Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στροφή 180 μοιρών, παγώνουν τα σχέδια για πιστωτική γραμμή – Πως θα βρουν 10 δισ. από τις αγορές – Το φθινόπωρο δοκιμάζονται κυβέρνηση, μνημόνιο

Στροφή 180 μοιρών, παγώνουν τα σχέδια για πιστωτική γραμμή – Πως θα βρουν 10 δισ. από τις αγορές – Το φθινόπωρο δοκιμάζονται κυβέρνηση, μνημόνιο
To Φθινόπωρο 2020 θα δοκιμαστεί η ελληνική κυβέρνηση με όρους πολιτικής και οικονομίας αλλά και με υγειονομικούς όρους.
Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταλείποντας την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή ECCL από τον ESM και αναζητώντας με ίδια μέσα περίπου 10 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Για την ώρα η κυβέρνηση έχοντας ακολουθήσει μια πολύ φτωχή πολιτική δαπανών στήριξης της οικονομίας λόγω της ύφεσης που θα προκαλέσει ο κορωνοιός εστιάζει στο πως θα συντηρήσει το ελάχιστο Ταμείο που διαθέτει.
Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 36 δισεκ. ευρώ αλλά στην πράξη τα 24 δισεκ. δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει για δαπάνες καθώς έχουν δοθεί αποκλειστικά για το χρέος.
Τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες στην οικονομικά στο πνεύμα των δημοσιονομικών μέτρων και κινήτρων είναι μόλις 2 με 2,5 δισεκ. ευρώ.
Πως η κυβέρνηση θα βρει νέα κεφάλαια χωρίς να χρησιμοποιήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή;
Η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει χρήση δανείου μέσω Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής από τον ESM για την Υγεία για τρεις λόγους
1)Γιατί δεν θέλει να στιγματιστεί ότι μετά από 3 μνημόνια θα καταφύγει σε 4ο μνημόνιο
2)Γιατί ανησυχεί ότι στο μέλλον μπορεί να επιβληθούν μνημονιακοί όροι εάν πάρει προληπτική γραμμή για την Υγεία περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ.
3)Υπάρχει ο κίνδυνος ο ESM να παγιδεύσει τις χώρες, τα χρήματα για την Υγεία μια κυβέρνηση θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει έμμεσα για την οικονομία και ο ESM να θεωρήσει ότι παραβιάζονται οι όροι της σύμβασης και να απαιτήσει μνημονιακούς όρους.
Έτσι λοιπόν και ενώ τον Ιούλιο 2020 θα εξέταζε η κυβέρνηση να προσφύγει σε προληπτική γραμμή από τον ESM και μόνο εφόσον είχε προηγηθεί άλλη χώρα φαίνεται ότι θα επιδιώξει να αποφύγει αυτή την εναλλακτική λύση.
Βέβαια ένα ερώτημα αιωρείται εάν η Ιταλία προσφύγει σε προληπτική πιστωτική γραμμή για την Υγεία είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει πιέσεις ώστε και άλλες χώρες να την ακολουθήσουν ώστε να μην στιγματιστεί ως η μόνη αδύναμη.

Γιατί η Ελλάδα απορρίπτει τον φθηνό δανεισμό από τον ESM σε σχέση με τον εθνικό δανεισμό;

Ο ESM λόγω της βέλτιστης πιστοληπτικής ικανότητας έχει την ικανότητα να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων φέρουν αρνητική απόδοση.
Η Ελλάδα θα δανειστεί π.χ. στην 10ετία με 2,20% και με επιτόκιο την τρέχουσα περίοδο στο 2,13%.
Γιατί να πληρώσει επιτόκιο 2,20% όταν μπορεί να έχει επιτόκιο 0,50%.
Η απάντηση σχετίζεται με τον φόβο ότι μια προλήπτική πιστωτική γραμμή για την Υγεία και χωρίς όρους... θα είναι παγίδα στο μέλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια κλασσική προληπτική πιστωτική γραμμή με μνημονιακούς όρους.
Image

Πως θα βρεθούν τα 10 δισεκ. ευρώ;

Η Ελλάδα παγώνει πρωτίστως όλα τα σχέδια αποπληρωμής του ΔΝΤ και ενεργοποίησης LME δηλαδή να προβεί σε ενέργειες επαναγοράς τίτλων του PSI+ που έχουν απομείνει στην αγορά κ.α.
Θα αντλήσει 5 δισεκ. από ομολογιακές εκδόσεις 10 ετών και 5 ετών χωρίς να αποκλείεται και 3η έκδοση εντός της χρονιάς.
Θα αυξήσει τα έντοκα μέσω κυρίως εσωτερικού δανεισμού κατά 4-5 δισεκ. όπερ σημαίνει συγκεντρώνονται από τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους τίτλους 10 δισεκ. ευρώ

Η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί πολιτικά αλλά με όρους οικονομίας το Φθινόπωρο 2020

Το Φθινόπωρο θα δοκιμαστεί η Ελλάδα και η κυβέρνηση πολιτικά, οικονομικά, θα τεθούν σοβαρά διλήμματα και θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις.
Γιατί το Φθινόπωρο;
Γιατί η κυβέρνηση θα έχει πολύ ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του τουρισμού και άλλων βασικών κλάδων.
Εάν η τουριστική βιομηχανία καταρρεύσει σε έσοδα λόγω του κορωνοιού θα αποτελεί ένα ισχυρό αρνητικό παράγοντα για τις αποφάσεις του Φθινοπώρου.
Επίσης το Φθινόπωρο θα φανεί εάν θα υπάρξει νέο μεγάλο κύμα του κορωνοιού εντός και εκτός Ελλάδος εξέλιξη που εάν π.χ. εμφανιστεί εκ νέου ο ιός χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο… το σοκ στην οικονομία ειδικά της Ελλάδος θα είναι μη διαχειρίσιμο.
Η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί πολιτικά και κυρίως θα δοκιμαστεί στην οικονομία.
Σε ένα ουδέτερο σενάριο η κυβέρνηση αποφεύγει το σκόπελο του μνημονίου της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής για την οικονομία.
Σε ένα δυσμενές σενάριο όπου ο τουρισμός έχει καταρρεύσει και ξεσπάει το Φθινόπωρο νέο κύμα κορωνοιού η Ελλάδα θα συρθεί υποχρεωτικά σε πιστωτική γραμμή για την οικονομία που σημαίνει μνημόνιο, λιτότητα, μεταρρυθμίσεις, σημαίνει το 4ο μνημόνιο.
To Φθινόπωρο 2020 θα δοκιμαστεί η ελληνική κυβέρνηση με όρους πολιτικής και οικονομίας αλλά και με υγειονομικούς όρους.
Στο βασικό σενάριο θα αποφύγει τα χειρότερα, στο δυσμενές σενάριο θα πληγεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης, δημοσκοπικά θα αρχίσει η φθορά και η χώρα θα συρθεί σε 4ο μνημόνιο για να στηρίξουν την οικονομία που θα οδηγηθεί σε πολύ πιο επιθετικού τύπου ύφεση.
Οι προβλέψεις για ύφεση -7% με -8% που αναφέρει το bankingnews ως βασικό σενάριο θα διαψευστούν σε αυτό το αρνητικό σενάριο, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα στην οικονομία.
Η ανεργία δεν θα μειωθεί και οι θέσεις εργασίας δεν θα ανακάμψουν σε σχήμα V, το χρέος θα έχει εκτιναχθεί και η οικονομία θα παραπαίει.
Το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας θα έχει χαθεί, για τους λόγους αυτούς το Φθινόπωρο 2020 θα είναι πολύ κρίσιμο για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης