Πολιτική

Τσιάρας: Παραγραφή μικροποινών έως 1 έτους για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές λόγω κορωνοϊού

Τσιάρας: Παραγραφή μικροποινών έως 1 έτους για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές λόγω κορωνοϊού
Η παραγραφή θα αφορά υποθέσεις που δεν έχουν δικαστεί για αδικήματα χαμηλής απαξίας πλην αυτά του κορωνοϊού
Την παραγραφή υποθέσεων με ποινές μέχρι 1 έτους για μικροαδικήματα, πλην εκείνων που αφορούν τον κορωνοϊό, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως σε επόμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει η σχετική διάταξη, σε συνέχεια και των σχετικών αιτημάτων που υπάρχουν από την Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της ανάγκης αποσυμφόρησης των δικαστηρίων, από τις σωρευμένες υποθέσεις που αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω κορωνοϊού.
Η παραγραφή θα αφορά υποθέσεις που δεν έχουν δικαστεί, για αδικήματα χαμηλής απαξίας που τιμωρούνται με έως 1 έτος φυλάκισης.
Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, υπήρξε σχέδιο και για αποσυμφόρηση των φυλακών, το οποίο λόγω της λήψης μέτρων από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, δεν χρειάστηκε να τεθεί σε εφαρμογή.

Πλειστηριασμοί και ποινικά διακστήρια

Αναφερόμενος στις υποθέσεις σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Τσιάρας είπε ότι υπάρχει, από την αρχή της λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό, αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία θα περιγράφεται και θα παραταθεί και στην νέα ΚΥΑ, σημειώνοντας ότι με την αναστολή αυτή, δεν μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι από τα τελευταία δεδομένα που θα επανέλθουν, μετά το τέλος της κρίσης.
Ο κ. Τσιάρας είπε ότι "η Κυβέρνηση της ΝΔ εγκαλείται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ", λέγοντας ότι υπάρχουν προτάσεις από την ελληνική πλευρά και ότι ουδείς θέλει να χάσει κάποιος το σπίτι του, προσθέτοντας πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει διέξοδος σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια και τις απαιτήσεις από τους δανειολήπτες.
Ένα ακόμη θέμα που λόγω της πανδημίας έχει παγώσει είναι οι δικαστικές αποφάσεις για την συνεπιμέλεια παιδιών από διαζευγμένους γονείς. Ο υπουργός τόνισε πως η Επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό δεν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της λόγω των εμποδίων από τον κορωνοϊό λέγοντας ότι η νομοθέτηση θα γίνει με μόνο γνώμονα το καλό των παιδιών.
Τέλος, υποστήριξε πως η λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων δεν προβλέπεται πριν από τις 15 Ιουνίου καθώς θα είναι τα τελευταία που θα επαναλειτουργήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης