Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ενώ η εστίαση στην Ελλάδα προβλέπει απώλειες 3,5 δισ και 400 χιλ χαμένες θέσεις εργασίας, η Morgan Stanley βλέπει… ανάκαμψη

Ενώ η εστίαση στην Ελλάδα προβλέπει απώλειες 3,5 δισ και 400 χιλ χαμένες θέσεις εργασίας, η Morgan Stanley βλέπει… ανάκαμψη
Στην Ελλάδα ο κλάδος εστίασης βλέπει μείωση τζίρου 3,5 δισεκ. ευρώ
Ενώ στην Ελλάδα ο κλάδος εστίασης βλέπει μεγάλη επιδείνωση με ζημίες 3,5 δισεκ. και 400 χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, η Morgan Stanley, υποστηρίζει ότι στις ΗΠΑ και διεθνώς θα υπάρξει ανάκαμψη στον κλάδο εστίασης παρά τον κορωνοιό.
Κατά την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley η μείωση του ΑΕΠ -4,8% στο α΄ τρίμηνο του 2020 στις ΗΠΑ θα ήταν ακόμη χειρότερη αν δεν υπήρχε αύξηση ορισμένων δαπανών, καθώς οι Αμερικανοί βρέθηκαν σε κατ 'οίκον περιορισμό για το δεύτερο μισό του Μαρτίου.
Δεδομένης της σημασίας των καταναλωτικών δαπανών για το ΑΕΠ, η Morgan Stanley εξετάσε τις τάσεις στον χώρο των εστιατορίων εν μέσω του σοκ και της καραντίνας που προκάλεσε ο Covid-19.
Με βάση τα στοιχεία είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες υπήρξε μια ξεκάθαρη βελτίωση της κατανάλωσης φαγητού, μια ένδειξη ότι το χειρότερο έχει τελειώσει για τον κλάδο της εστίασης στις ΗΠΑ.
-Οι μικρές επιχειρήσεις φαγητού και ποτού σημείωσαν μια ελαφρά βελτίωση σε εβδομαδιαία βάση, με τους όγκους να μειώνονται κατά 21% την εβδομάδα που έληξε στις 19 Απριλίου σε σχέση με μια φυσιολογική εβδομάδα, σε σύγκριση με τη μείωση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 25%.
-Οι ευρύτερες τάσεις στα εστιατόρια βελτιώθηκαν επίσης σε εβδομαδιαία βάση, με τις πωλήσεις των εστιατορίων τώρα να μειώνονται κατά 49% την εβδομάδα που τελείωσε στις 19 Απριλίου (έναντι -60% στην προηγούμενη μέτρηση).
Επιβεβαιώνοντας αυτές τις παρατηρήσεις, μια νέα έρευνα από το Hospitality Trends υποδηλώνει ότι η ζήτηση για εστιατόρια είναι αυξημένη.
Ενώ οι παραγγελίες και διανομή είναι οι μόνες επιλογές των εστιατορίων που διατίθενται για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών στις ΗΠΑ, με βάση εβδομαδιαίες έρευνες που διεξήγαγε η National Restaurant Association που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, το ποσοστό των καταναλωτών που χρησιμοποιούν αυτές τις επιλογές ήταν σταθερές κατά την πορεία της κρίσης του κορωνοιού.
Στην πραγματικότητα, έξι στους 10 ενήλικες λένε παρήγγειλαν από ένα εστιατόριο για δείπνο την περασμένη εβδομάδα - ένα επίπεδο που διατηρήθηκε σχετικά σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες. Επιπλέον, η αγορά του μεσημεριανού γεύματος εκτός καταστήματος πραγματοποιήθηκε από περίπου τέσσερις στους 10 ενήλικες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 9 εβδομάδων.
Το 20% των καταναλωτών δηλώνουν ότι πήραν πρωινό, ένα σνακ ή ένα ρόφημα το πρωί από μια καφετέρια ή ένα εστιατόριο την περασμένη εβδομάδα.
Οι τρεις στους 10 ενήλικες ανέφεραν παρόμοια στοιχεία στα τέλη Φεβρουαρίου 2020.
Για εστιατόρια που προσφέρουν εξυπηρέτηση με delivery, τα καλά νέα είναι ότι πολλοί καταναλωτές έχουν αυξήσει τις παραγγελίες τους.
Το 52% των ενηλίκων δηλώνουν ότι δεν παραγγέλνουν μέσω delivery από εστιατόρια όσο συχνά θέλουν.
Συγκριτικά, το 44% δήλωσε κάτι αντίστοιχο στην ίδια ερώτηση στα μέσα Ιανουαρίου.
Το 58% των μικρών ηλικιών δηλώνουν ότι θα ήθελαν να παραγγείλουν πιο συχνά αυτήν την περίοδο.
Δεν αποτελεί έκπληξη, μια μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών λένε ότι θα ήθελαν να γευματίζουν πιο συχνά σε εστιατόρια - καθώς αυτή η επιλογή δεν είναι σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμη σε όλες τις χώρες.
Το 83% των ενηλίκων δηλώνουν ότι δεν τρώνε στα εστιατόρια όσο συχνά θέλουν.
Αυξήθηκε από το 45% που ανέφερε παρόμοια στα μέσα Ιανουαρίου, και μακράν το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 20 χρόνια.
Το 90% των ηλικιών μεταξύ 30 και 40 ετών ανέφεραν ότι θα ήθελαν να τρώνε σε εστιατόρια πιο συχνά, αν και τουλάχιστον τρεις στους τέσσερις ενήλικες σε κάθε ηλικιακή ομάδα θέλουν να αυξήσουν τη συχνότητα.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι καθώς οι πόρτες στην εστίαση θα ανοίξουν ξανά, η ζήτηση από τους καταναλωτές θα είναι έντονη.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/restaurants%20rebound.jpg?itok=QXAUsp0-

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/17%20%281%29.jpg?itok=Q28V40Kn
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/18%20%281%29.jpg?itok=FO3Ll-7d
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/19%20%281%29.jpg?itok=2aCz-czQ

Στην Ελλάδα ο κλάδος εστίασης βλέπει μείωση τζίρου 3,5 δισεκ. ευρώ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης εξαιτίας του κορωνοιού.  
Ο άλλοτε πολλά  υποσχόμενος κλάδος σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική του καταστροφή.
Στελέχη με πλούσια εμπειρία στον κλάδο εκτιμούν ότι φέτος  μπορεί να  χαθεί  το 70% του τζίρου που  αντιστοιχεί στο ποσό των 3,5 δισ ευρώ εάν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί τους επόμενους οκτώ μήνες  και τα καταστήματα λειτουργούν σε καθεστώς περιορισμών αναφορικά  με την προσέλευση των καταναλωτών.  
Το  πρόβλημα  μπορεί  να λάβει καταστροφικές διαστάσεις στην περίπτωση που η φετινή τουριστική σεζόν  κινήθηκε σε πολύ χαμηλά  επίπεδα.
Για την απασχόληση οι προβλέψεις είναι  αρκετά  δυσοίωνες και  με δεδομένο την κατακόρυφη πτώση του τζίρου  θα σηματοδοτήσει την απώλεια θέσεων εργασίας.
Όταν σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι  και εκτιμάται ότι  θα μειωθούν στις τρέχουσες συνθήκες  
Στέλεχος αλυσίδας καταστημάτων στην εστίαση εκτιμά ότι αρκετές  επιχειρήσεις θα  λειτουργούν με το 1/3 του  προσωπικού και στο ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια  του τζίρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο  περισσότεροι από 400.000  εργαζόμενοι  να χάσουν τη δουλειά τους.
Ο κ. Γιάννης Λιάρος γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης διατυπώνει τις ανησυχίες για την πορεία  του κλάδου μιλώντας στο ΒΝ, συμμεριζόμενος τους φόβους αρκετών στελεχών της εστίασης, η οποία δεν πρόλαβε να επουλώσει τις πληγές από τη δεκαετή κρίση και σήμερα οι επιχειρήσεις καλούνται  να  δώσουν ακόμη μία σκληρή μάχη επιβίωσης.
Ο γενικός διευθυντής των Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης θεωρεί επιβεβλημένο  να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13% και να γίνει πράξη η σχετική εξαγγελία της Νέας  Δημοκρατίας.
Θεωρεί ότι οι οριζόντιες κυβερνητικές  αποφάσεις στήριξης των επιχειρήσεων επιτέλεσαν το έργο τους.
Επισημαίνει  ότι οι επόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες για να φέρουν αποτέλεσμα.
Μιλάει για τα μεγάλα  «βάρη» που επωμίζονται οι επιχειρήσεις όπως  είναι η καταβολή του ενοικίου και το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο εν μέρει αντιμετωπίζεται.
Θεωρεί  αναγκαίο  ότι το ύψος των μισθωμάτων για τους επόμενους  μήνες του έτους να συνδεθούν με το τζίρο, ο οποίος πιθανότητα θα είναι χαμηλότερος  έως και 70%  εξαιτίας  των  περιοριστικών μέτρων.
Υπογραμμίζει ότι η συμφωνία που θα προσδιορίζει το νέο καθεστώς των μισθωμάτων πρέπει να είναι αποτέλεσμα των δύο πλευρών δηλαδή ανάμεσα  στον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή, χωρίς την παρέμβαση της πολιτείας.  
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο κ. Βλάσσης Γεωργάτος ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας «Γρηγόρης», ο οποίος θεωρεί επιβεβλημένο  τα ενοίκια να συνδέονται με το τζίρο, ο οποίος εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2019 σε σχέση με του 2020.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης