίας στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής
Σε προβλέψεις για την άρση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική προχωρούν η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley και η Γερμανική Deutsche Bank.
Φαίνεται ότι η 4η Μαίου 2020 είναι σημείο αναφοράς γιατί πολλές χώρες θα αρχίσουν να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα.
Κάποιες έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά ο μεγάλος όγκος είναι στις 4 Μαίου 2020.
Για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την πανδημία του κορωνοϊού, απαιτείται η σταδιακή άρση των μέτρων ώστε να μην υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα και να χαλαρώνουν τις πρακτικές κοινωνικής απομάκρυνσης.
Για παράδειγμα, στην Ισπανία ο κατασκευαστικός κλάδος ήδη έχει πάρει μπροστά, ενώ άλλες χώρες έχουν ήδη ανοίξει τα καταστήματα και τα σχολεία.
Αβέβαιο είναι, ωστόσο, ακόμη πότε θα ανοίξουν τα σύνορα και πότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
Όμως καθώς τα lockdown φτάνουν στο τέλος τους, ένα μείζον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ο κίνδυνος να υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, σταθμίζονται και αξιολογούνται όλες οι παράμετροι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες εβδομάδες ή ημέρες αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο σταδιακής κατάργησης των περιορισμών σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ο συντονισμός των κρατών-μελών είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημοσιεύσει έναν οδικό χάρτη έξι βημάτων για την επάνοδο στην όποια κανονικότητα.
Για να υπάρξει πλήρης άρση των μέτρων θα πρέπει να βελτιωθεί η δυνατότητα μαζικής τέλεσης διαγνωστικών τεστ, όπως έχει επισημάνει μετ’ επιτάσεως και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Από την άλλη, ο τεχνολογικός τομέας ήδη παίζει τον ρόλο του, καθώς Apple και Google ετοιμάζουν εφαρμογές ανίχνευσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Μάλιστα, αυτές θα είναι διαθέσιμες προς χρήση στα μέσα Μαΐου – αν και εγείρονται σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.
Στις ΗΠΑ, δε, οι αρχές, εκτός των άλλων, θα δημιουργήσουν ένα ειδικό μητρώο ασθενών του κορωνοϊού.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/reopening%20calendar%20april%202020.jpg?itok=VZwkgBgI
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/reopening%20calendar%20DB%20april%2024.jpg?itok=30AzTs6-

Τα επόμενα γραφήματα της Morgan Stanley αναφέρουν τις πιθανές ημερομηνίες άρσης των περιοριστικών μέτρων στις ΗΠΑ ανά πολιτεία.
Η κατάργηση του lockdown περιλαμβάνει τρεις φάσεις και βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια που έχει θέσει η τράπεζα.


Από τη μεριά της, η Deutsche Bank έχει ενημερώσει και αυτή πότε θα τελειώσει η καραντίνα.
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, πολλά αποφασίζονται σε επίπεδο πολιτείας.
Η Φάση 1 περιλαμβάνει το άνοιγμα εστιατορίων, τις πλατείες και τα γυμναστήρια.
Η Φάση 2 αφορά τα σχολεία και τα μπαρ, όπου θα τηρούνται κανόνες σε ό,τι αφορά τα άτομα που θα μπαίνουν μέσα.
Η Φάση 3 θα αφορά τη δυνατότητα πραγματοποιήσεις επίσκεψης σε δημόσια κτίρια.
Κάποιες πολιτείες θα «ανοίξουν αυτή την εβδομάδα», ενώ η Νέα Υόρκη θα έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς τους επόμενους 18 μήνες.
Η Γερμανία θα επανεκκινήσει την οικονομία της στις 4 Μαΐου.
Οι πολίτες θα ενθαρρύνονται να φορούν μάσκες.
H Ιταλία θα έχει άρει πλήρως την καραντίνα μέχρι τις 3 Μαΐου.
Ορισμένες επιχειρήσεις, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα που πωλούν παιδικά ρούχα, επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά αυτήν την εβδομάδα. Επιπλέον, οι κατασκευαστές υπολογιστών θα επανεκκινήσουν την παραγωγή και, σε ορισμένες περιοχές.
Η Λομβαρδία και το Πιεμόντε, δύο από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την Ιταλία, συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών περιοχών που δεν έχουν άρει κανέναν περιορισμό.
Άλλες περιοχές επέτρεψαν τη μερική επανέναρξη με αυστηρούς κανόνες οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκες και γάντια.
Στην Ισπανία, το lockdown έχει πάρει παράταση για ακόμα τρεις εβδομάδες, ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν
Ηνωμένο Βασίλειο: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες (δηλαδή έως τις 7 Μαΐου).
Περιέγραψε επίσης πέντε προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν ξεκινήσει η άρση των περιορισμών.
Σε αυτά περιλαμβάνεται μια «συνεχής και συνεπής» πτώση του ημερήσιου ποσοστού θανάτου και η εμπιστοσύνη ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα λοιμώξεων.
Ισπανία: Ο Πρωθυπουργός Σάντσεζ ζήτησε να παραταθεί η καραντίνα στην χώρα έως στις 9 Μαΐου.
Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα εντείνει τους περιορισμούς εάν αυξηθούν τα κρούσματα και οι θάνατοι.
Παρ 'όλα αυτά, ορισμένοι εργάτες στις κατασκευαστικές έχουν ήδη επιτραπεί να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης θα παραμείνουν σε ισχύ και οι εταιρείες συνολικά συμμετέχουν
Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σε δύο στάδια.
Το πρώτο θα περιλαμβάνει περιορισμούς στα ταξίδια εντός της χώρας.
Το δεύτερο στάδιο θα επέτρεπε την επανέναρξη των μπαρ και εστιατορίων, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να απέχει αρκετούς μήνες.
Γαλλία: Η καραντίνα παρατάθηκε έως τις 11 Μαΐου και οι περιορισμοί «σταδιακά» θα αρθούν μετά από αυτή την ημερομηνία.
Τα σχολεία και ορισμένα καταστήματα θα είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν ξανά, αλλά τα πανεπιστήμια δεν θα ανοίξουν ξανά πριν από το καλοκαίρι.
Επιπλέον, οι δημόσιες εκδηλώσεις, οι συναυλίες, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιουλίου.
Ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες, θα ανοίξουν ξανά σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ενδέχεται να ανακοινωθούν στα τέλη Απριλίου.
Η Γαλλική κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι θα υπάρξει "πλήρες σχέδιο εξόδου πριν από τις 11 Μαΐου"
Οι αναφορές δείχνουν ότι οι περιορισμοί στα σύνορα ενδέχεται να παραμείνουν σε ισχύ έως τον Σεπτέμβριο
Η Δανία ανοίγει ξανά τα σχολεία αυτήν την εβδομάδα
Η Αυστρία επέτρεψε σε πολλά μικρά καταστήματα να ανοίξουν ξανά αυτήν την εβδομάδα.
Η Τσεχική Δημοκρατία έχει άρει ορισμένους περιορισμούς στην άσκηση και σκοπεύει να επιτρέψει σε ορισμένα καταστήματα να ανοίξουν ξανά αυτή την εβδομάδα.
Η Πολωνία θα ανοίξει ξανά ορισμένα καταστήματα αυτήν την εβδομάδα
Η Ισλανδία θα αρχίσει να περιορίζει τους περιορισμούς από τις 4 Μαΐου

Το κρίσιμο διάστημα των 14 ημερών...υπό όρους

Κατά την Morgan Stanley και την Deutsche bank, πολλά κράτη μπορούν να πληρούν ορισμένα κριτήρια για να άρουν τα περιοριστικά μέτρα και ένα εξ αυτών βασικό είναι η συνεχής πτώση των νέων κρουσμάτων για 14 ημέρες.
Σε ένα ιδανικό σενάριο, τα κράτη θα πρέπει ρεαλιστικά να έχουν 14 ημέρες πτωτικής πορείας σε νέα κρούσματα κορωνοιού, που σημαίνει ότι οι νέοι ασθενείς δεν μολύνουν άλλους και οι δοκιμές με θετικό τον κορωνοιό υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.
Κατά μέσο όρο, για να επιτευχθούν αυτές οι επιδόσεις απαιτούνται 10-20 ημέρες αργότερα από την ημερομηνία που βασίζεται αποκλειστικά στα κριτήρια 14 ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης