Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η ύφεση πιο έντονη αλλά μικρότερης διάρκειας διεθνώς – Τα σημάδια ανάκαμψης άρχισαν να εμφανίζονται

Morgan Stanley: Η ύφεση πιο έντονη αλλά μικρότερης διάρκειας διεθνώς – Τα σημάδια ανάκαμψης άρχισαν να εμφανίζονται
Οι διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς μειώθηκαν γρήγορα και τα επίπεδα παραγωγής παρουσίασαν ανάκαμψη σε σχήμα V, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μεταποιητικοί τομείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πρέπει να βρίσκονται σε παρόμοια πορεία μετά το άνοιγμα.
Τα σημάδια ανάκαμψης στην Κίνα, πως θα μπορούσαν να μεταφραστούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ;
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση στην Ευρώπη είναι το ζητούμενο αναφέρει η Morgan Stanley η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο ισολογισμός της FED θα εκτιναχθεί στο 38% του ΑΕΠ ή 7,8 τρισεκ δολάρια στο τέλος του 2020 και στο τέλος του 2021 θα μπορούσε να φθάσει στα 12 τρισεκ.
Κατά την Morgan Stanley η ύφεση έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, παραμένουμε της άποψης ότι αυτή η ύφεση θα είναι πιο έντονη αλλά μικρότερη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Κατ 'αρχάς, η αιτία για αυτήν την ύφεση είναι ένα εξωγενές σοκ με τη μορφή κρίσης στη δημόσια υγεία, και όχι η κλασική, ενδογενής προσαρμογή που προκαλείται από τις αυξανόμενες ανισορροπίες.
Επίσης δεν ξεκίνησε ως οικονομική κρίση και το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό, τι πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση.
Επιπλέον, αυτή η ύφεση προκάλεσε την πιο συντονισμένη και επιθετική νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση που έχουμε δει στη σύγχρονη εποχή.
Για το συνδυασμό των 4 πλουσιότερων χωρών και της Κίνας, τα δημοσιονομικά ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι 1,5 φορές τα επίπεδα του ΑΕΠ.
Ομοίως, οι κεντρικές τράπεζες της 4 πλουσιότερων χωρών αυξάνουν επιθετικά τους ισολογισμούς τους.
Ο ισολογισμός της Fed θα αυξηθεί στο 38% του αμερικανικού ΑΕΠ, περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης 1, 2 και 3.
Ως εκ τούτου, ενώ η παγκόσμια ύφεση θα ανέλθει στο -7,5% στο 2ο τρίμηνο του 2020 η παραγωγή θα φθάσει στα επίπεδα πριν από την ύφεση σε τέσσερα με οκτώ τρίμηνα, σε σύγκριση με έξι έως δεκατέσσερα τρίμηνα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Ορισμένοι από τους δείκτες υψηλής συχνότητας που παρακολουθούμε υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο στάδιο σταδιακής απομάκρυνσης από τα χαμηλά.
Οι μελλοντικές προσδοκίες των καταναλωτών έχουν βελτιωθεί, οι τάσεις κινητικότητας έχουν αυξηθεί και οι καταναλωτικές δαπάνες συρρικνώνονται πιο αργά από ότι στις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας.
Στις ΗΠΑ, ο αναλυτής υπηρεσιών πληροφορικής και πληρωμών James Faucette επισημαίνει ότι τα στοιχεία συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες δείχνουν ότι οι συναλλαγές και οι πωλήσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Κατά την Morgan Stanley  η οικονομία της Κίνας έφτασε στο κατώτατο σημείο στο τέλος  Φεβρουαρίου και πιστεύουμε ότι η ζώνη του ευρώ πιθανότατα έφτασε τον Απρίλιο με τις ΗΠΑ να ακολουθούν προς τα τέλη Απριλίου.
Άλλες περιοχές, όπως το αναδυόμενες οικονομίες και Λατινική Αμερική θα ακολουθήσουν.
Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου, επιτρέποντας σε περισσότερους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους, οι τάσεις κινητικότητας και τα επίπεδα παραγωγής πιθανότατα θα βελτιωθούν περαιτέρω.
Ένα σταδιακό άνοιγμα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη για τις επόμενες εβδομάδες.
Στις ΗΠΑ, ορισμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να ξανανοίγουν και οι αμερικανικές οικονομικές και βιοτεχνολογικές ομάδες εκτιμούν ότι, μέχρι τα μέσα Μαΐου, το 54% της οικονομίας θα βρίσκεται σε μια φάση ουσιαστικού ανοίγματος.
Αυτή η εκτίμηση υποθέτει ότι όλες πολιτείες θα μπορούν να ανοίξουν ξανά σε 28 ημέρες (Φάση 2) μετά την κορύφωση σε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοιού.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανοίξουν επίσης σταδιακά από τις αρχές Μαΐου και εν συνεχεία.
Καθώς προχωρούμε προς αυτό το σταδιακό άνοιγμα διεθνώς, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Κίνα για να δούμε πώς ομαλοποιούνται διάφοροι τομείς της οικονομίας και πώς αυτή η εμπειρία μπορεί να μας καθοδηγήσει για τον υπόλοιπο κόσμο.
Για να είμαστε σίγουροι, οι απόψεις μας διαμορφώνονται από την πορεία αλλά όχι από τη διάρκεια και το μέγεθος της ανάκαμψης, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στη σοβαρότητα της επιδημίας καθώς και την υποκείμενη σύνθεση της οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας.
Στην Κίνα, ο τομέας της μεταποίησης, των υποδομών και των κατασκευών ανέκαμψε σχετικά γρήγορα.
Ο PMI κατασκευών επέστρεψε στην φάση της ανάκαμψης, ενώ η ζήτηση χάλυβα και τσιμέντου και οι πωλήσεις ακινήτων αυξάνονται ξανά σε ετήσια βάση, μόλις δέκα εβδομάδες μετά την αιχμή σε νέα κρούσματα.
Οι διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς μειώθηκαν γρήγορα και τα επίπεδα παραγωγής παρουσίασαν ανάκαμψη σε σχήμα V, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μεταποιητικοί τομείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πρέπει να βρίσκονται σε παρόμοια πορεία μετά το άνοιγμα.
Ωστόσο, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι περισσότερο οικονομίες που βασίζονται στην κατανάλωση, η συμπεριφορά του Κινέζου καταναλωτή προσελκύει την προσοχή των επενδυτών.
Η κατανάλωση στην Κίνα δείχνει επίσης σημάδια προόδου, αλλά ο ρυθμός ανάκαμψης ποικίλλει σε διαφορετικά τμήματα και η σταδιακή χαλάρωση των κοινωνικών μέτρων απομάκρυνσης έχει επιβραδύνει το συνολικό ρυθμό σε κάποιο βαθμό.
Όπως θα περίμενε κανείς, οι πωλήσεις στα διαδικτυακά κανάλια λιανικής της Κίνας (που αντιπροσωπεύουν το 30% των συνολικών πωλήσεων) επιστρέφουν σε θετικό έδαφος ενώ η επισκεψιμότητα σε εμπορικά κέντρα βρίσκεται στο 70% των κανονικών επιπέδων (παρόλο που τα εμπορικά κέντρα είναι πλέον πλήρως ανοιχτά). Σύμφωνα με τον αναλυτή της τεχνολογίας της Ασίας, Shawn Kim, οι πωλήσεις smartphone σημείωσαν ανάκαμψη σε σχήμα V και η ζήτηση για προϊόντα τεχνολογίας έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά οι δαπάνες για άλλα προϊόντα διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών εξακολουθούν να υστερούν κάπως. Καταναλωτικά αγαθά όπως οικιακές συσκευές και είδη ένδυσης αναμένουν ομαλοποίηση έως τα τέλη Ιουνίου (δηλαδή, επιστρέφοντας προς τα κανονικά επίπεδα ανάπτυξης στο β΄ 6μηνο του 2020).
Τα εστιατόρια έχουν επιστρέψει κατά 50-80% της πελατειακής τους βάσης, αλλά οι χώροι νυχτερινής ζωής είναι ακόμα κλειστοί στις πόλεις της κατηγορίας 1 και οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστεί έως τις αρχές Ιουνίου.
Ο αναλυτής καταναλωτών της Κίνας Lillian Lou αναμένει ότι αυτά τα κανάλια θα ανοίξουν πλήρως μέχρι τα τέλη Ιουνίου / αρχές Ιουλίου και η κυκλοφορία θα ομαλοποιηθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Για τις ΗΠΑ, ο αναλυτής ειδών ένδυσης και λιανικής Kimberly Greenberger αναμένει ότι ορισμένα καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ θα ανοίξουν τον Μάιο, αλλά το πλήρες άνοιγμα είναι πιθανό μόνο τον Ιούνιο.
Αναμένει μείωση 78-85% για το τμήμα λιανικής τον Απρίλιο, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε μείωση 30-45% σε ετήσια βάση για την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου και μετά σε μείωση 10-15% τον Αύγουστο-Οκτώβριο.
Η επανέναρξη των οικονομιών προκάλεσε ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων και πιθανή διπλή πτώση στην οικονομία, τύπου W.  
Παραδεχόμαστε εύκολα ότι παραμένουν πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με τον ιό, και επίσης περιμένουμε να προκύψουν επιπλέον κύματα λοιμώξεων.
Ωστόσο, θετικά επιδρούν η σταδιακή επανέναρξη των οικονομιών, η κλιμάκωση της ικανότητας των αρχών δημόσιας υγείας να ελέγχουν και να εντοπίζουν σε ουσιαστικό επίπεδο τους θετικούς στον κορωνοιό, η ανάπτυξη ιατρικών λύσεων για τη θεραπεία και πρόληψη της νόσου και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού γενικά σημαίνει ότι έχουμε πολύ καλύτερη πιθανότητα να μειωθεί το μέγεθος και το εύρος των μελλοντικών εστιών.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/fed%20balance%20sheet%20expansion_0.jpg?itok=cmyqyjJS
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/operating%20capacity%20china%20services%20sector.jpg?itok=5KCWq-DC
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης