Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Έτσι γονάτισε ο Trump Σαουδική Αραβία και Ρωσία για το πετρέλαιο

Reuters: Έτσι γονάτισε ο Trump Σαουδική Αραβία και Ρωσία για το πετρέλαιο
To πώς ο Αμερικανός πρόεδρος Trump έδωσε τέλος στον εμπορικό πόλεμο για το πετρέλαιο αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters
Tην πλήρη ιστορία για την ιστορική παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου για το πετρέλαιο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, που έστειλε τις τιμές σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, φέρνει στο φως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η πίεση του Donald Trump είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή του πετρελαίου να περισταλεί σε πρωτοφανή επίπεδα, αφού μειώθηκε κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση (bpd).
Από τη μεριά τους, Σαουδάραβες και Ρώσοι συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 2,5 εκατομμύρια bpd ο καθένας.
Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, καθώς αποτελεί ανάχωμα απέναντι στην ιδιαίτερα αναθεωρητική πολιτική που ασκεί το Ιράν.
Ωστόσο, ο Trump δεν δίστασε να προκαλέσει πανικό στο Ριάντ.
Όλα ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman και του έδωσε το ακόλουθο τελεσίγραφο:
Είτε ο ΟΠΕΚ θα περικόψει την παραγωγή είτε θα αποσύρουμε όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα σας.

Στο μεταξύ, ο Trump απείλησε δημοσίως τόσο τη Ρωσία όσο και τη Σαουδική Αραβία με αντισταθμιστικά μέτρα και αυξημένους δασμούς στις εισαγωγές πετρελαίου.
Αυτή ήταν η πρώτη ηχηρή παρέμβαση που έκανε για την περίπτωση που η κρίση στο πετρέλαιο δεν επιλυόταν με αποτελεσματικό τρόπο για τα συμφέροντα των Αμερικανών παραγωγών, εν μέσω της ιστορικής κατάρρευσης στις τιμές αλλά και του οικονομικού Αρμαγεδδώνα που επεφύλασσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως επισημαίνει το Reuters, αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο από μια απειλή «για την υπεράσπιση μιας 75ετούς στρατηγικής συμμαχίας», ένα στοίχημα που οδήγησε τον Λευκό Οίκο στο να καταγάγει μια σημαντική διπλωματική νίκη.
Αποτέλεσε δε και το χρονικό ορόσημο ώστε τα πράγματα να λάβουν ικανοποιητική τροπή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκαλύπτει το Reuters.
Ο 34χρονος de facto κυβερνήτης της Σαουδικής Αραβίας πανικοβλήθηκε και άρχισε να αναθεωρεί.
«Ο Trump έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στο διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου 10 ημέρες πριν από την επίτευξη της συμφωνίας για περικοπές.
Μάλιστα, ο πρίγκιπας ταράχθηκε τόσο πολύ, που διέταξε τους βοηθούς του να βγουν έξω από το δωμάτιο για να συνεχίσει τη συζήτηση» αποκαλύπτει αμερικανική πηγή.
Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ περιγράφει την επιθετική ρητορική του Trump, αναφέροντας πως, με δυο λόγια, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε τα εξής:
«Υπερασπίζουμε τη βιομηχανία σας ενώ καταστρέφετε τη δική μας».
 
Να επισημανθεί πως εκείνη την περίοδο είχαν εισαχθεί προς ψήφιση νομοσχέδια που είχαν προωθήσει Δημοκρατικοί γερουσιαστές και τα οποία προέβλεπαν αυστηρές κυρώσεις για τη Σαουδική Αραβία επειδή δεν μείωνε την παραγωγή πετρελαίου.
Τα νομοσχέδια προέβλεπαν απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το Βασίλειο εντός ενός μηνός, ενώ οι ΗΠΑ θα αφαιρούσαν και τους πυραύλους Patriot ή άλλης αντι-αεροπορικής άμυνας που ήταν εγκατεστημένη στη Σαουδική Αραβία.
Το ίδιο χρονικό διάστημα το Ιράν είχε πλήξει διυλιστήριο πετρελαίου, ενώ στην Υεμένη οι αντάρτες Χούτι εξαπέλυαν πυραύλους κατά του Βασιλείου.
Στο τηλεφώνημα της 2ας Απριλίου, σε κάθε περίπτωση, είχε γίνει ξεκάθαρο στον πρίγκιπα πως την επόμενη φορά που το Κογκρέσο θα έφερνε νόμο για την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών θα το έκανε δεκτό και, συγχρόνως, θα επέβαλε δασμούς.

Ύστερα από αυτή τη συνομιλία ο Trump έγραψε στο Twitter ότι έρχεται συμφωνία η οποία θα προβλέπει τεράστιες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.
Σε μια παράλληλα πρωτοβουλία, στα μέσα Μαρτίου, ο Γερουσιαστής της Βόρειας Ντακότα, Kevin Cramer, έγραψε μια επιστολή στον Τrump, αναφέροντάς του ότι δεν πρόκειται να μας εκφοβίσουν ξένα έθνη που εκμεταλλεύονται την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού για να πλημμυρίσουν τον κόσμο με το πετρέλαιό τους και να καταστρέψουν τους εγχώριους παραγωγούς ενέργειας.
Κάπως έτσι, λοιπόν, επήλθε η συμφωνία, με τους Αμερικανούς να δείχνουν στον κόσμο ποιος είναι το «αφεντικό». Pax Americana.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης