Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Έκρηξη του ελληνικού χρέους πάνω από 200% και υψηλά ελλείμματα το 2020, αλλά η ΕΚΤ θα στηρίξει τα ομόλογα και νέες εκδόσεις

tags :
Barclays: Έκρηξη του ελληνικού χρέους πάνω από 200% και υψηλά ελλείμματα το 2020, αλλά η ΕΚΤ θα στηρίξει τα ομόλογα και νέες εκδόσεις
Η ΕΚΤ θα αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος πανδημίας (PEPP) κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ τον Ιούνιο
Έκρηξη χρέους βλέπει για την Ελλάδα η Barclays, καθώς η χώρα δεν θα μπορέσει να κρατηθεί στην πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων που βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια.
Αν και αποφεύγει να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το μέγεθος της συρρίκνωσης της οικονομίας, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, η Barclays επισημαίνει ότι η βουτιά του ΑΕΠ θα είναι προσωρινή.
Ωστόσο, η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη της οικονομίας.
Από την άλλη, εκτιμά ότι το επίπεδο του ελληνικού χρέους θα παραμείνει πολύ υψηλότερο από ό,τι στην κορυφή που βρέθηκε κατά την κρίση χρέους, εντούτοις η βιωσιμότητά του θα εξαρτηθεί από την πορεία της ανάκαμψης.
Βέβαια, στην ανησυχία σχετικά με το αν η έκρηξη του χρέους πυροδοτήσει μια νέα κρίση, η Barclays εκτιμά ότι πιθανότατα πως όχι, καθώς η ΕΚΤ θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των πρόσθετων εκδόσεων χρέους.
Μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί να βγει στις αγορές, με αυξημένο επιτόκιο, αλλά το κόστος δανεισμού της θα είναι κάτω από τη μέση απόδοση του χρέους που ωριμάζει, εξαιτίας των παρεμβάσεων της ΕΚΤ.
Μάλιστα, όπως εκτιμά, η ΕΚΤ θα αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος πανδημίας (PEPP) κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ αναμένεται και το σχέδιο της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης