Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Η bear market δεν τελείωσε - Οι χρηματιστηριακές αγορές θα καταρρεύσουν εκ νέου... πριν ανακάμψουν

Bank of America Merrill Lynch: Η bear market δεν τελείωσε - Οι χρηματιστηριακές αγορές θα καταρρεύσουν εκ νέου... πριν ανακάμψουν
Το αμερικανικό χρηματιστήριο θα καταρρεύσει ξανά, προειδοποιεί η Bank of America
Μια προσεκτική παρατήρηση της μεταβλητότητας που παρουσιάζει ο δείκτης φόβου (VΙΧ) υποδεικνύει πως η bear market δεν τελείωσε, παρά το ράλι στις αγορές, υποστηρίζει η Bank of America.
Οι τοποθετήσεις του τμήματος παραγώγων της Bank of America υπονοουν ότι ο δείκτης S&P 500 είναι πολύ πιθανό να ξαναδεί τα χαμηλά της 23ης Μαρτίου, δεδομένων του μεγέθους της πρόσφατης αποεπένδυσης (-34%) και της τρέχουσας ύφεσης.
Η ταχύτητα που εξελίσσεται η πρόσφατη bear market αλλά και η δράση των πακέτων στήριξης φαίνονται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Στο μεταξύ, το ράλι στις αγορές έφερε την κατάρρευση του δείκτη VIX.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της BofA, ο VIX έφτασε στο υψηλότερο σημείο του στα μέσα Μαρτίου, με τον S&P 500 το ίδιο διάστημα να «δοκιμάζει» τα χαμηλά του.
Έκτοτε ο VIX υποχωρεί με τον υψηλότερο ρυθμό στην ιστορία του.

Ωστόσο, ο VIX δεν αποτελεί πανάκεια.
Τα futures του δείκτη φόβου στην πραγματικότητα ανέβηκαν, δεν έπεσαν, παρά το ράλι στην αμερικανική χρηματαγορά.....
Συνεπώς, όπως επισημαίνει η BofA, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να ταλανίζει το χρηματιστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ο συστημικός κίνδυνος είναι ακόμη υπαρκτός και δεν έχει εξαλειφθεί.
Αντίθετα, αυξάνεται.

Τόσο ο VIX όσο και τα futures του VIX τυγχάνουν διαπραγμάτευσης πάνω από τις 30 μονάδες – κάτι που είναι ενδεικτικό για την πορεία που πρόκειται να διαγράψει ο S&P 500 σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Ιστορικά, από το 1990 και έπειτα, όταν ο VIX διαπραγματευόταν από τις 30 μονάδες και πάνω ακολουθούσε «αγορά αρκούδας ή bear market».
Επίσης, όσα περιουσιακά στοιχεία δεν υποστηρίζονται από τη Fed συγκεντρώνουν πολλές θέσεις short, υποδηλώνοντας ότι εντείνονται οι κίνδυνοι ύφεσης, από την οποία οι μετοχές δεν θα μπορέσουν να διαφύγουν.
Να σημειωθεί ότι τόσο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ η FED όσο και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρέμβουν στις αγορές μετοχών.

Η εκτίμηση, λοιπόν, της ομάδας παραγώγων της BofA -η οποία διαφέρει σαφώς από την πολύ πιο αισιόδοξη «εσωτερική άποψη» της τράπεζας-, είναι ότι «οι μετοχές στις ΗΠΑ βρίσκονται σε bear market και ότι είναι πιθανό να καταρρεύσουν ξανά πριν από την πλήρη ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης