Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αυξημένη η πιθανότητα εμπροσθοβαρών προβλέψεων 3 - 4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες στο α΄ τρίμηνο 2020 λόγω κορωνοϊού

Αυξημένη η πιθανότητα εμπροσθοβαρών προβλέψεων 3 - 4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες στο α΄ τρίμηνο 2020 λόγω κορωνοϊού
Τα σχέδια επί χάρτου εν όψη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2020 για τις ελληνικές τράπεζες
To ύψος των προβλέψεων που θα λάβουν για το  α' τρίμηνο του 2020 οι ελληνικές τράπεζες βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ των επιτελείων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι συστημικές τράπεζες της χώρας εκτιμάται πως θα αναγκαστούν να λάβουν προβλέψεις οι οποίες ενδέχεται να φθάσουν και τα 4 δισ. ευρώ αναμένοντας νέα κόκκινα δάνεια λόγω της πανδημίας. Το θέμα που μελετούν στην παρούσα φάση τα επιτελεία των τραπεζών που 28 και 29 Μαϊου θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2020 είναι αν και κατά πόσο θα φέρουν πιο νωρίς τις προβλέψεις ή θα περιμένουν να δουν την εξέλιξη της κατάστασης που διαμορφώνεται από μια εκτεταμένη έλλειψη ρευστότητας.
Σχέδια επί χάρτου επεξεργάζονται τα πιστωτικά ιδρύματα ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2020 στις 28 και 29 Μαίου.
Οπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες οι ελληνικές τράπεζες παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίον κινούνται τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη που δημοσιοποιούν αποτελέσματα και επιχειρούν να φέρουν στα μέτρα τους και στα νέα δεδομένα που υπάρχουν τη διαχείριση της καινούριας αυτής κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί.
Ετσι οι ελληνικές τράπεζες έχοντας δει τι έχει πράξει η Citi, UBS, HSBC καλούνται τις επόμενες ημέρες να πάρουν σχετικές αποφάσεις αλλά και να διαφυλάξουν όσο το δυνατόν γίνεται από τυχόν υπερημέριες το μικρό υγιές χαρτοφυλάκιό τους που δεν ξεπερνά τα 100 δισ ευρώ σε χορηγήσεις.
Οι προβλέψεις που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες για το 2019 ήταν της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ ενώ στην παρούσα φάση, δηλαδή για το 2020 οι προβλέψεις αυτές μπορεί να ανέλθουν σε 3 αλλά και σε 4 δισ. ευρώ και για τις 4 συστημικές. Προς το παρόν ωστόσο με την εφαρμογή των moratorium  είναι δύσκολο να κρίνουν οι τράπεζες πόσα νέα κόκκινα δάνεια δημιούργησε η πανδημία, πόσα ρυθμισμένα δάνεια έγιναν εκ νέου μη εξυπηρετούμενα και πόσα από αυτά που διαθέτουν τώρα για ρευστότητα έχουν πρόβλημα.
Μια πλασματικότητα μεγεθών πάντως  μπορεί να καταστήσει τα πιστωτικά ιδρύματα εντελώς αναξιόπιστα στις αγορές ακόμη και σε περίπτωση θετικών εξελίξεων.
Με δεδομένο πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών οίκων θα  πρέπει να μαντέψουν σωστά διότι σε διαφορετική περίπτωση αυτό μπορεί να έχει μεγάλο κόστος στην αξιολόγησή τους.
Οι Ελληνες τραπεζίτες μιλούν για 200-250 πόντους με τους οποίους θα επιβαρυνθεί ο λόγος των εξόδων προς τα καθαρά δάνεια δηλαδή τα δάνεια αφαιρουμένων των προβλέψεων.
Και ενώ κάποιοι συζητούν για νέα κόκκινα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ τελικώς για το μέγεθος αυτό κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος  αφού η εικόνα της ύφεσης είναι εκείνη που θα διαμορφώσει το μέγεθος τούτο. Εφόσον η ύφεση κινηθεί επιθετικά τα δάνεια που δεν θα εξυπηρετούνται μπορεί να είναι και ακόμη περισσότερα εάν συμβεί το αντίθετο μπορεί να δούμε χαμηλότερα μεγέθη.
Οι τράπεζες στην παρούσα φάση μελετούν τα χαρτοφυλάκιά τους προκειμένου να δουν ποια δάνεια μπορεί να "χτυπήσουν".
Συγχρόνως προετοιμάζονται να δώσουν μια σειρά από στοιχεία στην πολιτεία προκειμένου και αυτή να δει το ύψος και το μέγεθος των επιδοτήσεων με δεδομένη την κρίση.
Η απόφαση που θα λάβουν οι τράπεζες στην παρούσα φάση θα διαμορφώσει εν πολλοίς και τον τρόπο με τον οποίον θα αντιμετωπίσουν το σχεδιασμό για τα κόκκινα δάνεια.
Τα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν τα τριετή τους πλάνα για τις 30 Σεπτεμβρίου.. Η προετοιμασία γίνεται πάντως με τη βοήθεια και του SSM καθώς οι τράπεζες έχουν διαρκή επικοινωνία.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης