Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε επίπεδο ρεκόρ οι χρεοκοπίες κρατών το 2020, εξαιτίας κορωνοϊού και πετρελαίου

Fitch: Σε επίπεδο ρεκόρ οι χρεοκοπίες κρατών το 2020, εξαιτίας κορωνοϊού και πετρελαίου
Η δυσοίωνη πρόβλεψη της Fitch για τις χρεοκοπίες κρατών το τρέχον έτος 
Η άνευ προηγουμένου οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου, αναμένεται να εκτοξεύσουν σε πρωτοφανή επίπεδα τις αθετήσεις πληρωμών ομολόγων από τα κράτη το 2020, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η Αργεντινή, ο Ισημερινός και ο Λίβανος έχουν ήδη χρεοκοπήσει, έχουν δηλαδή αθετήσει πληρωμή κρατικού ομολόγου, το 2020 –τρεις χρεοκοπίες, όσες είχαν λάβει χώρα για το σύνολο του 2017, το μέχρι στιγμής ρεκόρ.
Οι χώρες που εκτίθενται περισσότερο στον ιό και το σοκ των τιμών πετρελαίου, είναι εκείνες με γενικά αδύναμα πιστωτικά μεγέθη, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος και η πολιτική αβεβαιότητα.
Επίσης, εξαρτώνται από τις εξαγωγές εμπορευμάτων ή τον τουρισμό, ή παρουσιάζουν μεγάλες απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης, χρέος σε ξένο νόμισμα, εισροές χρήματος και χαμηλά αποθέματα συναλλαγματικών αποθεμάτων.
«Υπάρχει ισχυρή πτωτική τάση στις βαθμολογίες.
Μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, υπήρξαν ρεκόρ υποβαθμίσεων (29, εκ των οποίων οκτώ ήταν εντός του εύρους CCC/CC/C/RD).
Υπήρξε μια απότομη αλλαγή στα outlooks σε αρνητικά (28 περισσότερα από τα θετικά συνολικά, πλέον) από μόλις τέσσερα στα τέλη του 2019, το υψηλότερο από ποτέ.
Αυτό ενισχύει τη μακροπρόθεσμη τάση μείωσης των αξιολογήσεων των αναδυόμενων αγορών.
Περίπου το 29% όλων των κρατικών αξιολογήσεων ανήκει πλέον στις κατηγορίες B/C/D.
Η Fitch βαθμολογεί πέντε χώρες στο CCC ή πιο κάτω (εξαιρουμένων εκείνων που βρίσκονται σε χρεοκοπία, default): Γκαμπόν, Μοζαμβίκη, Δημοκρατία του Κονγκό και Σουρινάμ στο CCC και Ζάμπια στο CC.
Αξιολογούμε επίσης το Ελ Σαλβαδόρ, το Ιράκ και τη Σρι Λάνκα στο B- με αρνητική προοπτική.
Οι ορισμοί αξιολόγησης του CCC (ουσιαστικός πιστωτικός κίνδυνος: η χρεοκοπία είναι πραγματική πιθανή) και CC («πολύ υψηλά επίπεδα πιστωτικού κινδύνου: η χρεοκοπία κάποιου είδους φαίνεται πιθανή) και η ιστορική εμπειρία συνεπάγεται την πιθανότητα περαιτέρω χρεοκοπιών το 2020.
Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αθέτησης κατά την περίοδο 1995-2019 για τα CCC/CC/C ήταν 26,5% και το αθροιστικό πενταετές ποσοστό αθέτησης ήταν 38,5%. (…)
Οι χρεοκοπίες κρατών είναι σχετικά σπάνιες.
Η Fitch έχει καταγράψει μόλις 23 σε 14 χώρες από τότε που ξεκίνησε η αξιολόγηση στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Ωστόσο, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των χρεοκοπιών από το 2016», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης