Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Τι σημαίνει η απόφαση της Καρλσρούης - Υπονομεύει την προσπάθεια της ΕΚΤ

Capital Economics: Τι σημαίνει η απόφαση της Καρλσρούης - Υπονομεύει την προσπάθεια της ΕΚΤ
Θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να εφαρμόσει το whatever it takes

Η σημερινή (5/5) απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το QE της ΕΚΤ δεν απειλεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με άμεση διακοπή, ωστόσο αυξάνει το ρίσκο για αναταραχή στην αγορά ομολόγων και το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, με βάση τα κριτήρια τα οποία θέτει το Συνταγματικό Δικαστήριο, το πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP) δεν πληροί τις προϋποθέσεις και μπορεί να προσβληθεί με επιτυχία στα δικαστήρια.
Ειδικότερα, τo ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας που εδρεύει στην Καρλσρούη, αποφάσισε ότι ορισμένες ενέργειες της ΕΚΤ είναι παράνομες και αντίκεινται στο Σύνταγμα της Γερμανίας.
Μάλιστα, όπως ανέφερε η απόφαση της ΕΚΤ δεν υποστηρίζεται από τη Συνθήκη της ΕΕ, άρα δεν ισχύουν στη Γερμανία.
Τονίζει, δε, ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το PSPP δεν διαθέτουν επαρκείς εκτιμήσεις αναλογικότητας και ισοδυναμούν με υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ.
Για τους παραπάνω λόγους η Bundesbank, μετά από μία μεταβατική περίοδο 3 μηνών, θα πρέπει να πάψει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Mε άλλα λόγια, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πρέπει να εξηγήσει γιατί ήταν δικαιολογημένο το PSPP.
Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σύντομα σε μια τέτοια δήλωση.
Άλλωστε η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό η Bundesbank να αποσυρθεί από το PSPP εντός τριών μηνών.
Ωστόσο, ακόμα κι αν το κάνει, η άμεση επίδραση στις αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να μην είναι μεγάλη.
Μία πιθανότητα είναι οι αγορές Bund της Bundesbank στο πλαίσιο του PSPP να πραγματοποιούνται από μια άλλη εθνική κεντρική τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποδόσεις των Bunds επηρεάζονται λιγότερο από τις αγορές της ΕΚΤ, έναντι των αποδόσεων της Ιταλίας.
Όσον αφορά την ετυμηγορία σχετικά με τη νομισματική χρηματοδότηση, φαίνεται πιο καθησυχαστική με την πρώτη ματιά, αλλά είναι αναμφισβήτητα πιο ανησυχητική, εκτιμά η Capital Economics.
Οι δικαστές σημείωσαν ότι "το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διαπίστωσε παραβίαση της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης των προϋπολογισμών των κρατών μελών".
Με την επιφύλαξη της επίλυσης του πρώτου προβλήματος, η Bundesbank έχει επομένως το πράσινο φως για να συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της.
Ωστόσο, οι λόγοι που επικαλούνται οι δικαστές για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα είναι ανησυχητικοί.
Οι δικαστές εξηγούν ότι η απόφαση βασίζεται σε μια συνολική αξιολόγηση της πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά αναφέρουν τους ακόλουθους παράγοντες:
(i) ο όγκος των αγορών είναι "περιορισμένος από την αρχή"
(ii) τηρείται το όριο του 33% του εκδότη
(iii) οι αγορές ομολόγων είναι σύμφωνες με το capital key
(iv) ομόλογα μπορούν να αγοραστούν μόνο εάν ο εκδότης διαθέτει ελάχιστο credit quality και
(v) οι αγορές πρέπει να διακοπούν, εάν δεν είναι πλέον απαραίτητες, για την επίτευξη του στόχου πληθωρισμού
Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP), το οποίο ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 18 Μαρτίου, δεν πληροί τα παραπάνω κριτήρια και μπορεί να προσβληθεί επιτυχώς στα γερμανικά δικαστήρια. Εν κατακλείδι, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι ατέρμονες διαμάχες για τη συνταγματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζει η ΕΚΤ, υπονομεύουν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει ενωμένη την Ευρωζώνη και να αποτρέψει μία νέα κρίση.
Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ΕΚΤ να εφαρμόσει τη δέσμευση του «whatever it takes» εάν βρίσκει εμπόδια σε κάθε της βήμα από το γερμανικό δικαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης