Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Άλλες 7 «προβληματικές» περιπτώσεις θα λάβουν τα 800 ευρώ - Στήριξη εισοδημάτων σε ευέλικτα μοντέλα απασχόλησης

tags :
Άλλες 7 «προβληματικές» περιπτώσεις θα λάβουν τα 800 ευρώ - Στήριξη εισοδημάτων σε ευέλικτα μοντέλα απασχόλησης
Όλα τα μέτρα του δεύτερου πακέτου για τη στήριξη των εισοδημάτων είναι οριοθετημένα μέχρι 31 Μαΐου
Στην επίλυση 7 περιπτώσεων εργαζομένων που αδικούνταν, καθώς δεν μπορούσαν να εισπράξουν το ειδικό βοήθημα των 800 ευρώ, επιλύεται ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις που θα τεθούν σε πλήρη ή εν μέρει λειτουργία από τις 4 Μαΐου να θέσουν το 40% του προσωπικού τους σε εργασία.
Ταυτόχρονα επιλύονται ζητήματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδέχεται η τρέχουσα κατάσταση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ να μην αποτύπωνε με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση της εργασιακής σχέσης ή και το αντίστροφο δηλ. να εμφάνιζε σε τρέχουσα κατάσταση ενεργή σχέση εργασίας ενώ δεν υπήρχε αυτή πλέον.
Στην περίπτωση αυτή θα μπορούν εργαζόμενοι και εργοδότες να υποβάλλουν αίτηση από 7 ως 14 Μαϊου, ώστε οι εργαζόμενοι να λάβουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ.
Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:
1.  Μεταβίβαση επιχείρησης: Οπου υφίσταται μεταβίβαση επιχείρησης κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 178/2002 και ο εργαζόμενος που απασχολείται σε διάδοχη επιχείρηση/εργοδότη, και του οποίου η σύμβαση εργασίας στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή.
2. Μεταφορά προσωπικού: Οπου υφίσταται μεταφορά προσωπικού από επιχείρηση/ εργοδότη (αρχική) σε άλλη επιχείρηση/ εργοδότη (νέα), ο εργαζόμενος ο οποίος ανήκει στο μεταφερόμενο προσωπικό και του οποίου η σύμβαση εργασίας με την νέα επιχείρηση έχει τεθεί σε αναστολή.
3.  Γνήσιος Δανεισμός: Οπου υφίσταται γνήσιος δανεισμός εργαζόμενου από πρώτο εργοδότη σε δεύτερο εργοδότη, ο εργαζόμενος που απασχολείται στο δεύτερο εργοδότη και του οποίου η σύμβαση εργασίας στον εργοδότη αυτό έχει τεθεί σε αναστολή.
4. Απασχόληση μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης: Οπου ο εργαζόμενος απασχολείται σε έμμεσο εργοδότη μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4052/2012, όπως αυτός ισχύει, και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή.
5. Απασχόληση στο παρελθόν μέσω Ε.Π.Α., όπου ο εργαζόμενος απασχολήθηκε στο παρελθόν και δεν απασχολείται πλέον σε έμμεσο εργοδότη μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.), και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από άλλο εργοδότη.
6. Επίσχεση εργασίας, όπου ο εργαζόμενος έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 325 του Αστικού Κώδικα, έναντι του εργοδότη του και κατά το χρονικό διάστημα αυτό απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλη επιχείρηση/εργοδότη και του οποίου η σύμβαση στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή κατά την χρονική περίοδο αυτή.
7. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους στο διάστημα από 15/3/2020 έως 20/4/2020, δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους.

Υποβολή δηλώσεων

Α. Σε περίπτωση που γίνεται για πρώτη φορά υποβολή δήλωσης
- Υποβολή εκ μέρους της επιχείρησης - εργοδότη του εντύπου σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες. Στην εν λόγω υπεύθυνη δήλωση η επιχείρηση - εργοδότης προσδιορίζει την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγονται οι εργαζόμενοι της δήλωσης.
- Υποβολή από τον δικαιούχο εργαζόμενο υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στη δήλωση αυτή ο εργαζόμενος προσδιορίζει την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγεται.
Β. Σε περίπτωση που δεν γίνεται για πρώτη φορά υποβολή δήλωσης
- Σε περίπτωση που η επιχείρηση - εργοδότης έχει ήδη υποβάλει υπεύθυνη δήλωση τότε μόνο ο εργαζόμενος υποβάλει δήλωση του ν. 1599/1986 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στη δήλωση αυτή ο εργαζόμενος προσδιορίζει την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγεται.

Νέα Μέτρα – Αναστολή συμβάσεων

Όλα τα μέτρα του δεύτερου πακέτου είναι οριοθετημένα μέχρι 31 Μαΐου.  
Οι επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η  Μαΐου 2020. Η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει με δύο βασικές προϋποθέσεις:
1. Με την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου
2. Την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.
Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και  εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών. Παρέχουμε  ακόμα την  δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες  των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους  με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.
Η  προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Ωράριο Εργασίας

Οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους. Αυτό θα γίνεται λόγω της αναπροσαρμογής του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, όπως για παράδειγμα τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια. Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Επιδότηση μισθού

Οριζόντια οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασίας τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου. Οι απώλειες στις αποδοχές που θα προκύψουν θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.

Δήλωση συμμόρφωσης

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας. Οι παρεμβάσεις αυτές  θα κινηθούν σε 3 άξονες:
-Στην συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων.
-Στην στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων.
-Στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους.

Παράταση συλλογικών συμβάσεων

Παρατείνεται έως και τις  30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020  με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να  προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης