Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σταθερή η ανάκαμψη για τον χρυσό παρά την υψηλή μεταβλητότητα - Πόσο κοντά είναι σε νέα ιστορικά υψηλά;

Σταθερή η ανάκαμψη για τον χρυσό παρά την υψηλή μεταβλητότητα - Πόσο κοντά είναι σε νέα ιστορικά υψηλά;
Ο χρυσός εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του ασφαλούς επενδυτικού «καταφυγίου», παρά την υψηλή μεταβλητότητα που έχει παρουσιάσει η τιμή του τις τελευταίες εβδομάδες
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η τιμή του χρυσού έχει εμφανίσει υψηλή μεταβλητότητα, καθώς το πολύτιμο μέταλλο επηρεάζεται τόσο από την πορεία του αμερικανικού δολαρίου όσο και από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.
Τις προηγούμενες ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τα στοιχεία την ανεργία που αφορούσαν τον Απρίλιο του 2020, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 75 ετών, και συγκεκριμένα στο 14,7%.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε περαιτέρω αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, και συγκεκριμένα κατά 3,16 εκατομμύρια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Μαΐου, ενώ ο συνολικός αριθμός αιτήσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά εβδομάδων έχουν ξεπεράσει τα 33 εκατομμύρια.
Ωστόσο, η σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας θα επιστρέψουν σύντομα κανονικά στις εργασίες τους, μετρίασαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και οι δεσμεύσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες εάν επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας, αποτελούν αφορμή για τους επενδυτές ώστε να απομακρύνονται από το πολύτιμο μέταλλο.
Στις 14 Απριλίου, η τιμή συμβολαίου για τον χρυσό παραδόσεως Ιουνίου 2020 σκαρφάλωσε στα 1.788,75 δολ. ανά ουγγιά, τα οποία αποτελούν το υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2012, διευρύνοντας το ράλι που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι εμφάνισε αρκετά «σκαμπανεβάσματα».
Το πολύτιμο μέταλλο έχει κινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της ιδιότητάς του ως ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο» και των πωλήσεων ενός απτού περιουσιακού στοιχείου προκειμένου να καλυφθούν οι ζημίες των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Μάλιστα, στις 18 Μαρτίου, η τιμή του χρυσού υποχώρησε στα 1.477,90 δολ. ανά ουγγιά, τα οποία αποτέλεσαν το χαμηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους, προτού σκαρφαλώσει εν συνεχεία στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.
Μετά τα υψηλά του Απριλίου, το πολύτιμο μέταλλο έχει κινηθεί σε ένα αρκετά μεγάλο εύρος τιμών, υποχωρώντας ακόμα και στα 1.659 δολ. ανά ουγγιά λίγες ημέρες μετά τα υψηλά επταετίας, λόγω της «βουτιάς» που είχε σημειωθεί στις τιμές του πετρελαίου.
Έκτοτε, η τιμή του χρυσού έχει εδραιωθεί σε μεγάλο βαθμό εντός της ζώνης των 1.700 δολαρίων, με τον αναλυτή της Oanda, Edward Moya, να εκτιμά ότι αυτή την στιγμή το πολύτιμο μέταλλο δεν πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με τον ίδιο η δυναμική από την επανεκκίνηση των οικονομιών δίνει στήριξη στο αμερικανικό δολάριο, η πορεία του οποίου είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογη από αυτή του πολύτιμου μετάλλου.
Ο κ. Moya εκτιμά ότι τα 1.650 δολάρια αποτελούν ένα επίπεδο στήριξης για την τιμή του χρυσού, χωρίς ωστόσο να αποκλείει μία περαιτέρω άνοδο του μετάλλου στη ζώνη των 1.800 δολαρίων, σε περίπτωση που η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν αποδειχθεί τόσο άμεση όσο αναμένουν οι επενδυτές.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος και έρευνας αγοράς της FXTM, Jameel Ahmad, αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες ο χρυσός διαπραγματεύεται πλέον σε στενότερο εύρος, συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, αναμένοντας ουσιαστικά την επόμενη κίνηση που θα οδηγήσει σε υψηλή μεταβλητότητα.
«Οι επενδυτές εμφανίζουν σε μεγάλο βαθμό τάσεις επιφυλακτικότητας απέναντι στις αγορές παγκοσμίως, και το ίδιο μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει στην περίπτωση του χρυσού», υπογραμμίζει ο κ. Ahmad, αναφερόμενος στις κινήσεις του πολύτιμου μετάλλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Ωστόσο, ο επικεφαλής αναλυτής της FXTM διευκρινίζει ότι «υπάρχει ακόμα ελπίδα για τον χρυσό να ξεπεράσει τα υψηλά επτά ετών στα οποία έχει ήδη φτάσει φέτος, και πολλοί βλέπουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η οικονομία ως μία ευκαιρία για πρόσθετη ζήτηση χρυσού».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Libertas Wealth Management Group, Adam Koos, εκτιμά ότι «μία διατήρηση της τιμής πάνω από τα 1.700 δολ. ανά ουγγιά θα είναι πολύ εποικοδομητική όσον αφορά την ώθηση σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για το μέταλλο ώστε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα».
Σημειώνεται ότι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει ποτέ ο χρυσός ήταν τα 1.923,70 δολ. ανά ουγγιά στις 6 Σεπτεμβρίου του 2011, δηλαδή 135 δολ. υψηλότερα σε σχέση με την τιμή που σημειώθηκε στις 14 Απριλίου.
Αν και ο πρόεδρος της Libertas Wealth Management Group εμφανίζεται επιφυλακτικός στο να δηλώσει ότι οι τιμές του χρυσού θα αγγίξουν ιστορικά υψηλά επίπεδα, εκτιμά ότι υπάρχει «μεγαλύτερη πιθανότητα» οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου να κινηθούν υψηλότερα απ' ό,τι να υποχωρήσουν στα 1.500 δολ. ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, οι αναλυτές της αυστραλιανής τράπεζας ANZ θεωρούν ότι δεδομένης της υψηλής μεταβλητότητας που υπάρχει στις αγορές, «η ασφάλεια αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα», το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του χρυσού στα 2.000 δολ. ανά ουγγιά.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν πριν από μερικές εβδομάδες οι αναλυτές της ANZ, ο χρυσός είναι υποτιμημένος και θα μπορούσε να αγγίξει τη ζώνη των 2.000 δολαρίων εντός του δευτέρου τριμήνου, καθώς το sell-off των αγορών έχει ενισχύσει τα περιουσιακά στοιχεία που λειτουργούν ως ασφαλή «καταφύγια».
Μάλιστα, οι αναλυτές της ANZ Bank θεωρούν ότι παρά το γεγονός ότι το προθεσμιακό συμβόλαιο μελλοντικής παράδοσης χρυσού βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, από τεχνικής άποψης δε φαίνεται να έχει σημειωθεί υπερβολική αγορά, διευκρινίζοντας ότι «εάν συνδέσουμε τις συντηρητικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμός, τα επιτόκια και το αμερικανικό δολάριο, η βραχυπρόθεσμη αποτίμηση φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη».
Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκιά της στο 0%, ο χρυσός εξακολουθεί να διατηρείται στην κορυφή των ασφαλών «καταφυγίων», καθώς «τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις σε χρυσό χωρίς απόδοση».
Η ANZ Bank θεωρεί ότι τα χαμηλότερα επιτόκια «αποτελούν σαφώς μία πιθανότητα υπό τις τρέχουσες συνθήκες, αλλά πιστεύουμε ότι η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει πολλά κακά νέα», ενώ παράλληλα εκτιμά ότι «οι συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών αποτελούν "κλειδί" για τη στήριξη της ζήτησης επενδύσεων σε χρυσό».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τους αναλυτές της αυστραλιανής τράπεζας κινείται και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Sprott, Peter Grosskopf, ο οποίος εκτιμά ότι οι τιμές του χρυσού ενδέχεται να ξεπεράσουν τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά τις συναλλαγές και τις ροές στις αγορές πολύτιμων μετάλλων, καθώς και τις υποκείμενες τεχνικές αναλύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δείχνουν ότι ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια κάποια στιγμή στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Grosskopf.
«Υπάρχει πολύ μεγάλο χρέος σε όλα τα επίπεδα», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Sprott, διευκρινίζοντας ότι «έχουμε δανειστεί από το μέλλον και δεν υπάρχει αρκετή οικονομία για το αποπληρώσουμε».
«Αυτή η εξίσωση απαιτεί πολύ περισσότερη οικονομική καταστολή στο μέλλον, και ο χρυσός είναι ένα εξαιρετικό κρησφύγετο από αυτή τη διαδικασία», εξηγεί ο κ. Grosskopf, ενώ πρόσθεσε ότι η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη και για την αγορά μετοχών στον τομέα εξόρυξης χρυσού».
Επιπλέον, οι αναλυτές της Bank of America θεωρούν ότι παρά τα πρώτα σημάδια υπερβολικής αγοράς, οι τιμές του χρυσού θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, ξεπερνώντας τη ζώνη των 1.800 δολαρίων, ενώ έκαναν λόγο για ένα «μοτίβο που στοχεύει στα 1.852 δολάρια, και πιθανώς στα 1.947 δολάρια».
«Από το 1981 μέχρι σήμερα, οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει ράλι άνω του 20% 15 φορές, και ράλι άνω του 30% επτά φορές», αναφέρει η Bank of America, διευκρινίζοντας ότι «τα μεγαλύτερα ράλι καταγράφηκαν την περίοδο 2006-2011».
Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι «εάν ο χρυσός αγγίξει τα 1.947 δολάρια, τότε η άνοδο για το σύνολο του 2020 θα έχει διαμορφωθεί στο 27%», ενώ προσθέτουν ότι «ένα ετήσιο ράλι τις τάξεως του 31% διαμορφώνει την τιμή στα 2.000 δολάρια, ενώ ένα ράλι της τάξεως του 41%, όπως αυτό του 2006, στα 2.150 δολάρια».
Αν και η Bank of America αναμένει υψηλότερες τιμές για το πολύτιμο μέταλλο, θεωρεί ότι ο δρόμος δε θα είναι εύκολος, και ότι τα 1.800 δολάρια μπορεί να αποτελέσουν ένα σημείο επίμονης αντίστασης βραχυπρόθεσμα.
Εφόσον υπάρξουν στην αγορά ορισμένες πιέσεις πώλησης, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι το επίπεδο στήριξης θα διαμορφωθεί στο εύρος των 1.680-1.700 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πτώση κάτω από αυτό το επίπεδο θα αποτελέσει μία ευκαιρία για αγορά.
Ως εκ τούτου, η κίνηση του χρυσού προς τα ιστορικά υψηλά επίπεδα δε φαίνεται ότι θα είναι τόσο άμεση όσο ανέμεναν οι αναλυτές τους προηγούμενους μήνες, με το δεύτερο τρίμηνο να μην θεωρείται πλέον ως ένα πιθανό χρονικό σημείο κατά το οποίο θα συμβεί αυτό.
Εάν υπάρξουν ωστόσο κάποιες απρόσμενες εξελίξεις, όπως ήταν για παράδειγμα οι νέες εμπορικές εντάσεις της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, τότε οι επενδυτές θα μπορούσαν να στραφούν ξανά στο πολύτιμο μέταλλο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση του.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης