Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 27 Απριλίου ανακοινώνει τον οδικό χάρτη εξόδου από την καραντίνα της Ελλάδος ο Μητσοτάκης με έναρξη 4 Μαίου 2020

Στις 27 Απριλίου ανακοινώνει τον οδικό χάρτη εξόδου από την καραντίνα της Ελλάδος ο Μητσοτάκης με έναρξη 4 Μαίου 2020
Ο Κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με άλλους 6 ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο που αποτελούν την επτάδα των «προνοητικών», διότι είναι χώρες οι οποίες κατάφεραν να αποκρούσουν με επιτυχία το 1ο κύμα της πανδημίας και τώρα συντονίζουν τα επόμενα στάδια
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει του γεγονότος ότι τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη εξόδου από την καραντίνα, ο οποίος κατά τα φαινόμενα, αν όλα πάνε όπως βαίνουν μέχρι σήμερα, θα αρχίσει να δρομολογείται στις 4 Μαΐου.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή 24/4 είχε επικοινωνία με άλλους έξι ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο οι οποίοι αποτελούν την επτάδα των «προνοητικών» διότι είναι χώρες οι οποίες κατάφεραν να αποκρούσουν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας και τώρα συντονίζουν τα βήματά τους και τα επόμενα στάδια.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, της Δανίας, της Τσεχίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και βεβαίως ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Βασικό θέμα, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών ενώ συζητήθηκαν και οι στρατηγικές που εξετάζει κάθε μια χώρα για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και τη μετάβαση σε μια κανονικότητα.
Αυτό δηλαδή, που είναι ζητούμενο στη δεδομένη συγκυρία και θα αρχίσουμε κι εμείς, σταδιακά, να το κάνουμε από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου για την τρίτη Λυκείου προκειμένου να προετοιμαστούν οι μαθητές για να δώσουν πανελλήνιες στο τέλος του μήνα.
Εξετάζεται αν θα ανοίξουν σταδιακά τα υπόλοιπα τμήματα με το πλέον ισχυρό σενάριο να υποστηρίζει ότι μετά από τρεις εβδομάδες, στις 29 Μαΐου, θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες με ανάλογη παράταση του σχολικού έτους ώστε να καλυφθεί ένα μέρος από τα μαθήματα τα οποία δεν έχουν γίνει στα σχολεία.
Ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και θα ακολουθήσουν την 1η Ιουνίου τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο πάντως, θα γίνει η τελική εισήγηση και ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει ποιο σενάριο θα επικρατήσει.
Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη ροή των σχολείων, δηλαδή από τις 11 Μαΐου θα λειτουργήσουν για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου ενώ την ίδια εβδομάδα θα ανοίξουν σταδιακά και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών καθώς πολλά παιδιά θέλουν να δώσουν αντίστοιχες εξετάσεις για τα πτυχία.
Σε ότι αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα ατομικά αθλήματα και θα είναι ανοιχτοί οι χώροι άθλησης για αθλήματα όπως το τένις ή ο στίβος καθώς δεν έρχονται πολλά άτομα σε επαφή για να έχουν συγχρωτισμό.
Πιθανότατα στα μέσα Ιουνίου να ανοίξουν αθλητικές εγκαταστάσεις και για το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.
Στα μέσα Ιουνίου και συγκεκριμένα, 10 με 15 του μήνα, οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στις παραλίες αφού τότε αναμένεται να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ.
Ωστόσο, θα υπάρχουν προβλέψεις για το πόσες ξαπλώστρες θα μπορούν να τοποθετηθούν στην παραλία καθώς και για τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται.
Από τα μέσα Ιουνίου θα ανοίξουν η εστίαση και τα καφέ ενώ στο τέλος του μήνα ενδεχομένως να λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης αλλά και τα μπαρ.
Στην πρώτη φάση μάλιστα, θα λειτουργούν μόνο με τραπέζια έξω ανάμεσα στα οποία θα υπάρχει απόσταση, περίπου δύο μέτρων ενώ θα δέχονται συγκεκριμένο αριθμό πελατών.
Μένει βέβαια, να οριστικοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα μέχρι την Δευτέρα που ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ένα από τα γνωστά μηνύματα που ξέρουμε όλο αυτό τον καιρό της κρίσης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης