Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Πλήγμα στις αποκρατικοποιήσεις από τον κορωνοϊό - Ξενόφος: Έσοδα 350 - 400 εκατ.

Reuters: Πλήγμα στις αποκρατικοποιήσεις από τον κορωνοϊό - Ξενόφος: Έσοδα 350 - 400 εκατ.
Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, τα έσοδα το 2020 αναμένεται να ανέλθουν σε 350-400 εκατ. ευρώ, πολύ μακριά από τον στόχο των 2,4 δισ. ευρώ
Για πλήγμα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφου.
Η πανδημία φρενάρει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, με την κυβέρνηση να «παγώνει» προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να αποφύγει χαμηλές προσφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, τα έσοδα το 2020 αναμένεται να ανέλθουν σε 350-400 εκατ. ευρώ, πολύ μακριά από τον στόχο των 2,4 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνει το Reuters, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι σημαντικές για την Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις, προκειμένου να επανεκκινήσει την οικονομία της και να μειώσει το δημόσιο χρέος.
Όπως εξηγεί ο κ. Ξενόφος, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα market risk, το οποίο αναπόφευκτα θα αποτυπωθεί στις προσφορές που θα λάβει η Ελλάδα για τα περιουσιακά της στοιχεία.
Προσθέτει επίσης ότι και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία.
«Δεν θα βιαστούμε να προχωρήσουμε σε πράξεις που θα μας φέρουν προσφορές πολύ χαμηλότερες από τον στόχο μας», σημείωσε ο κ. Ξενόφος.
Τα ήδη καθυστερημένα σχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Ωστόσο, η Αθήνα έχει αποφασίσει να μεταθέσει για αργότερα τους διαγωνισμούς για τρία projects, ώστε να αποφύγει χαμηλότερη αποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές και της παγκόσμιας επιβράδυνσης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Η Ελλάδα ήλπιζε να εξασφαλίσει δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 30% του ΔΑΑ, τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Υποδομών και πλειοψηφικού μεριδίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Όσον αφορά το project του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ο κ. Ξενόφος δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί την κατάσταση κάθε μήνα.
Εννέα επενδυτές έχουν περάσει στην επόμενη φάση και οι τελικές προσφορές αναμένονταν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Παράλληλα, εννέα επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και ακόμη εννέα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ανακοινώσει έως τον Ιούνιο ποιοι επενδυτές πληρούν τα κριτήρια για το επόμενο στάδιο και των δύο διαγωνισμών, δήλωσε ο κ. Ξενόφος.
«Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει θερμό για όλα τα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα δώσουμε περισσότερο χρόνο, ώστε να επιτρέψουν τα πράγματα στην κανονικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης