Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Peter Schiff: Iσοπεδωτικό κοκτέιλ υπερπληθωρισμού και ανεργίας φέρνει άνοδο στον χρυσό

Peter Schiff: Iσοπεδωτικό κοκτέιλ υπερπληθωρισμού και ανεργίας φέρνει άνοδο στον χρυσό
Το οικονομικό περιβάλλον θα ευνοήσει την τιμή του χρυσού, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και την ανεργία, σύμφωνα με όσα λέει ο διαπρεπής οικονομολόγος Peter Schiff
Σε ένα ισοπεδωτικό κοκτέιλ υπερπληθωρισμού και ανεργίας οδηγεί η νομισματική πολιτική της Fed, με μοναδικό ασφαλές καταφύγιο τον χρυσό, σύμφωνα με τον διακεκριμένο Αμερικανό οικονομολόγο Peter Schiff.
Από τη μια μεριά έχουμε την πρόβλεψη της Bank of America για τον χρυσό που, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, θα ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια την ουγγιά (η τρέχουσα τιμή είναι περίπου 1.700 δολάρια/ουγγιά).
Από την άλλη πολλοί αναλυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η τιμή του χρυσού πρόκειται να πέσει και μάλιστα τις επόμενες ημέρες.
Η τιμή του κίτρινου μετάλλου έχει αυξηθεί 13% από την αρχή του χρόνου, ωστόσο δέχεται ορισμένες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και τα περισσότερα κράτη στον κόσμο, προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.
Οι θιασώτες της άποψης πως η τιμή του χρυσού θα πέσει θεωρούν πως αυτό θα συμβεί, γιατί θα αναπτυχθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η ανάκαμψη στην οικονομία θα είναι τύπου V και ο δείκτης δολαρίου αυξάνεται.
Με λίγα λόγια, όσοι υποστηρίζουν πως η τιμή του χρυσού θα πέσει εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει επειδή θα υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα.
Ωστόσο, ακόμα και πριν από τον κορωνοϊό ομαλότητα δεν υπήρχε.
Ο κορωνοϊός ήταν απλώς το καρφί που έσκασε τη φούσκα.
Ένα εμβόλιο θα αύξανε τις προσδοκίες για ανάκαμψη, ωστόσο δεν αποτελεί πανάκεια για τις κακές επενδύσεις και το αχαλίνωτο χρέος των κρατών και των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα ο χρυσός διέγραφε ανοδική πορεία ακόμα και πριν από την πανδημία.
Το 2019, το κίτρινο μέταλλο σημείωσε την καλύτερη χρονιά από το 2010.
Η τιμή του αυξήθηκε κατά 18,4% σε όρους δολαρίου.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νομισματική πολιτική της Fed.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια, εκτελεί πράξεις repo και εφαρμόζει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτού του είδους η νομισματική πολιτική είναι το ακριβώς αντίθετο του αποπληθωρισμού.
Στην πραγματικότητα, οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν.
«Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, ο υπερπληθωρισμός, από το πλέον δυσμενές σενάριο, έχει μετεξελιχθεί σε επικρατούν σενάριο» υποστήριξε ο Peter Schiff.
«Όταν ρίχνεις χρήμα στην αγορά, δημιουργείς πληθωρισμό.
Αυτός ο πληθωρισμός θα έχει διάφορες επιπτώσεις.
Όταν το χρηματιστήριο ανεβαίνει, η αγορά ακινήτων ανεβαίνει, αυτή η κατάσταση αφορά τις ονομαστικές τιμές και όχι την πραγματική αξία των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Η Fed ρίχνει πολλά χρήματα στην αγορά, σε μια εποχή που η παραγωγή μειώνεται, καθώς οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν.
Υπηρεσίες δεν παρέχονται και προϊόντα δεν παράγονται.
Ωστόσο, δημιουργούμε μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ ταυτόχρονα έχουμε στρατιές ανέργων.
Και μπορεί τα αεροπορικά εισιτήρια να έχουν μειωμένες τιμές αφού κανείς δεν πετά, ωστόσο, όπως πάμε, θα αυξηθούν και αυτά.
Όταν ο Δείκτης Καταναλωτή αυξάνεται, αυτό συνεπάγεται ευρεία αύξηση του γενικού επιπέδου των τιμών.
Αλλά μέσα σε αυτό, οι τιμές μπορεί να πέσουν.
Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να μειωθούν σε πληθωριστικό περιβάλλον.
Μην ξεγελιέστε, όμως, από αυτό που βλέπετε στην αγορά πετρελαίου.
Είναι αποτέλεσμα του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης» καταλήγει ο Peter Schiff.
Πράγματι, το οικονομικό περιβάλλον θα ευνοήσει περαιτέρω την τιμή του χρυσού, αλλά η Fed δεν μπορεί να τυπώσει το κίτρινο μέταλλο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης