Τελευταία Νέα
Οικονομία

Gentiloni: Το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ με 1,5 τρισ. θα είναι έτοιμο μέσα Σεπτεμβρίου 2020

Gentiloni: Το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ με 1,5 τρισ. θα είναι έτοιμο μέσα Σεπτεμβρίου 2020
Η χρηματοδότηση πρέπει να δοθεί άμεσα», δήλωσε η Gentiloni σε συνέντευξη στην τηλεόραση Rai 3 της Ιταλίας την Κυριακή 26 Απριλίου
Το Ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει κεφαλαιακή δύναμη πυρός 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,62 τρισεκατομμύρια δολάρια) και να είναι διαθέσιμο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και να περιλαμβάνει δάνεια καθώς και ένα μέρος να δοθεί με επιδοτήσεις, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Paolo Gentiloni.
«Η χρηματοδότηση πρέπει να δοθεί άμεσα», δήλωσε η Gentiloni σε συνέντευξη στην τηλεόραση Rai 3 της Ιταλίας την Κυριακή 26 Απριλίου 2020.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο χρόνια, όπως συνέβη μεταξύ του τέλους του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και του Σχεδίου Marshall».

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τα σχέδια δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάκαμψης κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης στις 23 Απριλίου 2020 στην Σύνοδο Κουρφής, αλλά δεν έχουν ακόμη επιλύσει διαφορές σχετικά με το εάν θα δοθούν επιχορηγήσεις ή δάνεια στα κράτη μέλη.
Η Γαλλία και η Ισπανία ηγούνται μιας ομάδας που ζητούν το Ταμείο Ανάκαμψης να χρηματοδοτηθεί μέσω επιδοτήσεων από έναν αυξημένο προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ οι Κάτω Χώρες και η Αυστρία είναι μεταξύ των χωρών που επιμένουν ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα πρέπει να λάβουν τη μορφή δανείων με χαμηλό επιτόκιο.
Θα χρειαστούν και επιδοτήσεις και κεφάλαια που θα μεταφερθούν από τον προϋπολογισμό, όχι μόνο δάνεια, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Macron… εάν αφήσουμε ένα μέρος της Ευρώπης χωρίς να προστατευθεί, θα πέσει ολόκληρη η Ευρώπη».

Σχόλιο

Βέβαια ο Επίτροπος της EE Gentiloni δεν είπε τίποτε για τις ακανθώδεις διαφορές μεταξύ χωρών όπως Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία αλλά και Γερμανία που είτε διαφώνησαν, είτε για της ουδτερότητας τους δεν συμφώνησαν με την πρόταση να δοθούν επιδοτήσεις αφενός για να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος αφετέρου για να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν οι χώρες κατά το δοκούν κλείνοντας μαύρες τρύπες.
Οι επιδοτήσεις τέτοιας μεγάλης κλίμακας θα είναι περισσότερο χαριστικά κεφάλαια με το πρόσχημα του κορωνοιού και θα αποτελεί μη ηθική πράξη απέναντι στην Ελλάδα όπου η ευρωζώνη την φόρτωσε με χρέος και με εξάρτηση από τα κεφάλαια του ESM - EFSF καθώς και τα διακρατικά δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης