Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, Κομισιόν και ΗΠΑ - Κίνα στο επίκεντρο - Ο DAX -0,4%, τα futures της Wall έως +0,5%

Νευρικότητα στις αγορές, Κομισιόν και ΗΠΑ - Κίνα στο επίκεντρο - Ο DAX -0,4%, τα futures της Wall έως +0,5%
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποτελέσματα των τραπεζών και οι αντιδράσεις από την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σχετικά με το QE της ΕΚΤ
(upd) Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους δείκτες στην Ευρώπη να δέχονται πιέσεις και τα futures της Wall Street να σημειώνουν συγκρατημένη άνοδο.
Η Κομισιόν προειδοποίησε σήμερα ότι η σταθερότητας της Ευρωζώνης βρίσκεται σε κίνδυνο, με τις εαρινές προβλέψεις, να κάνουν λόγο για ιστορική ύφεση της τάξης του 7,7% το 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποτελέσματα των τραπεζών και οι αντιδράσεις από την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σχετικά με το QE της ΕΚΤ.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις τελευταίες εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να τονίζει ότι η Κίνα «έπρεπε να είχε ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με την απειλή του κορωνοϊού», ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα για την προέλευση του ιού μέσα στο επόμενο διάστημα».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε την Κίνα να παρουσιάσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις πληροφορίες της σχετικά με τον κορωνοϊό.
Tα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως 0,5%. 
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 33,58 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,4% στις 10.685 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει οριακή μεταβολή -0,1% στις 17.380 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο 0,47% στις 5.876 μονάδες.
Στις 4.460 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες 0,5%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,75% στις 6.697 μονάδες.
Η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, η UniCredit, ανακοίνωσε ζημίες 2,7 δισεκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 1%.
Στον αντίποδα, η μετοχή της δανέζικης Novo Nordisk σημείωσε άνοδο 2,1% ενώ της γερμανικής Fresenius Medical Care ενισχύθηκε κατά 2,9% ύστερα από την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

ΗΠΑ: Χάθηκαν 20,23 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Μάρτιο 2020

Συνεχίζεται η κατάρρευση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ADP, τον Μάρτιο χάθηκαν 20,23 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι οι χαμένες θέσεις εργασίας θα ξεπερνούσαν τα 20 εκατ.
Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν σε 149 χιλ. χαμένες θέσεις, από 27 χιλ. που ήταν η προκαταρκτική μέτρηση.
Το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο αναμένεται να φθάσει σε ιστορικό υψηλό, καθώς 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εγγραφεί στους καταλόγους των ανέργων αφότου η διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, κατέλαβε τη χώρα.
Το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, που θα δημοσιοποιηθεί επίσημα μεθαύριο Παρασκευή, αναμένεται ότι θα πλησιάσει το 20%, θα είναι δηλαδή διπλάσιο από αυτό που γνώρισε η χώρα τη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009, και περίπου όμοιο με το επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια.
Συγκριτικά, 8,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν τα δύο χρόνια που η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση σάρωνε τις ΗΠΑ.

Ευρωζώνη: Κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Απρίλιο - Στις 13,6 μονάδες ο σύνθετος PMI


Την κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητα στην Ευρωζώνη προκάλεσε τον Απρίλιο το lockdown στις μεγάλες οικονομίες, στην προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της HIS Markit υποχώρησε στις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο, από το ήδη χαμηλό επίπεδο των 29,5 μονάδων που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, όταν άρχισε η καταγραφή των στοιχείων.
Η προκαταρτική εκτίμηση έκανε λόγο για 13,5 μονάδες.
Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 12,0 μονάδες από 26,4 μονάδες τον Μάρτιο.
Η προκαταρκτική εκτίμηση τοποθετούσε τον δείκτη στις 11,7 μονάδες. 
«Το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης της Ευρωζώνης φάνηκε από την ιστορική κάμψη σε κάθε χώρα της έρευνας τον Απρίλιο με την παραγωγή να υποχωρεί με πρωτοφανή ρυθμό στον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες», σημειώνει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. 


Image

Credit Agricole: Υποχώρησαν κατά -16% τα κέρδη το α΄ 3μηνο 2020, στα 638 εκατ. ευρώ - Στα 5,2 δισ. ευρώ τα έσοδα

Πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Credit Agricole για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (6/5) η γαλλική τράπεζα, εν μέσω αύξησης των προβλέψεων για την κάλυψη πιθανών ζημιών από δάνεια, μία κίνηση που πραγματοποιήθηκε από πολλές τράπεζες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωση πτώση της τάξεως του -16% στα καθαρά της κέρδη, στα 638 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω πτώση των κερδών, στα 479 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τα έσοδα της Credit Agricole κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +7,1% στα 5,2 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 4,97 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα διέθεσε 621 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δυνητικών ζημιών από δάνεια, έναντι 225 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, ο οποίος αποτελεί μέτρο κεφαλαιακής ισχύος της τράπεζας, αυτός διαμορφώθηκε στο 11,4% έναντι 12,1% τον Δεκέμβριο του 2019.
«Τα αποτελέσματά μας είναι καλά και μας επιτρέπου να απορροφήσουμε έναν πολλαπλασιαμσό του κόστους κινδύνου κατά τρεις φορές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Philippe Brassac.
«Είμαστε σταθεροί, είμαστε συνετοί στις υποθέσεις μας και είμαστε ιδιαίτερα αφοσιωμένοι απέναντι στην οικονομία ώστε να επιτύχουμε ένα σενάριο το οποίο πιστεύουμε ότι είναι αρκετά διαχειρίσιμο», υπογράμμισε ο CEO της Credit Agricole.

Unicredit: Άνω των εκτιμήσεων οι ζημιές στο α΄ τρίμηνο 2020, στα 2,7 δισ. ευρώ

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι ζημιές της ιταλικής τράπεζας Unicredit στο α΄τρίμηνο του 2020, μετά την απομείωση δανείων με φόντο της οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας κατέγραψε ζημιές 2,7 δισ. ευρώ, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές ύψους 1,53 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 8% στα 4,38 δισ. ευρώ, καθώς το trading υπέστη σοβαρο πλήγμα.
Η τράπεζα ενέγραψε δάνεια ύψους 1,26 δισ. ευρώ, ενώ κατέληξε σε συμφωνία με τα συνδικάτα για εθελουσία έξοδο 5.200 υπαλλήλων.
Η Unicredit είχε προειδοποιήσει τον προηγούμενο μήνα για επιπλέον προβλέψεις, ύψους 900 εκατ. ευρώ στο α΄τρίμηνο.
Όταν άρχισε η πανδημία, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας μόλις είχε εξέλεθι από μία επιτυχημένη αναδιάρθρωση.
Την Τρίτη, η ανταγωνίστρια τράπεζα Intesa Sanpaolo, εξέπληξε θετικά τους αναλυτές, καταγράφοντας άνοδο 10% στα καθαρά κέρδη του α΄τριμήνου.

Άνοδος στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο +0,63% ο Shanghai Composite, ο Kospi +1,76%

Άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τετάρτη (6/5) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών ότι η ταχύτερη άρση των περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως θα ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την προσωρινή στασιμότητα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,63% στις 2.878,14 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος ενισχύθηκε κατά +1,47% στις 10.879,23 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατεγράφει κέρδη της τάξεως του +1,43% στις 24.210 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν διαμορφώθηκε στο +0,03% και τις 10.774,98 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,76% στις 1.928,76 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,42% στις 5.384,60 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε για μία ακόμα ημέρα κλειστός λόγω αργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης