Τελευταία Νέα
Speculator

Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία Θεοχάρη ο Ρέτσος (Πρόεδρος ΣΕΤΕ)

tags :
Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία Θεοχάρη ο Ρέτσος (Πρόεδρος ΣΕΤΕ)
Ρέτσος: Μία τριετία για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019
Να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, απέφυγε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος ότι το 2020 τα έσοδα από τον τουρισμό θα ανέλθουν στα 8 δισ ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος, μιλώντας στην εκπομπή Market Watch που είναι προιόν συνεργασίας του bankingnews.gr με το Action 24 από την πρώτη στιγμή αποφύγαμε να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση για το ποια θα είναι η πορεία του τουρισμού.
Και καλά κάνουμε αφού ακόμη και τώρα μετά από 2,5 μήνες δεν έχουμε εικόνα πότε και ή ποιες προϋποθέσεις θα ξεκινήσει η οποία δραστηριότητα.
Ορόσημο αποτελούν οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για τον κλάδο του τουρισμού και ο τόνος αυτών θα σηματοδοτήσει το τι μέλλει γεννέσθαι στην τρέχουσα σεζόν.
«Είναι βέβαιο ότι άμεσα θα έχουμε εικόνα αν το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε τουρισμό ή όχι», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και συμπληρώνει ότι το πόσο και με ποιες προϋποθέσεις, αυτό θα είναι σε δεύτερη κουβέντα.
Πέρα από το τι εύχομαι, πιστεύω ότι θα δοθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει φέτος μία τουριστική κίνηση.
Αυτή την στιγμή πάντως είναι πολύ παρακινδυνευμένο να κάνει κάποιος οποιαδήποτε εκτίμηση.
Να σημειωθεί ότι οι σημερινές ανακοινώσεις θα γίνει από μία Επιτροπή που θα εισηγηθεί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και η οποία  θα θέσει το πλαίσιο που θα λειτουργήσει η αερομεταφορά αλλά και οι διακρατικές συμφωνίες. Αυτές οι συμφωνίες σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο «θα είναι με χώρες που σε υγιεινοπμικό επίπεδο τα έχουν πάει καλά όσο η Ελλάδα. Χώρες όπως η Κύπρος, Ισραήλ, Γερμανία και Αυστρία. Αντίθετα ο ίδιος βλέπει εκτός της συμφωνίας χώρες όπως η Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία».

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Αναφερόμενος στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει καταθέσει τις προτάσεις του για το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας. «Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε για τα τουριστικά καταλύματα ότι θα υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι κανόνες λειτουργίας θα αναπροσαρμόζονται όσο προχωρούν οι ημέρες και ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο η κρίση που έχει προκύψει λόγω πανδημίας, να επηρεάσει τον ξενοδοχειακό κλάδο, με εξαγορές μεγάλων μονάδων από ισχυρούς παίκτες της αγοράς, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας «ότι οι μεγάλες κρίσεις προκαλούν μεγάλες ανακατατάξεις».
Αναφορικά με πότε ο ελληνικός τουρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι «από το 2021 θα ξεκινήσει μία διαδικασία ανάκαμψης, το 2022 θα έχουμε καταφέρει να ανακτήσουμε ένα μέρος των εσόδων της περυσινής χρονιάς και το 2023 θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης