Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αναθεώρηση-σοκ του ΑΕΠ των ΗΠΑ το α’ τρίμηνο, στο -8% από -4,8%

Goldman Sachs: Αναθεώρηση-σοκ του ΑΕΠ των ΗΠΑ το α’ τρίμηνο, στο -8% από -4,8%
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το α’ τρίμηνο του 2020 συρρικνώθηκε κατά -8% και όχι κατά -4,8%, σύμφωνα με την Goldman Sachs
Σε εκτίμηση-σοκ για την οικονομία των ΗΠΑ προέβη η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, αναθεωρώντας επί τα χείρω το ΑΕΠ της χώρας.
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, συρρικνώθηκε κατά -8% και όχι κατά -4,8%.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από επίσημα χείλη η πλέον χειρότερη επίδοση της αμερικανική οικονομίας, καθώς, όπως ειπώθηκε, το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά -4,8%, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν πως αυτή η συρρίκνωση αποτελεί προάγγελο μιας πτώσης -40% για το β’ τρίμηνο.

Ωστόσο, προτού φτάσουμε στο β’ τρίμηνο, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η πτώση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου ενδέχεται να καταλήξει να αντιστοιχεί στην κατάρρευση που σημειώθηκε το 4ο τρίμηνο του 2008, την περίοδο της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι παραγγελίες στα εργοστάσια μειώθηκαν κατά 10,3% τον Μάρτιο (επίδοση-καταλύτης), διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μικρότερη μείωση.
Όπως εξηγεί η τράπεζα, «οι παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκε επί τα χείρω κατά 0,2 μονάδες, σε -0,7%, ενώ οι αποστολές βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών αναθεωρήθηκε κατά 0,1 μονάδα, σε -0,9%».


Ως εκ τούτου, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη αδυναμία της οικονομίας και τις πτωτικές τροποποιήσεις στα δεδομένα διαρκών αγαθών του Μαρτίου, η Goldman Sachs προέβη σε αναθεώρηση επί τα χείρω του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο στο -7,2%, επίδοση κατά περίπου 50% χειρότερη από το 4,8%.
Ωστόσο, ενσωματώνοντας πρόσθετα δεδομένα, αναμένει ότι η πτώση τελικά θα κυμανθεί στο -8,2%, ποσοστό που κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το 2008, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα σχεδόν κατέρρευσε.
Φυσικά, όλα αυτά αφορούν μόνο το α’ τρίμηνο, με την οικονομία μόλις να έχει αρχίσει να υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας.
Οπότε δεν είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς πώς θα αποτυπωθεί η κατάσταση βάσει στοιχείων το β’ τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης