Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ζοφερό το μέλλον της ελεύθερης αγοράς, με το κράτος να χειραγωγεί τα πάντα

Rabobank: Ζοφερό το μέλλον της ελεύθερης αγοράς, με το κράτος να χειραγωγεί τα πάντα
Πλήρη κατάρρευση της ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας προμηνύει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Ζοφερό θεωρεί το μέλλον της ελεύθερης αγοράς η ολλανδική τράπεζα Rabobank, με το κράτος και τις κεντρικές τράπεζες να χειραγωγούν τα πάντα, ενώ η ανεργία κορυφώνεται και η ζήτηση πέφτει στα τάρταρα.
Η 28η Απριλίου ήταν άλλη μία δύσκολη ημέρα για τις ασιατικές αγορές, με τις τιμές των μετοχών αλλά και των futures του πετρελαίου να βυθίζονται.
Το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο (WTI) διαπραγματεύεται περίπου στα 11 δολάρια, ενώ στις αρχές του έτους οι συναλλαγές γίνονταν στα 60 δολάρια για το WTI και στα 64 δολάρια για το Βrent.
Τόσο μεγάλη είναι η ζημιά που προκάλεσε η ραγδαία πτώση στη ζήτηση λόγω του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, report για την κινεζική χρηματιστηριακή αγορά που δημοσιεύτηκε και αμέσως απεσύρθη αναφέρει πως η ανεργία στην Κίνα θα φτάσει το 20,5%, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο από το σημερινό 6%.
Αυτή η κατάσταση θεωρείται αποτέλεσμα της κατάρρευσης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την εξαΰλωση του κλάδου των υπηρεσιών.
Στις ΗΠΑ, οι άνεργοι αναμένεται να φτάσουν τα 30 εκατομμύρια ανέργους αυτή την εβδομάδα, ενώ στην Ταϊλάνδη γίνεται λόγος για 7 έως 10 εκατομμύρια ανέργους – μια χώρα που παραδοσιακά το ποσοστό ανεργίας δεν ξεπερνά το 1%.
Στο μεταξύ, στη Σιγκαπούρη, μια χώρα που για κάποιο καιρό θεωρούνταν υπόδειγμα για τον τρόπο που αντιμετώπιζε και διαχειριζόταν την κρίση του κορωνοϊού, αναμένεται εξίσουν πολλές απώλειες σε θέσεις εργασίας και περικοπές μισθών.
Όλα αυτά δεν προοιωνίζονται ένα αισιόδοξο μέλλον για τη βιομηχανία του πετρελαίου.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ έχουμε άλλη μία αξιοσημείωτη πολιτική εξέλιξη.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Pelosi, δήλωσε ότι πρέπει να φανεί τι λειτουργεί και σε τι χρειάζεται να δοθεί προσοχή.
«Κάποιοι έχουν προτείνει να θεσμοθετηθεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ως αντίβαρο στην κρίση του κορωνοϊού.
Ίσως πρέπει να εξετάσουμε αυτό το ζήτημα» συμπλήρωσε.
Την τρέχουσα εβδομάδα, θα υπάρξουν συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τα επιτόκια αναφοράς να βρίσκονται ήδη στο 0.
Την ίδια στιγμή, γίνεται πολλή συζήτηση για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και τη ρευστοποίηση χρέους.
Επίσης, αυτό που μέχρι πριν από λίγο καιρό φαινόταν αδιανόητο γίνεται πραγματικότητα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνει τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Όλα αυτά δείχνουν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα κράτη ανά τον κόσμο.
Πλέον ο οικονομικός κόσμος βιώνει έναν βίαιο μετασχηματισμό και αναδύεται ένα τοπίο το οποίο πόρρω απέχει από την πραγματικότητα που είχαμε εις γνώσιν μας μέχρι σήμερα.
Η κατάσταση θυμίζει την κοινωνική καταστροφή από την οποία υπέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο όταν ο φεουδαρχισμός έφτασε στο τέλος του και επικράτησε η ελεύθερη αγορά.
Τότε οι φτωχοί σταμάτησαν να έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη γη, που για αιώνες τους εξασφάλιζε την επιβίωση.
Η ανησυχία εντεινόταν.
Προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική τάξη και να σωθεί η οικονομία της νέας αγοράς, καθώς και να διασωθεί η συνείδηση των χριστιανών, θεσπίστηκαν νόμοι που παρείχαν επιδοτήσεις και εξασφάλιζαν μισθούς.
Μια οικογένεια θα έπαιρνε το χρηματικό ισοδύναμο τεσσάρων καρβελιών την εβδομάδα, ανεξάρτητα από το αν δούλευε ή όχι.
Στη σημερινή πολύ πλουσιότερη οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με 250 δολάρια την εβδομάδα - αν και μια τέτοια εκτίμηση είναι φυσικά αυθαίρετη.
Δεδομένων όλων αυτών, πόσο εφικτό είναι να υπάρξει ανάκαμψη;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης