Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η επόμενη μέρα στην αγορά πετρελαίου και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί παγκοσμίως

Η επόμενη μέρα στην αγορά πετρελαίου και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί παγκοσμίως
Οι συνολικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να αντισταθμίσουν την πτώση που έχει σημειωθεί στην παγκόσμια ζήτηση
Η περασμένη εβδομάδα αποδείχθηκε ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για την αγορά πετρελαίου, καθώς οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ακολούθησαν μία πορεία που λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν.
Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις που δεχόταν η αγορά το τελευταίο διάστημα ήταν ως επί το πλείστον γνωστές, υπήρξαν ορισμένες ειδήσεις οι οποίες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην υψηλή μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών.
Η κυριότερη εξ’ αυτών αφορούσε την αύξηση που σημείωσαν τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε αύξηση των αποθεμάτων κατά 19 εκατ. βαρέλια, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Μάλιστα, τα παραπάνω στοιχεία ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων κατά 11,7 εκατ. βαρέλια, ενώ αντιστάθμισαν τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η νέα συμφωνία του OPEC+ για μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης στη χώρα αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατ. βαρέλια για την ίδια εβδομάδα, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 262,2 εκατ. βαρελιών συνολικά, καθώς όπως ανέφερε η Υπηρεσία, η ζήτηση έχει υποχωρήσει κατά 30% τις τελευταίες εβδομάδες.
Η σημαντική αύξηση των αποθεμάτων ήρθε σε συνδυασμό με τη με τη μείωση των αποθηκευτικών χώρων στις εγκαταστάσεις της Οκλαχόμα και του Τέξας, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές δε θα είναι σε θέση να αποθηκεύσουν άλλο αργό πετρέλαιο βραχυπρόθεσμα.
Η εξέλιξη αυτή μείωσε κατακόρυφα τη ζήτηση για το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Μαΐου 2020, οδηγώντας την τιμή του κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία, φτάνοντας ακόμα και τα -37 δολάρια ανά βαρέλι.
Σημαντικές ήταν οι πιέσεις που δέχθηκε και το προθεσμιακό συμβόλαιο για το Brent παραδόσεως Ιουνίου 2020, με την τιμή του να υποχωρεί κάτω από τα 20 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.
Το συμβόλαιο Μαΐου για το αμερικανικό αργό ολοκληρώθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, και στο επίκεντρο βρέθηκε το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιούνιου, η τιμή του οποίου υποχώρησε κοντά στη ζώνη των 10 δολαρίων ανά βαρέλι, πριν ολοκληρώσει την εβδομάδα στα 17,19 δολάρια.
«Η ενδοσυνεδριακή καταστροφή στο WTI είναι σαφώς τεράστιας κλίμακας, γεγονός που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κατάσταση αναταραχής που επικρατεί ενόψει της λήξης του προθεσμιακού συμβολαίου Μαΐου 2020 για το WTI και τις ανησυχίες για τους αποθηκευτικούς χώρους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Rystad Energy την περασμένη Δευτέρα, μετά την υποχώρηση των τιμών σε αρνητικό έδαφος.
Ωστόσο, η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι «εάν παρακολουθήσει κάποιος τις φυσικές τιμές spot στη Βόρεια Θάλασσα, οι οποίες διαπραγματεύονται επί του παρόντος στο εύρος των 15 με 18 δολ. ανά βαρέλι, η πτώση στα συμβόλαια του Μαΐου 2020 για το WTI δεν είναι τόσο σοκαριστική».
Επιπλέον, αυτή η εξέλιξη συνδέεται με ένα σύνολο παραγόντων που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιέσεις των προηγούμενων ημερών δε θα αποτελέσουν ένα συνηθισμένο φαινόμενο, και ότι η σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας θα σταθεροποιήσει έως έναν βαθμό και την αγορά ενέργειας.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Rystad Energy εκτιμούν ότι «με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να παραμένουν σε ισχύ τον Μάιο του 2020, η ζήτηση καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υποτονική», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αν και ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού δέχεται πλήγμα αυτή την περίοδο, οι μεγαλύτερες ζημίες σημειώνονται στον τομέα της βενζίνης.
Μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε στο Bloomberg TV, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, κάλεσε τις χώρες του OPEC+ να ξεκινήσουν τις περικοπές στην παραγωγή τους το συντομότερο δυνατό, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της παραγωγής.
Εάν δεν υπάρξει κάποια ταχύτερη εφαρμογή της συμφωνίας του OPEC+ εντός της εβδομάδας, οι περικοπές αναμένεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή, και θα είναι ο μεγαλύτερος όγκος μείωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ από τον συνασπισμό των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Την ίδια στιγμή, ο OPEC+ έχει απευθύνει έκκληση προς τους υπόλοιπους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως να προχωρήσουν με τη σειρά τους σε μία αντίστοιχη μείωση της παραγωγής τους, προκειμένου να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς.
Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, ακόμα και εάν οι συνολικές περικοπές αγγίξουν τα 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δε θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την πτώση που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ζήτηση.
Μία τόσο μεγάλη μείωση ωστόσο θα σταθεί ικανή να μειώσει τις πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι τιμές και να θέσει υπό έλεγχο το ζήτημα αποθήκευσης των αποθεμάτων πετρελαίου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η φάση καμπής», δήλωσε ο αναλυτής πετρελαίου της Goldman Sachs, Damien Courvalin, αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, διευκρινίζοντας ότι «παρόλο που η ζήτηση μπορεί να μην ανακάμψει γρήγορα, οι διακοπές λειτουργείας της παραγωγής που θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουν μία αναταραχή στον εφοδιασμό η οποία θα έχει διάρκεια».
Ο αναλυτής της Goldman Sachs τόνισε μάλιστα ότι με αυτές τις ενέργειες «θα υπάρξει μία σύσφιγξη στα θεμελιώδη και μία ανάκαμψη στις τιμές το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ενώ πρόσθεσε ότι «μόλις γίνει εμφανές ότι η πλευρά της προσφοράς συγκλίνει στα επίπεδα της ζήτησης, θα πρέπει να αναμένουμε την πρώτη ανάκαμψη το τιμών».
Σύμφωνα με τον κ. Courvalin, αυτή η ανάκαμψη, την οποία χαρακτήρισε περισσότερο ως ένα «ράλιανακούφισης», θα συμβεί είτε στα τέλη του δευτέρου τριμήνου είτε στις αρχές του τρίτου τριμήνου, ενώ η οριστική ομαλοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες του 2021.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Rystad Energy στον τομέα του πετρελαίου, Bjornar Tonhaugen, θεωρεί ότι η βοήθεια που θα παράσχουν στους παραγωγούς πετρελαίου της Οκλαχόμα οι ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας «θα αποτελέσει ανακούφιση για τους παραγωγούς που επιθυμούν να μειώσουν τις
εξαγωγές τους αλλά διστάζουν λόγω των κανονιστικών συνεπειών».
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίζει ότι η προσφορά αποτελεί μόνο μία πλευρά της εξίσωσης, καθώς μέχρι να ανακάμψει η ζήτηση, οποιαδήποτε άνοδος σημειωθεί στις τιμές του πετρελαίου θα είναι βραχυπρόθεσμη.
«Η μόνη συμπαγής εξέλιξη που θα μπορούσε να δώσει μία ώθηση στις τιμές η οποία θα έχει διάρκεια είναι είτε μία ανάκαμψη στη ζήτηση, όταν αρθούν τα lockdowns και αυξηθεί η βιομηχανική δραστηριότητα, είτε μία γενναιόδωρη και άνευ προηγουμένου περικοπή παραγωγής, πέραν από αυτή που έχει αποφασίσει ο OPEC+», επεσήμανε ο κ. Tonhaugen.
Επομένως, αυτό που θα χρειαστεί η αγορά ενέργειας για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είναι μία συντονισμένη προσπάθεια των παραγωγών πετρελαίου που δε συμμετέχουν στη συμφωνία του OPEC+, η οποία θα μετριάσει την ισχυρή πτώση που καταγράφει η ζήτηση παγκοσμίως.
Αν και μία τέτοια ενέργεια δεν είναι σε θέση αυτή την περίοδο να προκαλέσει μία πλήρη ανάκαμψη στην αγορά πετρελαίου, θα σταθεί αρκετή ώστε να δώσε τις απαραίτητες «ανάσες» που χρειάζονται μέχρι τις αρχές του τρίτου τριμήνου.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης