Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies, Berenberg, UniCredit: Η απόφαση-σοκ της Γερμανίας για το QE της ΕΚΤ θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ

Jefferies, Berenberg, UniCredit: Η απόφαση-σοκ της Γερμανίας για το QE της ΕΚΤ θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ
Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης
Σε κίνδυνο τίθεται για ακόμα μία φορά η σταθερότητα της ευρωζώνης μετά την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που κρίνει «εν μέρει αντισυνταγματικό» το QE της ΕΚΤ που άρχισε το 2015.
Μάλιστα, οι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες αυτής της απόφασης στο ευρώ.
«Ο κόσμος θα αναρωτηθεί: Αυτή η απόφαση θα αυξήσει τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης;» δήλωσε στο CNBC ο Marchel Alexandrovich από την Jefferies.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου θα στηρίξει πιο hawkish απόψεις όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.
«Αυξάνει τα πυρομαχικά των περισσότερο hawkish χωρών» δήλωσε ο Alexandrovich αναφερόμενος σε χώρες όπως η Αυστρία και η Φινλανδία, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν γενικά μια πιο επιθετική στάση και τάσσονται υπέρ των υψηλότερων επιτοκίων.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ΕΚΤ την τελευταία δεκαετία, όπου το διοικητικό συμβούλιο έχει μάθει για χαλαρότερη νομισματική πολιτική.
Την ίδια στιγμή, ο Stephen Gallo από την Bank of Montreal, δήλωσε στο CNBC ότι η απόφαση του δικαστηρίου «θα μπορούσε τελικά να ενισχύσει την έκταση του νομικού, οικονομικού και χρηματοοικονομικού κατακερματισμού εντός του μπλοκ».
 
Σε κίνδυνο το QE

«Εάν δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στον νόμο της Γερμανίας και/ή της ΕΕ, η ΕΚΤ ενδεχομένως να μην μπορεί να απορροφήσει τόσο πολλούς κινδύνους στον ισολογισμό της μέσω του QE, κάτι που θα σημαίνει ότι αυτοί οι κίνδυνοι παραμένουν εντός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μεμονωμένων κρατών-μελών» είπε ο Gallo.
Αυτό θα γίνει ιδιαίτερα προβληματικό για χώρες όπως η Ιταλία, όπου έχει υψηλό κρατικό χρέος.
Τα κόστη δανεισμού της θα αυξηθούν εάν η ΕΚΤ δεν αγοράζει ιταλικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές θα βλέπουν μεγαλύτερο κίνδυνο default.
Η ΕΚΤ υπό την Christine Lagarde, άρχισε τις αγορές κρατικών ομολόγων το 2015 σε μια προσπάθεια να στήριξης της οικονομικής ανάπυξης στην ευρωζώνης, αλλά το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί ήταν απαραίτητες αυτές οι αγορές.
«Βλέποντας την ευρύτερη εικόνα του μπλοκ, στην ουσία φαίνεται ότι μεμονωμένα κράτη-μέλη έχουν μεγάλο εύρος διαφορετικών πολιτικών, σχετικά με ορισμένα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπου είναι εμφανής η προσπάθειας συγκέντρωσης του όλου θέματος», δήλωσε ο Gallo (Bank of Montreal).

Οι πολιτικές προκλήσεις

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα χρησιμοποιηθεί από χώρες-μέλη που είναι σε διαμάχη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Ο κίνδυνος που δημιουργεί ένα προηγούμενο είναι μεγάλος.
Ενδεχομένως να σχετίζεται περισσότερο με το πολιτικό παρά με το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο.
Σκεφτείτε για παράδειγμα την Ουγγαρία και την Πολωνία, των οποίων οι ηγέτες είναι σε διαμάχη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» επισημαίνει ο Holger Schmieding από την Berenberg.
Από την πλευρά του, ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, επεσήμανε πως ήταν αξιοσημείωτη η αμηχανία που προκάλεσε στη Bundestag (γερμανικό κοινοβούλιο) η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου.
«Όπως φαίνεται όταν ο πρόεδρος της Bundestag, επικριτής της ΕΚΤ, Wolfgang Schaeuble είπε ότι «ενδεχομένως σε άλλες κράτη-μέλη της ΕΕ να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη του ίδιου του ευρώ, διότι κάθε εθνικό δικαστήριο μπορεί να κρίνει μόνο του» αναφέρει ο ίδιος σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης