Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο πόλεμος με τον κορωνοϊό θα κρατήσει πολύ - Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία της Α΄ κατοικίας, νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Μητσοτάκης: Ο πόλεμος με τον κορωνοϊό θα κρατήσει πολύ - Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία της Α΄ κατοικίας, νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
«Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ
(upd) O πόλεμος με τον κορωνοϊό θα κρατήσει πολύ, ωστόσο η πολιτεία έχει απλώσει δίχτυ προστασίας για όσους πλήττονται από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, στη συζήτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας παρατείνεται για 3 μήνες.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει, ενώ αμέσως μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα γέφυρα για την α' κατοικία.
Το πρόγραμμα θα το ανακοινώσει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα έχει τριπλάσια περίμετρο, θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.
«Στόχος μας να αποτρέψουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι για όσους επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου, θα στηριχθεί ο μισθός τους.
Το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους μένουν εκτός εργασίας.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μία νέα δέσμη μέτρων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται εντός του Μαϊου, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων.
«Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας το Κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι: «Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.
Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία.
Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους».

«Ασπίδα του πολίτη η πολιτεία»

«Τους τελευταίους δύο μήνες κάναμε μια ξεκάθαρη επιλογή, προστάτευσε τη δημόσια υγεία, ενισχύσαμε το ΕΣΥ, στηρίξαμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε την υγεία των Ελλήνων, αυτόν το στόχο τον πετύχαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε, χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας βγήκε από τις εντατικές και κέρδισε τη μάχη με τον κορωνοϊό.
«Πολλές άλλες χώρες δεν είχαν την ίδια επιτυχία με εμάς στην αντιμετώπιση της επιδημίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δραματικές και πολυεπίπεδες τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καμία γενιά δεν έχει ζήσει παρόμοια της εδώ και έναν αιώνα.
«Η απειλή του κορωνοϊού αφορά τους πάντες, η ίδια η πηγή της παραμένει αόρατη.
Αυτό το δράμα έχει πολλά θύματα, αλλά κανέναν υπεύθυνο.
Αποφασίσαμε η Πολιτεία να γίνει η ασπίδα του πολίτη.
Μια σειρά από έκτακτα μέτρα που φάνταζαν απίθανα, προστέθηκαν στη φαρέτρα της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι μέχρι τώρα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δις ευρώ, ποσό που θα φτάσει στα 24 δισ. ευρώ για ενίσχυση του εισοδήματος και στήριξη των επιχειρήσεων.
«Κύριο μέλημα μας είναι η προστασία της απασχόλησης», τόνισε.
«Προχωρήσαμε σε ένα συνεκτικό σχέδιο με πολυεπίπεδες δράσεις που αποτελεί ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Το α' τετράμηνο του 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος από όλα τα αντίστοιχα τετράμηνα των τελευταίων ετών.
Μέσα στο Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης.
10 δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται προς τη ρευστότητα των επιχειρήσεων
Η Ελλάδα η μόνη χώρα που οριζόντια προστάτευσε τις θέσεις εργασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η ύφεση θα είναι μεγάλη και παγκόσμια, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Τα γεγονότα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, τόνισε ο πρωθυπουργός.
 «Η οικονομία δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα, το κράτος κατάφερε να χρηματοδοτήσει την υγεία.
Το κράτος εξακολουθεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους από τις διεθνείς αγορές.
Ο διεθνής Τύπος παρουσιάζει την Ελλάδα ως υπόδειγμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015»

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αναμένει με ενδιαφέρον την τοποθέτηση Τσίπρα για τις λεπτομέρειες του οικονομικού σχεδίου.
«Η αντιπολίτευση λέει ξοδέψτε, χωρίς να λέει το πότε και για ποιους», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015.
Όπως σημείωσε, «στην αρχή της υγειονομικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές.
Είχαμε πει πρώτοι ότι αν χρειαστούμε τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, έχουμε όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να το κάνουμε.
Ευτυχώς δεν χρειάστηκε
Αν είχαμε ακολουθήσει τη συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ, θα πληρώναμε αχρείαστα 57 εκατομμύρια ευρώ».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σε ανώτατο επίπεδο θα λυθεί η προστασία της Α΄ κατοικίας λόγω διαφωνιών με δανειστές - Αναμένεται παρέμβαση Μητσοτάκη

Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο (έγκυρες πληροφορίες μιλούν για τον ίδιο τον πρωθυπουργό) φαίνεται πως περνάει προς επίλυση το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς θεσμοί και κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν βρήκαν κοινό τόπο.
Είναι απορίας άξιον όταν έχει υπάρξει τέτοια χαλάρωση σε όλα τα θέματα πως είναι δυνατόν κάποιοι θεσμοί που δεν ανήκουν μάλιστα σε επίπεδο principal να διατηρούν αντιρρήσεις σε σημείο εμμονής.
Παρά το γεγονός πως δεν δέχθηκαν καμία από τις προτεινόμενες από την ελληνική κυβέρνηση λύσεις στο τέλος της ημέρας, εν τούτοις κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως δεν είναι μακριά από μια κάποια λύση.
Σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας αυτή περιλαμβάνει τρία σκέλη:
-Nα συνεχίσει να λειτουργεί η πλατφόρμα για ένα περίπου δίμηνο για κορωνόπληκτους και μη.
Οι θεσμοί αντιτείνουν πολύ λίγες ημέρες ακόμη μόνον για τους κορωνόπληκτους.
-Να επιδοτηθεί η δόση του στεγαστικού δανείου για κορωνόπληκτους δανειολήπτες, κατ' αρχήν στο 100% για τους τρεις πρώτους μήνες και στη συνέχεια το ποσοστό αυτό να βαίνει μειούμενο ως το 50%.
Η επιδότηση θα λήξει στο τέλος της χρονιάς.  Μέσα σε αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση πέραν των συνεπών δανειοληπτών ζητά να ενταχθούν και ευαίσθητες ομάδες οι οποίοι έχουν NPLs αλλά ακόμη και καταγγελμένα δάνεια αν και εφόσον εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις και έχουν επιδείξει συνεπή διαγωγή.
Οι θεσμοί δε συζητούν τις δύο τελευταίες κατηγορίες.
-Να διαμορφωθεί πρόβλεψη άλλου τύπου που θα συνοδεύει εσαεί τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε επίπεδο προστασίας, πρόβλεψη που δεν θα σχετίζεται με τον πτωχευτικό νόμο.
Στην πρόβλεψη αυτήν θα περιλαμβάνεται η λογική της μη έξωσης παρά το γεγονός πως ο δανειολήπτης θα χάνει την περιουσία του ή και η πρόσβασή του σε άλλες κατοικίες.
Οι θεσμοί θέλουν το όποιο καθεστώς προστασίας να μην το αντιμετωπίσουν στην αξιολόγηση του Ιουλίου. Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως πλειστηριασμοί δεν θα λάβουν χώρα όσο το πλήγμα από τον κορωνοϊό είναι ορατό.
Ας σημειωθεί πως η πτώχευση στο σύνολό της θα προβλέπει και τη διαμόρφωση εταιρίας του Δημοσίου η οποία θα αγοράζει εκπλειστηριαζόμενες κατοικίες.
Σε ότι αφορά το πτωχευτικό δίκαιο οι διαδικασίες προχωρούν και εκτιμάται πως αυτό θα εφαρμοστεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Οι τράπεζες επιμένουν με αρωγούς και τους θεσμούς πως η προστασία δεν πρέπει να συγχέεται με το πτωχευτικό δίκαιο το οποίο αποτελεί εμπορική πράξη.
Το κοινωνικό κομμάτι είναι διαφορετικό, το φροντίζει ο κρατικός προϋπολογισμός και η φροντίδα θα είναι τόσο μεγαλύτερη όσα κονδύλια μπορεί ο προϋπολογισμός να διαθέσει.
Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς αυτοί θα διενεργούνται κανονικά - ή τουλάχιστον αυτό ζητούν οι τράπεζες- σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη ρύθμιση των χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης