Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs, Morgan Stanley: Ουτοπία η ανάκαμψη - H ανεργία στις ΗΠΑ δείχνει ύφεση 40%

Goldman Sachs, Morgan Stanley: Ουτοπία η ανάκαμψη - H ανεργία στις ΗΠΑ δείχνει ύφεση 40%
Oι χαμένες θέσεις εργασίας αποτελούν μια δυσάρεστη εξέλιξη που καθιστά ουτοπικό το σενάριο για μια ανάκαμψη τύπου V, σύμφωνα με τις Morgan Stanley και Goldman Sachs
Τα εφιαλτικά στοιχεία για τα επίπεδα ανεργίας στις ΗΠΑ υπονοούν πως το αμερικανικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί πάνω από 40%, ενώ μια ανάκαμψη τύπου V αποτελεί ένα ουτοπικό ενδεχόμενο, σύμφωνα με τις επενδυτικές τράπεζες Morgan Stanley και Goldman Sachs.
Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 14,5% εν μέσω lockdown, φτάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε διάστημα 4 εβδομάδων εν μέσω της πανδημίας, η αμερικανική οικονομία έχασε 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ στις προηγούμενες 7 εβδομάδες οι απώλειες ήταν 32,5 εκατ. θέσεις.
Ο αντίκτυπος του οικονομικού lockdown που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό επί της ουσίας οδήγησε την αγορά εργασία των ΗΠΑ σε κατάρρευση τον Απρίλιο, στερώντας τις θέσεις εργασίας σε 20,5 εκατομμύρια πολίτες.
Και σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο των αναλυτών, το ποσοστό αντικατοπτρίζει τη βαθιά ζημιά που έγινε από τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού.
Τα ερωτήματα, λοιπόν, που μένουν να απαντηθούν είναι τα εξής:
-Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία των ΗΠΑ.
-Σε πόσο καιρό τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα.
Απαντώντας πρώτα στη δεύτερη ερώτηση, η Morgan Stanley αναφέρει δύο ενδεχόμενα:
Στο καλό σενάριο, η ανάκαμψη θα έλθει εντός ενός έτους.
Στο δυσμενές σενάριο, η ανεργία θα καταγράφει διψήφια νούμερα έως το 2022.

Η Goldman Sachs φαίνεται να συμμερίζεται τις αναλύσεις της Morgan Stanley.
Ακόμα και στην αισιόδοξη εκδοχή, με τις ΗΠΑ να έχουν «δει» τα χειρότερα, η τράπεζα αναμένει η αγορά εργασίας να φυτοζωεί μέχρι και τις αρχές του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, μια απότομη ανάκαμψη τύπου V είναι ένα σενάριο που αποκλείουν και οι δύο χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα που ετέθη, ήτοι τι σημαίνει για την αμερικανική οικονομία η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, απαντά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
«Η έκταση των απωλειών σε θέσεις εργασίας αντιστοιχεί σε συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξεως του 40% για το β’ τρίμηνο.
Οι απολύσεις αφορούν κυρίως τους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας, ενώ έγιναν μαζικά απολύσεις σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας».

Το εύρος των χαμένων θέσεων εργασίας αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη που καθιστά ουτοπικό το σενάριο για ανάκαμψη τύπου V.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί το εξής παράδοξο:
Χάρη στη Fed, οι αποτιμήσεις των μετοχών κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι όταν η ανεργία στις ΗΠΑ βρισκόταν το 3,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης