Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sassoli (Ευρωκοινοβούλιο): Η παρούσα κρίση να οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική και δημοκρατική Ευρώπη

Sassoli (Ευρωκοινοβούλιο): Η παρούσα κρίση να οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική και δημοκρατική Ευρώπη
Η παρούσα κρίση να οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική και δημοκρατική Ευρώπη δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων D.Sassoli για την Ημέρα της Ευρώπης, 9/5
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων απευθύνουν μήνυμα για την 9η Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης και τον εορτασμό της 70ής επετείου της Διακήρυξης Schuman, η οποία έθεσε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι ο εορτασμός πραγματοποιείται ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη πρόκληση από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά επισημαίνουν ότι ήδη η Διακήρυξη Schuman περιείχε την ιδέα ότι «η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μεμιάς, σε ένα ολοκληρωμένο οικοδόμημα», αλλά μέσα από απτά επιτεύγματα, χάρη στα οποία θα αναπτυχθεί καταρχάς πραγματική αλληλεγγύη, όπως διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα.
«Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Έτσι, η τρέχουσα κρίση καθιστά ακόμα επιτακτικότερη την ανάγκη να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εργάζεται ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες».
Περιγράφοντας το διεθνές περιβάλλον και τον σημερινό ρόλο της ΕΕ, σημειώνουν ότι είναι καθήκον μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως παγκόσμια δύναμη στους τομείς της σταθερότητας και της ειρήνης, του κράτους δικαίου, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της διεθνούς συνεργασίας.
Οι επικεφαλής του ΕΚ καλούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και όλα τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις για την υγεία, την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον, την ασφάλεια και να ενισχύσουν και εμβαθύνουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης» είναι το κατάλληλο μέσο για την εκπλήρωση αυτής της φιλοδοξίας, σημειώνουν προτείνοντας η εν λόγω Διάσκεψη να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό και να οδηγήσει σε σαφείς προτάσεις με την άμεση και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.
Καλούν δε το Συμβούλιο να διατυπώσει φιλόδοξη θέση σχετικά με τη Διάσκεψη.
Καταλήγουν το μήνυμά τους με την προτροπή μετά την τρέχουσα πανδημία «αντί να επανέλθουμε σε έναν εθνικό εγωκεντρισμό, να χαράξουμε μια πορεία με στόχο μια ενισχυμένη και πιο ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους της σε πνεύμα αμοιβαίας δικαιοσύνης και κατανόησης».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης