Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις ευρωαγορές, με το βλέμμα σε Fed και ΕΚΤ - O DAX +1,8%, ο FTSE MIB +2,9% - Τα futures της Wall έως +1,4%

Άνοδος στις ευρωαγορές, με το βλέμμα σε Fed και ΕΚΤ - O DAX +1,8%, ο FTSE MIB +2,9% - Τα futures της Wall έως +1,4%
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τη διήμερη συνεδρίαση της Fed
(upd) Θετικό είναι το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και τη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις συνεδριάσεις των Fed και EKT, στην αγορά πετρελαίου, καθώς και στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τη διήμερη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις εκτιμήσεις της Fed για την τρέχουσα ύφεση της οικονομίας στις ΗΠΑ και τις προοπτικές ανάκαμψης.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν τα χαμηλά του Μαρτίου, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx να έχει ενισχυθεί κατά 20%.
Tα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως +1,4%, λαμβάνοντας στήριξη από τα αποτελέσματα των Pfizer και 3M.
Eντός της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα των Microsoft, Alphabet και Amazon.
O δείκτης S&P 500 παραμένει 17% χαμηλότερα από τα υψηλά του Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 32,5 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται 1,8% στις 10.830 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 2,9% στις 17.876 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη 1,6% στις 5.938 μονάδες.
Στις 4.566 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 1,4%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύεται 1% στις 6.797 μονάδες.

Image
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, «βουτιά» 67% στα 800 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της BP στο α΄τρίμηνο του 2020, εν μέσω κατάρρευσης της ζήτησης λόγω του lockdown στις μεγάλες οικονομίες.

Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού ανήλθαν σε 2,4 δισ. δολ.
Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση των κερδών στα 710 εκατ. δολ. σύμφωνα με το Reuters.
To χρέος της BP αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, στα 51,4 δισ. δολωστόσο η πετρελαϊκή διατήρησε το μέρισμα στα 10,5 σεντς ανά μετοχή, παρά την προειδοποίηση για ακραία αβεβαιότητα το επόμενο διάστημα.
Η παραγωγή τριμήνου άνηλθε στα 2,58 εκατ. βαρέλια, εξαιρουμένου του μεριδίου της στη ρωσική Rosneft, χαμηλότερα κατά 2,9% σε σχέση με πέρυσι.
Η μετοχή της τράπεζας UBS ενισχύεται κατά 4,3% ύστερα από την ανακοίνωση αύξησης κατά 40% των κερδών της για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου.
Σημαντική άνοδο της τάξεως του +40% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της UBS για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (28/4) η ελβετική τράπεζα, εν μέσω αύξησης στα κέρδη του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της επενδυτικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. δολ. (0,43 δολ. ανά μετοχή) έναντι 1,14 δισ. δολ. (0,3 δολ. ανά μετοχή) το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα έοσδα της UBS ενισχύθηκαν στα 7,93 δισ. δολ. έναντι 7,22 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Τα κέρδη προ φόρων στις επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη για τις επιχειρήσεις διαχείρισης πλούτου αυξήθηκαν κατά +41% σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά τα έξοδα πιστωτικών ζημιών, σημειώθηκε άνοδος στα 268 εκατ. δολ. έναντι 20 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019, εκ των οποίων τα 122 εκατ. δολ. αφορούν το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής και τα 53 εκατ. δολ. σχετίζονται με το τμήμα διαχείρισης πλούτου.

Υψηλή μεταβλητότητα στην αγορά πετρελαίου


Υψηλή μεταβλητότητα εμφανίζουν σήμερα Τρίτη (28/4) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά εξακολουθεί να παραμένει αντιμέτωπη με την παγκόσμια υπερπροσφορά και την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενοδυνεδριακά οι απώλειες για το αμερικανικό αργό άγγιξαν ακόμα και το -20%, ενώ η τιμή για το Brent έχει κινηθεί μεταξύ κερδών και απωλειών.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δε θα ενισχύσουν τη ζήτηση σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να σταθεροποιηθεί άμεσα η κατάσταση στην αγορά ενέργειας.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +1,9% στα 23,51 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει πτώση της τάξεως του -6,76% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 σημειώνει πτώση -5,65% στα 12,07 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οι απώλειες της Δευτέρας διαμορφώθηκαν στο -25%.
Image
Image

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με το «βλέμμα» στις κεντρικές τράπεζες

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (28/4) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τη σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομιών και τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,06% στις 19.771,19 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,59% στις 1.934,09 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,16% στις 5.313,10 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,23% στις 4.523,64 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,93% στις 24.505,75 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,46% στις 10.616,06 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,19% στις 2.810,02 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,39% στις 10.492,61 μονάδες.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε μόλις έξι νέα κρούσματα μόλυνσης από τον από τον Covid-19 στη χώρα για το τελευταίο 24ωρο, ενώ δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος.
Την ίδια στγμή, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα διαμορφώθηκε κάτω από τα δεκαπέντε για δέκατη συνεχόμενη μέρα, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επιβράδυνση των κρουσμάτων στη χώρα συνεχίζεται.
Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση της χώρας εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση προς τους πολίτες, ενόψει των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας, οι οποίες ξεκινούν στα τέλη της εβδομάδας και αποτελούν τη μεγαλύτερη αργία μετά τους εορτασμούς του Νέου Έτους.
Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία αναμένεται να επεκταθεί πέραν της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ έχει ζητήσει από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία κατέγραψε οριακή άνοδο στο 2,5% τον Μάρτιο του 2020, έναντι 2,4% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 20.000 άτομα, στα 1,76 εκατ. άτομα συνολικά.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τη διήμερη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις εκτιμήσεις της Fed για την τρέχουσα ύφεση της οικονομίας στις ΗΠΑ και τις προοπτικές ανάκαμψης.
«Βρισκόμαστε σε ύφεση, και η ανάκαμψη από αυτό το σημείο είναι μεγάλη», αναφέρει ο οικονομολόγος της J.P. Morgan, Joe Seydl, διευκρινίζοντας ότι «η απόσταση ανάμεσα σε αυτά τα δύο σημεία αρχίζει να δείχνει κάπως καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, επειδή φαίνεται ότι τα χειρότερα έχουν περάσει».
Στη Wall Street, οι αγορές ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφοντας κέρδη, με τον δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά +1,51% στις 24.133,78 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,47% στις 2.878,48 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο +1,11% και τις 8.730,16 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης