Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises: Αν η ΕΕ δεν προχωρήσει σε αμοιβαιοποίηση του χρέους, θα καταρρεύσει

Mises: Αν η ΕΕ δεν προχωρήσει σε αμοιβαιοποίηση του χρέους, θα καταρρεύσει
Το Ινστιτούτο Mises σε ανάλυσή του υποστηρίζει πως για την άνοδο του χρέους των κρατών της ΕΕ, υπεύθυνη είναι όλη η ΕΕ, οπότε θα πρέπει να υπάρξει συλλογική ευθύνη στην αντιμετώπισή του στην παρούσα κρίση, για να μην διαλυθεί
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron πρώτος έριξε το βέλος στην καρδιά του προβλήματος που πρόσφατα κλυδώνισε το ευρωπαϊκό δημιούργημα με αφορμή τον τρόπο που θα βοηθήσει η ΕΕ τα κράτη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του κορωνοϊού, αναφέροντας, όπως υποστηρίζει το αυστριακό Ινστιτούτο Mises, ότι αν δεν υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους μεταξύ των κρατών της ΕΕ, η ΕΕ θα καταρρεύσει.
Τον Μάρτιο, η Christine Lagarde ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να εξετάσουν μια εφάπαξ έκδοση κοινού χρέους «κορωνών ομολόγων» για να βοηθήσουν στην πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτό όμως αντιμετωπίστηκε από την αντιπολίτευση από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, καθώς δεν θέλουν να είναι υπεύθυνοι για τα χρέη των πιο δαπανηρών κρατών της ΕΕ.
Πριν από την κρίση, ο δείκτης χρέους της Ιταλίας προς το ΑΕΠ ήταν στο 135%.
Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει περισσότερο από μια δεκαετία για να μειώσει το χρέος της μετά την κρίση του 2008, η Ιταλία ανέβαλε σταθερά την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Χωρίς κόπο και πόνο ή σοβαρή εξέγερση των ψηφοφόρων, οι πολιτικοί δεν θα πάρουν ποτέ το χρέος στα σοβαρά και οι χώρες τους θα αποτυγχάνουν αναπόφευκτα να το μειώσουν.
Αυτό ισχύει επίσης για τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εάν μια κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει την προσφορά δανεισμού κεφαλαίων κατά βούληση, τα επιτόκια μπορούν να διατηρηθούν τεχνητά χαμηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ακόμη και πριν από αυτήν την κρίση του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αγόραζε τεράστια ποσά «ποιοτικού» χρέους, με τη μορφή κρατικών και εταιρικών ομολόγων.
Αυτή η μείωση των καμπυλών απόδοσης σε ολόκληρη την Ευρώπη μείωσε επίσης το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία.
Χωρίς υψηλότερο κόστος δανεισμού, δεν υπάρχει πόνος και συνεπώς κανένα κίνητρο για να γίνει σοβαρή προσπάθεια για το χρέος.
Οι ενέργειες της ΕΚΤ ήταν ουσιαστικά παυσίπονα για εκείνα τα κράτη που δεν ξέρουν να αντιμετωπίζουν το καρκίνωμα του υψηλού χρέους.
Η τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ να κάνει ό, τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής αγοράς ιταλικών ομολόγων, δείχνει ότι δεν ανησυχεί για την πρόληψη της εξάπλωσης του καρκινώματος, καθυστερώντας το αναπόφευκτο.

Γιατί η Γερμανία και άλλοι ανησυχούν τόσο πολύ για την αμοιβαιοποίηση του χρέους;
Κάθε ευρώ που εκτυπώνει η ΕΚΤ είναι ένας φόρος επί των υπολοίπων μετρητών.
Είναι φόρος για κάθε άτομο στην ευρωζώνη.
Με τη δημιουργία εσόδων από το ιταλικό χρέος, η ΕΚΤ αναγκάζει κάθε Γερμανό πολίτη - κάθε άτομο που χρησιμοποιεί το ευρώ - να πληρώσει για ιταλικές δαπάνες.
Η γερμανική κυβέρνηση προφανώς ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ομολογιούχους από τους πολίτες της. Διαφορετικά θα αντιτάχθηκε σθεναρά στην τρέχουσα εκτύπωση χρημάτων από την ΕΚΤ.

Το υπερβολικό χρέος δεν είναι όμως απλά ένα ιταλικό πρόβλημα.
Η Γαλλία έχει αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 98%, αλλά έχει ήδη δηλώσει ότι θα αυξηθεί σε 115% μετά τα... «δώρα» που της έφερε ο Απρίλιος.
Φυσικά, με την παγκόσμια οικονομία να πέφτει σε ύφεση, ή και βαθιά ύφεση, η αναλογία 150% είναι πιθανώς ένας πιο ρεαλιστικός αριθμός.
Αυτό θα είναι ακόμη χειρότερο για την Ισπανία και την Ιταλία.
Χωρίς την αμοιβαιοποίηση των χρεών, μια κατάσταση όπως αυτή που έζησε η Ελλάδα είναι παραπάνω από βέβαιη.
Οπότε οι ανησυχίες του Macron είναι απολύτως δικαιολογημένες.
Όπως ένα παχύσαρκο άτομο που θέτει στόχους μείωσης βάρους, οι ευρωπαϊκές χώρες ξέχασαν γρήγορα το στόχο χρέους 60% έναντι του ΑΕΠ που τέθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Υπό αυτή την άποψη η Ευρώπη πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού ήταν ήδη ένα ζόμπι, και η κρίση του κορωνοϊού, απλά αποκάλυψε τις υποκείμενες δυσλειτουργικές οικονομικές πολιτικές που για χρόνια ακολουθούσε.

Το ρολόι χτυπάει για την ύπαρξη την ίδια της ΕΕ.
Τα ευρωπαϊκά έθνη θα έχουν σύντομα τη ζοφερή επιλογή είτε να τερματίσουν την ευρωζώνη, όπως είναι τώρα συγκροτημένη, είτε να κολλήσουν μόνιμα ως ομάδα σε ένα περιβάλλον με χαμηλό ρυθμό αύξησης και πληθωρισμό.
Η αμοιβαιοποίηση των χρεών των κρατών, σημαίνει ανοδικές πιέσεις για τα γερμανικά επιτόκια.
Εάν η Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης διατηρήσουν τις θέσεις τους, μια κρίση δημόσιου χρέους πιθανότατα θα οδηγήσει στο τέλος του ευρώ και στην επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.
Αυτό το σενάριο δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένο, αλλά αν συμβεί αυτό, θα είναι προφανώς ένα σοκ για την παγκόσμια οικονομία.
Αλλά όχι απαραίτητα μια καταστροφή.
Έχουμε πολλά παραδείγματα χωρών που αλλάζουν νομίσματα χωρίς καταστροφικές συνέπειες.
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν από το εγχώριο νόμισμα σε χρυσό και ασήμι.
Η Γερμανία πήγε από το reichsmark στο rentenmark το 1923, και οι Γάλλοι πήγαν από το assignat στο χρυσό φράγκο μετά τον υπερπληθωρισμό του 1790–97.

Θα σήμαινε το τέλος του ευρώ το τέλος της ΕΕ;
Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως θα επιβιώσουν τα μεγάλα, ακριβά θεσμικά όργανα της ΕΕ από την επικείμενη οικονομική αναταραχή.
Ωστόσο, τίποτα δεν εμποδίζει τις χώρες να επιστρέψουν στην αρχική δαπανηρή αρχή της ΕΕ - την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων μεταξύ των κρατών μελών.
Το τέλος της ΕΕ ως υπερκράτους, με τους μυριάδες κανονισμούς της, μπορεί να μην είναι απαραιτήτως κακό.
Η ίδια η πανδημία COVID-19 δεν είναι η αιτία της κρίσης.
Η πανδημία μπορεί να είναι σύντομη, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις της πολιτικής lockdowns θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο.
Η Ευρώπη μπορεί να είναι το πρώτο σετ ντόμινο που έπεσε, αλλά σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα.
Σε τελική ανάλυση, ο τρέχων λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υπερβαίνει ήδη το 200% και αναμένεται να γίνει πολύ μεγαλύτερος.
Οι ιστορικοί μπορεί να ανατρέξουν σε αυτήν την περίοδο ως ενδεικτική της ανοησίας να επιτρέψουν στις κεντρικές τράπεζες μη εξουσιοδοτημένη εξουσία να χειραγωγούν την προσφορά χρήματος και τα δημόσια οικονομικά.
Όπως λέει η παροιμία, «Η απόλυτη δύναμη καταστρέφει απολύτως».
Αυτό ισχύει για τις κεντρικές τράπεζες, όπως και για τους βασιλιάδες και τα κοινοβούλια.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης