Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σχέδιο ανάσχεσης του σοκ στην αγορά εργασίας με επιδότηση 1,2 εκατ. εργαζομένων με 2,5 δισ ευρώ

Σχέδιο ανάσχεσης του σοκ στην αγορά εργασίας με επιδότηση 1,2 εκατ. εργαζομένων με 2,5 δισ ευρώ
Πρόγραμμα για την ανάσχεση της ανεργίας θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση
Σχέδιο ανάσχεσης των δραματικών συνεπειών που δημιουργεί η πανδημία στις εργασιακές σχέσεις (μειωμένα ωράρια, περικοπές μισθών, τροποποιήσεις συμβάσεων εργασίας και απολύσεις) επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές καλοκαιριού και εφόσον έχουν βγεί όλες οι οικονομικές δραστηριότητες από την «καραντίνα», σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει σε βάθος χρόνου ένα σοκ στην αγορά εργασίας, που θα έθετε σε μακρά περιδίνηση εκ νέου τον κόσμο της εργασίας, με στόχο την εξεύρεση υγειονομικής λύσης στην πανδημία που θα φέρει τα πράγματα στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι στόχοι έχουν τεθεί στην Κομισιόν και το κονδύλι που υπολογίζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ ευρώ για ένα χρόνο μέσω του προγράμματος SURE, από το οποίο θα επιδοτηθεί η εργασία 1.200.000 εργαζομένων.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε χτες στην ΕΡΤ ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ποσό της τάξης του 1,4 δις ευρώ, ωστόσο, η απαίτηση είναι μεγαλύτερη και η διαπραγμάτευση ανοιχτή.
Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, ενδεχόμενα από τις αρχές Ιουλίου και θα μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι που θα μετατραπεί η σύμβαση τους από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Ακόμη ενίσχυση εισοδήματος θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, κι αυτό αφορά τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
Σε ότι αφορά στο μισθολογικό σκέλος στις περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος λάμβανε πριν την κρίση του κορονοϊού 1.000 ευρώ τον μήνα και πλέον τεθεί σε μερική απασχόληση λαμβάνοντας 500 ευρώ το μήνα, το εισόδημα του θα αναπληρωθεί μέσω του προγράμματος έως και 300 ευρώ, ενώ θα του καταβληθούν και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές για το επιπλέον ποσό.
Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι εργοδότες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης θα είναι η διατήρηση του ίδιο αριθμού εργαζομένων στην επιχείρηση κατά την διάρκεια του προγράμματος ενώ θα απαγορεύεται η απόλυση των εργαζομένων που ενισχύεται το εισόδημα τους μέσω του προγράμματος.
Στο πρόγραμμα δεν θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της πανδημίας και περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μπει φραγή στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές.
Με υπουργικές αποφάσεις θα ορίζονται ποιοι κλάδοι μπορούν να ενταχθούν.
Αρχικά αναμένεται να τεθούν εργαζόμενοι στη βιομηχανία, το λιανεμπόριο και τη μεταποίηση. Υπό εξέταση βρίσκεται η εστίαση αλλά και τουρισμός καθώς για τους κλάδους αυτούς μελετάται η ενίσχυσή τους με άλλες δράσεις.
Να σημειωθεί ότι το ειδικό πρόγραμμα «ενίσχυσης της μείωσης του κινδύνου ανεργίας σε έκτακτες συνθήκες» (“Support mitigating Unemployment Risks in Emergency” –SURE) έχει στόχο να ενισχύσει συστήματα μερικής απασχόλησης και παρόμοια μέτρα για να προστατευτούν θέσεις εργασίας, και ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης