Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Τρομακτικές οι συνέπειες της καραντίνας - Δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην ανθρώπινη ζωή

Schaeuble: Τρομακτικές οι συνέπειες της καραντίνας -  Δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην ανθρώπινη ζωή
Tο κράτος δεν μπορεί να αναπληρώνει συνεχώς τον τζίρο των επιχειρήσεων
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου της Γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble, για τα μέτρα που έλαβε η καγκελάριος Merkel για να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων και των θανάτων από την πανδημία του κορωνοιού.
Την ώρα που οι Γερμανοί ψηφοφόροι έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στη Merkel για τη διαχείριση της κρίσης, αυξάνοντας τα ποσοστά δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματός της (CDU)  ο Schaeuble σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Tagesspiegel υποστηρίζει ότι «το κράτος δεν μπορεί να δίνει απεριόριστους κρατικούς πόρους για να λύσει όλα τα προβλήματα των πολιτών».
 «Αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η άποψη ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα ορθοποδήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης» λέει ο Schaeuble.
Προειδοποιεί δε ότι «το κράτος δεν μπορεί να αναπληρώνει συνεχώς τον τζίρο των επιχειρήσεων».
Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις.
Αν κλείσουμε τα πάντα για δύο χρόνια, οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές».
Και ο Schaeuble υπογραμμίζει:«Όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο.
Υπάρχει στάθμιση και αλληλοπεριορισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι κάποτε θα πεθάνουμε...»
«Το κράτος πρέπει να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη για όλους.
Αλλά οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από τον Covid -19. Βλέπετε: Με όλα τα προηγούμενα βάρη και στην ηλικία μου και εγώ ανήκω σε  μια ομάδα υψηλού κινδύνου.
Αλλά ο φόβος μου είναι περιορισμένος. Όλοι πεθαίνουμε. Και νομίζω ότι οι νεότεροι δεν διατρέχουν πραγματικά μεγαλύτερο κίνδυνο από εμένα.
Το φυσικό τέλος της ζωής μου είναι λίγο πιο κοντά», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Πάντως μέσα στην  υγειονομική κρίση ο Schaeuble διακρίνει ευκαιρίες για την πολιτική στην εποχή μετά την πανδημία.
«Ίσως υπάρχει ακόμη μια νέα εμπιστοσύνη στην πολιτική. Οι κρίσεις έχουν πάντα ευκαιρίες», επισημαίνει.

Κριτική στην οικονομική πολιτική

Ο Schaeuble έστω και προσεκτικά ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας.
«Δεν είμαι πλέον υπουργός Οικονομικών και δεν δίνω συμβουλές στον διάδοχό μου.
Προς το παρόν, ωστόσο, υπάρχει μια ευρεία αίσθηση ότι μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα με απεριόριστους κρατικούς πόρους, και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε ξανά την οικονομία με ένα πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης.
Ωστόσο, η πολιτεία δεν μπορεί να αντικαταστήσει μόνιμα την αγορά.
Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο λιγότερο θα μπορούμε να ξεκινήσουμε με παραδοσιακά μέσα.
Θα πρέπει να δούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική.
Ελπίζω να το χρησιμοποιήσουμε ως ευκαιρία για την καλύτερη καταπολέμηση ορισμένων από τις υπερβολές», λέει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής αναδεικνύει και άλλο ένα θέμα, αυτό της παγκοσμιοποίησης, λέγοντας πως χωρίς να καταφεύγουμε σε υπερβολές όπως με την ασφυκτική πίεση των εφοδιαστικών αλυσίδων, η υγειονομική κρίση κατέδειξε πως σημαντικό είναι να μην κοιτάζουμε απλώς τον εαυτό μας.
«Είμαστε όλοι σε παγκόσμια διασύνδεση και δεν μπορούμε παρά να συνεργαστούμε», επισημαίνει.


Image
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης