Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ στις 30/4 θα μεταθέσει... για αργότερα την αύξηση 500 δισ στο πλάνο Πανδημίας - Η FED προειδοποιεί για σοβαρή μεσοπρόθεσμη ζημία

Η ΕΚΤ στις 30/4 θα μεταθέσει... για αργότερα την αύξηση 500 δισ στο πλάνο Πανδημίας - Η FED προειδοποιεί για σοβαρή μεσοπρόθεσμη ζημία
Προειδοποιεί η FED: Μεσοπρόθεσμο και με διάρκεια το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία λόγω του κορωνοιού
Την στιγμή που η FED η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι η ζημία στην οικονομία θα είναι μεγάλη και μεσοπρόθεσμη... η ΕΚΤ μετά από 4 επιθετικές παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες... θα τηρήσει σήμερα 30 Απριλίου 2020 στάση αναμονής. 
Δεν θα προβεί σε κάποια μορφής παρέμβαση, αν και θα τονίσει η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα… σε αυτή την φάση θα αξιολογήσει πως αφομοιώνουν τις παρεμβάσεις της οι αγορές.
Το σχέδιο να αυξήσει το Πρόγραμμα Πανδημίας από 750 σε 1,25 τρισεκ. ή αύξηση 500 δισεκ. μάλλον θα μετγατεθεί για αργότερα.
Το Ιταλικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,75% και το ελληνικό στο 2,16%.
Τα χρηματιστήρια έχουν σταθεροποιηθεί και γενικώς – για την ώρα – έχει εκτονωθεί η κατάσταση.
Η ΕΚΤ έως σήμερα έχει προβεί στις εξής κινήσεις
-12 Μαρτίου και 18 Μαρτίου ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Πανδημίας 750 δισεκ. το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να το αυξήσει στα 1,25 τρισεκ. ευρώ όχι όμως άμεσα.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε ανακοινώσεις στις 30 Απριλίου νέας επέκτασης του προγράμματος Πανδημίας κατά 500 δισεκ. στα 1,25 τρισεκ. αλλά πηγές δεν επιβεβαιώνουν τέτοιο σχεδιασμό σε αυτή την φάση.
Ο σχεδιασμός αυτός θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε μια επόμενη φάση.
Στις 7 Απριλίου η ΕΚΤ επίσης προέβη σε νέα παρέμβαση και βεβαίως στις 22 Απριλίου όπου ανακοίνωσε αποδοχή ομολόγων ως εγγύηση και κάτω από την επενδυτική βαθμίδα έως ΒΒ.
Η ΕΚΤ έχει κάνει ήδη πολλά, σε αυτή την φάση και δεν αναμένεται να κάνει άλλα για την ώρα.

Προειδοποιεί η FED: Μεσοπρόθεσμο και με διάρκεια το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία λόγω του κορωνοιού

Στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25% διατήρησε το εύρος επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειται από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), εν μέσω άνευ προηγουμένου αβεβαιότητας από την πανδημία του κορωνοϊού και αναμενόμενης μεγάλης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία που μόνο στο α΄ τρίμηνο του 2020 διαμοφώθηκε στο -4,8%. 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πλήγμα στη δημόσια υγεία και την οικονομία από την πανδημία είναι «τεράστιο».
Ταυτόχρονα η FED προειδοποίησε ότι η ζημία θα είναι μεσοπρόθεσμη και θα έχει διάρκεια στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Ο ιός και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας προκαλούν απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση των απωλειών θέσεων εργασίας.
Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές πετρελαίου συγκρατούν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή.

Οι διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας εδώ και στο εξωτερικό έχουν επηρεάσει σημαντικά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και έχουν επηρεάσει τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ», σημειώνει η Τράπεζα, προσθέτοντας:
«Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και θέτει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος επιτοκίων στο 0% με 0,25%.
Η Επιτροπή αναμένει να διατηρήσει αυτό το εύρος στόχων έως ότου είναι πεπεισμένη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, καθώς και των παγκόσμιων εξελίξεων και των χαμηλών πιέσεων του πληθωρισμού, και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της και θα ενεργήσει ως κατάλληλα για τη στήριξη της οικονομίας.
Κατά τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στη θέση της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματικές και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τον μέγιστο στόχο απασχόλησης και τον συμμετρικό στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.
Αυτή η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, δείκτες πληθωριστικών πιέσεων και προσδοκιών για τον πληθωρισμό και αναγνώσεις για τις χρηματοοικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.
Για να υποστηρίξει τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει τίτλους του Δημοσίου και μετοχές στα ποσά που απαιτούνται για την υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, προωθώντας έτσι την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες».

Powell: Η Fed πρέπει να κάνει περισσότερα – Σε διψήφιο ποσοστό η ανεργία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειάζεται να πράξει περισσότερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, ανέφερε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στον απόηχο της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC).
Αφού δεσμεύθηκε ότι η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «το πλήρες φάσμα των εργαλείων της», ο κορυφαίος τραπεζίτης εκτίμησε ότι η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα φθάσει σε διψήφιο ποσοστό προσεχώς, ενώ αναμένει ακόμη μεγαλύτερη πτώση στη μεταποίηση για τον Απρίλιο 2020.
«Η Fed είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα και να χρησιμοποιήσει το σύνολο του οπλοστασίου της ισχυρότερα, επιθετικότερα και προληπτικότερα, στον βαθμό που αυτό θα είναι αναγκαίο.
Η οικονομική δραστηριότητα θα σημειώσει πρωτοφανή πτώση το δεύτερο τρίμηνο. (…)
Τα επιτόκια βρίσκονται στο επίπεδο που πρέπει να είναι», σχολίασε μεταξύ άλλων.
Σε ό,τι αφορά την ποσοτική χαλάρωση, ανέφερε ότι βοήθησε «ουσιωδώς» την οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης