Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικοί τόνοι από τους αξιωματούχους της ΕΕ - Dombrovskis: Σε ύφεση όλα τα κράτη της ΕΕ - Gentiloni: Οικονομικό σοκ άνευ προηγουμένου

Δραματικοί τόνοι από τους αξιωματούχους της ΕΕ - Dombrovskis: Σε ύφεση όλα τα κράτη της ΕΕ - Gentiloni: Οικονομικό σοκ άνευ προηγουμένου
Όπως είπε ο Dombrovskis, το σοκ θα είναι συμμετρικό καθώς όλα τα κράτη της ΕΕ πλήττονται και όλα θα είναι σε ύφεση το 2020
Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εαρινών προβλέψεων.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Paolo Gentiloni έκανε λόγο για ένα οικονομικό σοκ άνευ προηγουμένου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

«Η Ευρώπη βιώνει ένα οικονομικό σοκ που δεν έχει προηγούμενο από τη Μεγάλη Ύφεση.
Το βάθος της ύφεσης και η δυναμική της ανάπτυξης δεν θα είναι παντού ίδια καθώς τα μεγέθη αυτά θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα άρσης των lockdowns, τη βαρύτητα που έχουν οι υπηρεσίες,  όπως π.χ. ο τουρισμός, σε κάθε οικονομία καθώς και από τους χρηματοοικονομικούς πόρους της κάθε χώρας.
Αυτή η απόκλιση αποτελεί απειλή για την ενιαία αγορά και για την Ευρωζώνη, ωστόσο μπορεί να μετριαστεί μέσω μιας αποφασιστικής, κοινής ευρωπαϊκής αντίδράσης.
Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση» ανέφερε ο Gentiloni.

Dombrovskis (αντιπρόεδρος Κομισιόν): Συμμετρικό το σοκ, όλα τα κράτη της ΕΕ πλήττονται

Τη θέση ότι είναι συμμετρικό το σοκ που βιώνουν όλα τα κράτη της Ευρώπης διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την οικονομία, Valdis Dombrovskis κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων για το 2020.
Όπως είπε ο Dombrovskis, το σοκ θα είναι συμμετρικό καθώς όλα τα κράτη της ΕΕ πλήττονται και όλα θα είναι σε ύφεση το 2020.
«Σε αυτό το στάδιο, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκιαγραφήσουμε το βάθος και την βαρύτητα του σοκ του κορωνοϊού στις οικονομίες μας.
Ενώ η άμεση επίπτωση θα είναι πολύ πιο σοβαρή για την παγκόσμια οικονομία από ότι ήταν από την χρηματοπιστωτική κρίση, το βάθος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, την ικανότητά μας να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια την οικονομική δραστηριότητα και την ανάκαμψη.
Αυτό είναι ένα συμμετρικό σοκ: όλες οι χώρες της ΕΕ επηρεάζονται και όλες αναμένεται να έχουν ύφεση φέτος.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει σε έκτακτα μέτρα για τον μετριασμό του αντίκτυπου.
Η συλλογική μας ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τις συνεχείς ισχυρές και συντονισμένες απαντήσεις σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.
Είμαστε πιο δυνατοί μαζί» ανέφερε ο Dombrovskis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης