Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κρίση του κορωνοιού φέρνει ανατροπές στα εργασιακά των ελληνικών τραπεζών – Μειωμένη, εκ περιτροπής ή εξ αποστάσεως εργασία

Η κρίση του κορωνοιού φέρνει ανατροπές στα εργασιακά των ελληνικών τραπεζών – Μειωμένη, εκ περιτροπής ή εξ αποστάσεως εργασία
Για να μειωθεί το προσωπικό ή να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα λόγω προσωπικού οι τράπεζες εξετάζουν τρία εναλλακτικά σενάρια
Η κρίση του κορωνοιού, τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και η καθήλωση της οικονομίας έφεραν στην επιφάνεια θέματα που άπτονται της λειτουργίας των τραπεζών.
Με βάση έγκυρες πηγές οι διοικήσεις των τραπεζών έβγαλαν σημαντικά συμπεράσματα από αυτές τις 45 ημέρες lockdown ορισμένα εκ των οποίων είναι πικρές αλήθειες για τους εργαζομένους.
Οι διοικήσεις των τραπεζών διαπίστωσαν ότι
1)Τα καταστήματα πλέον καθίσταται παρωχημένα σημεία καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν σημαντικά.
2)Οι πολίτες πραγματοποίησαν πολλές ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς την φυσική παρουσία στο κατάστημα.
Οι τράπεζες χρειάζονται επενδύσεις και εξέλιξη νέων τεχνολογιών όχι μεγάλα δίκτυα καταστημάτων.
Το μοντέλο των πολυάριθμών δικτύων καταστημάτων απεβίωσε και αυτό αποδείχθηκε με τον κορωνοιό.
Υπήρξε αύξηση σε ορισμένους τομείς και 150% με 160% σε συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο απομειώνοντας την αξία του φυσικού καταστήματος.
Όλα αυτά δείχνουν ότι ο αριθμός των καταστημάτων και ο αριθμός των εργαζομένων πρέπει να μειωθεί.
Όπως αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, εν μέσω Πανδημίας, ύφεσης, παρέμβασης του κράτους με μέτρα στήριξης οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανακοινώσουν απολύσεις.
Η περίπτωση της Πειραιώς έδειξε και απέδειξε ότι οι απολύσεις είναι δύσκολο εγχείρημα ειδικά αυτή την περίοδο την ευαίσθητη με τον κορωνοιό.
Για τον λόγο αυτό για να μειωθεί το προσωπικό ή να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα λόγω προσωπικού οι τράπεζες εξετάζουν τρία εναλλακτικά σενάρια.
 
1)Sabbatical
Είναι ο μηχανισμός με βάση τον οποίο οι τράπεζες ή οι επιχειρήσεις δίνουν π.χ. για δύο χρόνια άδεια άνευ αποδοχών ή μερικών αποδοχών στους εργαζόμενους τους.
Οι τράπεζες θα κάνουν χρήση αυτού του μέτρου.

2)Εργασία 4 από τις 5 ημέρες την εβδομάδα
Το μοντέλο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ περιτροπής και να πιάσει μεγάλο μέρος εργαζομένων ειδικά στα καταστήματα.
Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι εργατοώρες άρα και τα κόστη των τραπεζών.

3)Εργασία εξ αποστάσεως με μειωμένο μισθό κατά 30%  
Το μέτρο αυτό λειτούργησε στην πράξη με την πανδημία του κορωνοιού, οι τράπεζες διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι τους μπορεί να εργαστούν από το σπίτι και το σύστημα αυτό σε μεγάλο βαθμό να δουλέψει.
Ωστόσο στην νέα εποχή, οι τράπεζες εξετάζουν το σενάριο να προτείνουν σε εργαζομένους τους να εργαστούν από το σπίτι και να τροποποιηθεί η σύμβαση εργασίας τους άπαξ και μειώνονται τα έξοδα των εργαζομένων με μετακινήσεις να μειωθεί αναλογικά και ο μηνιαίος μισθός κατά 30%.

Με τις παρεμβάσεις αυτές οι διοικήσεις των τραπεζών πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν το προσωπικό και το κυριότερο να μειώσουν τα κόστη που αφορούν το προσωπικό τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες όσο και στο δίκτυο καταστημάτων.
Οι τράπεζες έχουν εκτιμήσει ότι εάν μειώσουν κατά 5.000 τους εργαζόμενους τους θα ήταν μεγάλο βήμα προς την μείωση των παγίων και ανελαστικών εξόδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης